Prima pagină » Coronavirus » GÂNDUL LIVE. MĂRTURII EMOȚIONANTE DIN CARANTINĂ. Dacă eu nu am certitudinea că sunt sănătoasă, nu vreau să mă duc acasă

GÂNDUL LIVE. MĂRTURII EMOȚIONANTE DIN CARANTINĂ. Dacă eu nu am certitudinea că sunt sănătoasă, nu vreau să mă duc acasă

Dan Nicolae Florea și Nicoleta Iliescu, doi români care au venit din Italia, au declarat cu bună credință acest lucru la graniță și au fost plasați în carantină în București, fac un apel la autoritățile sanitare să le spună răspunsul la testele pentru depistarea infecției cu noul coronavirus, pentru a putea merge acasă, cu conțiința curată că nu transmit eventuala boală familiei și celor cu care vin în contact. Este a 15-a zi în care 9 persoane stau în cinci camere, cu loc de masă comun, într-un centru al DGSAPC Sector 3, București.

Dan Nicolae Florea și Nicoleta Iliescu sunt doi dintre cei nouă români plasați în carantină și care au postat marți pe rețele de socializare imagini din centrul în care stau de două săptămâni. Ei au povestit, în ediția de miercuri a emisiunii Gândul Live, într-o intervenție pe Skype, prin ce au trecut în ultimele două săptămâni, de când au revenit în țară.

Dan, venit din zona de nord a Italiei, unde a stat două săptămâni jumătate. Lumea lua în râs la acel moment noul coronavirus, au ieșit în parcuri. Nicoleta a decis în 8 martie să revină acasă dintr-un oraș din centrul Italiei, unde pe atunci lucrurile erau lejere acolo, spune ea.

Decizia lor a avut la bază și promisiunile autorităților române, spune Dan, că au unde să fie ținuți în izolare, dar au fost mințiți. „Sunt chestii grave care ni s-au întâmplat, am fost mințiți, am fost aduși aici și acum, pe lângă toate astea, noi fiind bine intenționați, am declarat toți de unde venim – mulți nu au declarat și sunt liberi și onfectează populația – și statul nu face nimic. Noi, după 14 zile, bine intenționați, în momentul ăsta nu știm dacă avem sau nu coronavirus, dacă e ok să plecăm sau nu acasă. Și vrem să plecăm, e deja a 14 zi”, subliniază Dan.

„Conștiința îmi spune că, dacă nu am un răspuns și nu știu dacă am sau nu coronavirus, să mă duc în altă parte și să mai stau două săptămâni. În același timp, după 2 săptămâni aici, mi se pare absurd că mă închid alte 2 săptămâni pentru că nu vreau să mă duc acasă. Nu vreau să mă duc acasă, nu vreau să rămân aici, vreau doar să știu cum au ieșit analizele”, spune Nicoleta.

„Răspunsul oficial a fost că dacă aveam o problemă nu mai rămâneam aici închiși”

„Suntem mai ok pentru că sperăm că într-o zi plecăm, asta e singurul motiv, ca ajungem la familii. Nu am primit încă nicio veste. S-a făcut un test în a doua zi, pe data de 12 martie. Am sunat la DSP dar nu ne-a răspuns nimeni, s-au făcut două adrese, inclusiv de la Direcția Generală pentru Asistență Socială Sector 3 la DSP în care se solicita rezultatul analizelor din data de 12. Răspunsul oficial a fost că dacă aveam o problemă nu mai rămâneam aici închiși. Dacă erați pozitivi, nu mai stăteați aici. Nu știu dacă s-a făcut sau nu s-a făcut”, spune Dan Nicolae Florea.

Nicoleta Iliescu spune că niciunul dintre ei nu a prezentat absolut niciun simptom al infecției. „Da, din fericire. Dar, în același timp, am putea avea coronavirus, nu?”, se întreabă Nicoleta.

„E probabilitatea mică, dar noi am vrut să venim să stăm două săptămâni pentru ca apoi să ne putem duce în societate, la familii, să știm 100% ca suntem sănătoși. Noi nu știm în momentul ăsta nimic”, subliniază Dan.

Dacă se ia în calcul procesul verbal de predare – primire la Centru, ei sunt miercuri în a 15-a zi de carantină. Dacă se calculează din momentul efectuării testului, este a 14-a zi. „Deci ar fi ultima zi, oricum ar fi, astăzi”, spune Dan.

„Eu de aici vreau să merg acasă direct, nu mai vreau să am contact cu nimeni”, spuns el, în contextul în care, neoficial, cei care au ieșit din carantină au fost nevoiți să meargă ulterior la sediul DSP pentru un certificat.

„Noi nu știm, asta e marea problemă, noi nu vrem să plecam fără să ni se facă testele, să ni se dea răspunsul dacă suntem sau nu infectați”, a precizat Dan.

„Eu am venit aici și am stat 14 – 15 zile închisă, ca să nu creez probleme în momentul în care ies. Acum am ajuns la momentul în care nu vreau să ies fără o certitudine. Pentru că trebuie să mă duc acasă și nu vreau, dacă eu nu am certitudinea, nu am niciun răspuns de la niciun test, nu vreau să mă duc acasă”, a subliniat Nicoleta.

Potrivit lui Dan, unii au plecat din carantină, fără teste. În a 14-a zi le-au dat hârtia, au plecat, fără ultimul test. „Unii dintre noi chiar ne-am gândit, dacă plecăm, ne ducem să mai stăm o săptămână undeva, dacă nu știm sigur dacă avem sau nu avem”, spune el.

Nicoleta Iliescu, singura femeie din centru, a povestit la Gândul Live traseul complicat pe care s-a străbătut de la graniță până la centru. „Cel mai grav: eu am ajuns la vamă la Giurgiu, am spus că vin din Italia, în acel moment s-au speriat toți, nu au mai știut cum să reacționeze și mi-au spus să rămân în mașină. Am întrebat: unde mă duc? Nu mi-a spus nimeni nimic. Într-un final m-au dus la o sală de sport din Giurgiu și era 2 noaptea, nu am vazut cine mai era acolo. Am intrat într-un cort în condiții mizere, era o singură baie sus care era pe jumătate nefuncțională. A doua zi dimineață am avur marea mirare să văd că în interiorul acelei săli, din corturile alea, au ieși 20 și ceva de persoane. Cu baie comună, nu aveam niciun dezinfectant, nu aveam absolut niciun dezinfectant. Aveam toți întrebări, eram singura din București, unde să fim repartizați. La ora 12 ni s-a adus de mâncare.”

O masă pe zi de la stat

În centru nu sunt condiții de carantină, propriu zis: sunt 5 dormitoare: câte doi bărbați într-o cameră, Nicoleta, separat. Locul de luat masa e comun, de ieșire, tot comun. În ceea ce privește alimentația în cele 15 zile de carantinăm Dan a subliniat că nu le-a lipsit nimic, dar asta se datorează faptului că am avut mâncare de acasă.

„Statul, iar asta e cea mai mare problemă pe care vreau să o ridic, acordă doar 16 lei pe zi pe persoană în carantină și în centrele sociale. Fără apă. Noi, 9 persoane în carantină, bem apă de a un singur dozator. Am primit o masă pe zi, câte să aduci de 16 lei? Am avut  pâine, ciorbă și felul doi, mâncarea a fost ok”, a spus Dan.

Cel mai recent bilanț

Până astăzi, 25 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 906 cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2 (coronavirus). Dintre cele 906 persoane confirmate pozitiv, 86 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara,23 la București, 6 la Craiova, 2 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași), potrivit informării de miercuri a Grupului de Comunicare Strategică.

Potrivit GCS, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 6.016 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 96.055 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. „Menționăm că aceste cifre referitoare la persoanele carantinate și izolate nu cuprind cifrele cu privire la situația din municipiul București, pentru care vom comunica în cel mai scurt timp posibil”, a anunțat GCS.

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și