Prima pagină » Știri » GÂNDUL LIVE. Monica Anisie, ministrul Educației, sub tirul întrebărilor: „Avem un raport preliminar: 80% din unitățile de învățământ sunt pregătite pentru începerea cursurilor”

GÂNDUL LIVE. Monica Anisie, ministrul Educației, sub tirul întrebărilor: „Avem un raport preliminar: 80% din unitățile de învățământ sunt pregătite pentru începerea cursurilor”

GÂNDUL LIVE. Monica Anisie, ministrul Educației, sub tirul întrebărilor: „Avem un raport preliminar: 80% din unitățile de învățământ sunt pregătite pentru începerea cursurilor”

Monica Anisie, ministrul Educației, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre începerea anului școlar, în condiții de pandemie. Aceasta i-a asigurat pe părinți că „80% din școli sunt pregătite să înceapă cursurile”.

„Contează și caietele și pixurile, pentru că revenim în spațiul școlii, repet, pentru a învăța, dar în același timp și pentru a respecta anumite reguli de igienă, astfel încât copiii să rămână sănătoși, profesorii, sănătoși, să se desfășoare școala în condiții optime.

„Le mulțumesc tuturor primarilor”

Școala, în acest moment, primește sprijin de la autoritatea locală. Le mulțumesc tuturor primarilor. Sunt în contact direct atât cu inspectorii, cât și cu autoritățile publice locale. Îmi place să cred că pentru revenirea la cursuri își dau mâna atât autoritățile publice locale cât și unitățile de învățământ.

Eu pot să vă spun ceea ce profesorii transmit către inspectoratele școlare și ele către Min. Educației. În toată această perioadă, Min. Educației a realizat videoconferințe cu inspectorii, profesorii, acolo s-a discutat despre modalitatea desfășurării cursurilor în online. Este necesar să revenim la școală, pentru a continua învățarea.

Știți foarte bine că de aceea există conducerea școlii, inspectorate școlare, pentru a verifica ce se întâmplă în teritorii. Au fost profesori care au încercat să predea în alt mod decât prin folosirea platformelor educaționale. A fost o situație dificilă cu care nimeni nu s-a mai confruntat. Și în alte state au fost cam aceleași probleme ca și la noi.

„Nimeni nu se aștepta la o situație atât de grea”

Dar este vorba despre noi. Dacă am fost luați prin surprindere de pandemie, cu toții în toate domeniile, nimeni nu se aștepta la o astfel de situație grea, am trecut totuși printr-o stare de urgență, cu toate acestea au fost profesori care s-au mobilizat, care, deși era stare de urgență, mergeau să ducă documente copiilor să învețe de acasă.

Trebuie să privim lucrurile echilibrat, să înțelegem că au fost și sincope. Am stabilit că este important să realizăm ghiduri metodologice pentru fiecare unitate și repere pentru fiecare clasă, disciplină în parte. Ghidurile sunt disponibile pe Educatiacontinua.edu.ro. Venim în sprijinul profesorilor, ca educația să continue și să fie una de calitate. Pentru acest an școlar, pe lângă aceste ghiduri, am pregătit și profesorii, am realizat cursuri de formare. Au fost peste 94.000 de profesori care s-au format în această perioadă iunie-august, iar formarea continuă începând cu 1 septembrie, profesorii revin la școală, urmează cursuri de formare.

„La 7 septembrie DSP transmite inspectoratelor școlare situația epidemiologică”

Tocmai acesta este rolul acelui reper metodologic, realizat prin direcția de specialitate din Min. Educației. Scopul este unul foarte clar, să recomande profesorilor modalități prin care pot realiza reducerea decalajelor a ceea ce trebuia predat.

Vorbim despre cele trei scenarii din ordinul comun pe care Min. Sănătății & Min. Educației le-au elaborat. La 7 septembrie DSP transmite inspectoratelor școlare situația epidemiologică. Atunci putem afla situația epidemiologică, corelăm cu situația școlii, consiliul de administrație a școlii propune scenariul și transmite către inspectorat, către DSP, care trebuie să verifice dacă este corect ales scenariul, iar comitetul județean sau al Municipiului București pentru Situații de Urgență, acel comitet decide pe data de 10 septembrie cum anume se deschide școala.

„175 milioane euro pentru achiziționarea de echipamente electronice, medicale și containere speciale”

Unitățile de învățământ trebuie să aibă dotările necesare. În fiecare zi discutăm cu inspectoratele, care raportează cum au achiziționat sistemele de teleconferință. Guvernul României a alocat 175 milioane euro pentru achiziționarea de echipamente electronice, medicale și containere speciale. Școlile pot achiziționa sau autoritățile publice locale pentru fiecare unitate în parte. Min. Educației a solicitat fiecărui inspectorat școlar ca acel inspector de proiecte/programe să sprijine unitățile de învățământ, iar la minister avem o linie Telverde în acest scop.

Tocmai pentru că vrem să fim alături de școală, în aceste momente dificile, vom realiza toate eforturile în așa fel încât școala să înceapă optim. Să avem aceste dotări și să fim pregătiți pentru orice scenariu. Majoritatea școlilor sunt deja pregătite.

„80% din școli, pregătite să înceapă cursurile”

Avem un raport preliminar, 80% din unitățile de învățământ sunt pregătite pentru începerea școlii. Au experimentat organizarea de examene naționale (Evaluare Națională, Bac).

Vorbim despre lucruri pe care deja le-am experimentat. În toată această perioadă de vară s-au organizat examene naționale – azi se publică rezultatele la BAC sesiunea august-septembrie. Suntem în contact direct cu unitățile de învățământ, acordăm tot sprijinul necesar.

Am realizat și o linie Telverde pentru a răspunde părinților și elevilor la toate întrebările pe care le au. În unele unități sunt achiziționate echipamentele, în altele există și alte forme pentru educația online.

MEC oferă gratuit în baza protocolului pe care l-am semnat alături de GOOGLE și MICROSOFT, există posibilitatea desfășurării cursurilor.

Despre Educatiacontinua.edu.ro

Toate aceste aplicații vor fi pe site-ul Min. Educației exact așa cum am promis, avem un site dedicat, Educatiacontinua.edu.ro.

Eu nu am auzit de așa ceva, ca părinții să pună bani pentru echipamente, dacă există asemenea situații, vă rog să mi le comunicați.

Avem 82.000 de tablete. Știți foarte bine că Min. Educației a dat banii pe achiziție. A existat un singur câștigător, cu trei loturi câștigătoare din cele nouă, care au fost puse în licitație. ONAC a desfășurat licitația și așteptăm să se încheie perioada de contestații. Știți foarte bine și dvs faptul că există o lege a achizițiilor publice care trebuie respectată.

Anul școlar a început ieri. 1 septembrie dintotdeauna este data la care începe anul școlar. Cursurile încep pe 14 septembrie”, a declarat Monica Anisie la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și