Prima pagină » Știri » GÂNDUL LIVE. Medic chirurg la Spitalul Județean Piatra Neamț: Problemele puteau fi prevenite, dacă se luau măsuri / Ruda unui decedat în incendiu: Nu știu de ce a fost mutat

GÂNDUL LIVE. Medic chirurg la Spitalul Județean Piatra Neamț: Problemele puteau fi prevenite, dacă se luau măsuri / Ruda unui decedat în incendiu: Nu știu de ce a fost mutat

Situație foarte gravă la Piatra Neamț, care demonstrează încă o dată gradul de nesimțire al celor care iau decizii. Încercăm să răspundem la toate întrebările, spune jurnalistul Ciprian Solomon de la Jurnal FM.

„Cum și de ce s-a ajuns la așa ceva, în 2020 o secție de spital să ardă, să moară oameni, cei care conduc țara să ridice din umeri?

8 manageri schimbați în 11 luni. 10 oameni decedați în urma unui incendiu cauzat de un scurtcircuit. Astea sunt autoritățile: Am încercat, am făcut posibilul.

10 oameni au murit în Neamț, în România membră a UE.”, a declarat jurnalistul, care a discutat cu un medic de la Spitalul din Piatra Neamț și un politician PMP, rudă cu o persoană care a pierit în iadul din secția ATI.

Doctor Iosif Koszeghi, medic chirurg SJ Piatra Neamț: Încă mai sunt urmele incendiului. Pereții afumați, atmosfera tristă, mâhnirea personalului.

Problemele puteau fi prevenite, dacă se luau măsuri. Sistemul de depistare senzor de fum? Am mai spus asta. Toate hotelurile 2-3 stele au sistem antiincendiu.

Nu e o particularitate că noi nu avem. Niciun spital nu are în țară.

Sunt sisteme care se declanșează când sesizează fumul. Temperează intensitatea incendiului. Iau măsurile complementare. Noi, practic, suntem condiționați și de problemele tehnice. Nu asta e menirea noastră. Noi acordăm asistență medicală. Ne doare foarte mult, sufletește, emoțional.

Consecințele financiare sunt altele. Instituțiile care se ocupă cu subvenționarea actului medical să-și vadă de treaba lor.

Vă dați seama, Colegiul răspunde de calitatea actului medical. Cum pot să garantez un act medical, dacă nu am condițiile obligatorii.

E opinia societății. Trebuiau să fie lecții evenimentul de la Colectiv și Maternitatea Giulești. Din moment ce se iau măsurile de prevenție, mai era nevoie să ne plângem morții?

Nu pot să vă spun ce s-a făcut cu banii. Resimțim alocarea destinațiilor. Trebuiau vizate spitalele. Nu vreau să fac supoziții, doar că noi resimțim aceste efecte. Probabil că s-au dus și în altă parte.

Sorin Cazan, rudă a unui decedat de la SJ Neamț / Președinte PMP Roman: Ieri am fost internat în Spital la Piatra Neamț. Am fost declarat negativ COVID. Socrul meu a rămas în ATI. Știam că e la etajul 3. Era sub două aparate de oxigen. Pot să spun că totul a fost de nota 10, tratația din spital. Nu am ce să reproșez nimănui nimic. Am fost tratat exact ca într-un spital străin.

În vocea mea simțiți oboseala. E o perioadă în care trebuie să ne redresăm. Dar am mâhnirea că nu știu de ce a fost mutat de la et3 la et2, în salonul unde s-a întâmplat explozia. Nu știu când s-a luat măsura. Dacă s-a făcut o analiză. Toată aparatura… Salonul era la capacitate maximă. Am zis că nu știu care e situația în spital, dacă se poate să nu se folosească nimic la maxim. Totul la mediu, pentru că există șansa să se rupă ața nu știi de unde.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și