Prima pagină » Știri » GÂNDUL LIVE. Nicușor Dan, noul primar al Capitalei, potrivit exit poll-urilor! Gabriela Firea, marea perdantă a alegerilor! (VIDEO)

GÂNDUL LIVE. Nicușor Dan, noul primar al Capitalei, potrivit exit poll-urilor! Gabriela Firea, marea perdantă a alegerilor! (VIDEO)

GÂNDUL LIVE. Nicușor Dan, noul primar al Capitalei, potrivit exit poll-urilor! Gabriela Firea, marea perdantă a alegerilor! (VIDEO)

UPDATE EXIT POLL ORA 21.00! Potrivit exit poll-ul Primăriei Capitalei, Nicușor Dan este noul primar al Capitalei (46%).

Exit poll Primăria Generală a Capitalei

Nicușor Dan – 46%
Gabriela Firea – 43%
Traian Băsescu – 8%

PREZENȚA LA VOT LA ORA 21.00: 46,00%

Peste 8.410.000 de persoane au votat la alegerile locale 2020 la nivel național, fiind înregistrată o prezență de , iar în București de , unde Nicușor Dan a ieșit învingător cu un procent de 46%.

https://www.facebook.com/Gandul.ro/videos/631665367532277/

Alina Bărgăoanu: „USR, mesaj antisistem”

„Și eu îi consider competitori pe USR și PNL. USR s-a poziționat ca un mesaj antisistem, iar PNL e un exponent al sistemului, în sens larg. Retoric sunt într-un tip de competiție. Bătălia pentru parlamentare s-a declanșat în această țară. Alegerile locale sunt un antrenament pentru parlamentare, dar nu cred că se confirmă. Orban a spus că urmează patru ani de guvernare liberală. Nu a spus liberală-usristă. Aș vrea ori acum, ori în decembrie, să abordăm acele probleme structurale ale Bucureștiului, ale corupției, pungilor de sărăcie. M-aș bucura să pătrundă această agendă, nu de campanie, ci de preocupări”, a declarat Alina Bărgăoanu, editorialist GÂNDUL.RO, la GÂNDUL LIVE.

Adrian Artene: „Acum USR și PNL vor poza tot în parteneri”

„Acum USR și PNL vor poza tot în parteneri, pentru că ar fi un eșec dacă, acum, în euforia rezultatelor, s-ar fractura undeva relația dintre ei. Care scârțâie, este fragilă. M-aș apleca spre Moldova, cu baronii, începând din sud până în nord, cum se va reconfigura acolo. PNL și USR se bat acasă, nu și la cârciumă. Ar fi o greșeală ca ei, acum, să lasă să transpară aceste fracturi în mediul public”, a spus Adrian Artene, directorul editorial GÂNDUL.RO.

„S-a declanșat competiția pentru parlamentare!”

„Competiția pentru parlamentare s-a declanșat în această seară. Văd un tip de retorică competitiv între USR și PNL”, a spus Bărgăoanu.

„Nu anticipez dezastrul PSD”

„Discursul este previzibil. Cred că… repet… Nici măcar nu se vor mai așeza să își replanifice o strategie, care nu există. Vor merge pe cursul acestei ape, vor spune că au câștigat, din momentul acesta mergem pe acest discurs. Putem anticipa dacă se sparge sau nu partidul PSD, atât timp cât mai există acel brand pe care partidul îl garantează dpdv politic în fața unui electorat”, a apreciat Adrian Artene.

Directorul editorial al GÂNDUL.RO a completat: „Aș aștepta rezultatele de mâine, nu anticipez dezastrul PSD. Au avut la dispoziție 1-2 ani, au ieșit de la guvernare, ți-e mai lejer un discurs în sensul criticii. Au și avut acest discurs: Nu măriți alocațiile, pensiile… Eu aș purta o discuție, aș propune o analiză profundă… Aș cere însă un răgaz pentru mâine la prânz și da, putem , în cunoștință de cauză, putem atunci să previzionăm niște lucruri”.

Bucureștiul, foarte important. Dar trebuie analizate și „enclavele sărăciei”

„E important să ne centralizăm pe București. E un lucru extrem de important, dar cred că de mâine încolo ar trebui să ne uităm la ce se întâmplă în țară. În regiunile înghețate economic votul e aproape neînsemnat. Unde sunt enclave de sărăcie, unde sunt baroni. Bucureștiul e mai ferit de baroniadă, deoarece nu e înghețat dpdv economic. Într-un oraș monocolor, se schimbă o stăpânire cu alta, atunci de mâine trebuie să ne uităm și la aceste lucruri, la raportul dintre politica locală și națională, primarii au promis lucruri care țin de guvernul central. Apropo de cum se creează așteptările. Ce e un primar? Un parlamentar? Ce subiecte pot genera consens? Pentru că în discursul domnului Tăriceanu a intervenit tema polarizării, pe care o agreez. Acele filmulețe nu au avut efect pentru că au servit doar tabăra încinsă de adversari. Sunt probleme structurale pe care nu le vom discuta până pe 6 decembrie”, a spus Bârgăoanu.

Consiliul devine din ostil, domestic

„Când vine vorba de primării și consilii locale, votul e și pe o anumită afinitate. Am șansa să-mi votez mama, tatăl, cumătrul… Cred că rezultatele, pe consilii județene, acolo se vor putea suprapune acele rezultate pe cele din 6 decembrie. Dacă exista o perioadă mai lungă între locale și parlamentare ar fi putut exista diferențe, dar aici nu mai avem timp să răsturnăm votul. Rezultatul pe care îl vom avea mâine la prânz, acela va fi ca o hartă politică la nivel național și de abia atunci va putea Ludovic Orban să spună că a câștigat România pentru următorii 4 ani”, a declarat Artene.

„Politicienii noștri nu ascultă, în general, de specialiști. Dar Nicușor Dan nu are motive de neliniște, pentru că, din trecut, ce-am învățat noi e că acest consiliu, chiar dacă îți e ostil, ușor-ușor devine domestic, docil”, a subliniat Artene. „Ne-a învățat dreapta, în ultimul an, după schimbarea de structură politică, că nici astăzi nu s-au desiz de acele discursuri de la început, politicianiste”.

„Poți să mori cu dreptatea în mână…”

„Victimizarea permanentă nu cred că o să facă din București un oraș mai puțin poluat. Există un tip de dispreț al oamenilor față de comunicare. Faptul că știm să facem o postare înseamnă că suntem specialiști în comunicare digitală. Eu nu am poziții de consultanță. Cred că mulți oameni se plâng la unison că eforturile lor sunt aruncate la coș de cei pentru care lucrează. Poți să mori cu dreptatea în mână”, a comentat Bârgăoanu.

România, țara în care nu se mai poate întâmpla nimic

„Anumite informații care se pun pe seama unor candidați nu au putere seismică. România e genul de țară unde chiar nu se mai poate întâmpla nimic. Pe tine te-ar mai putea mira ceva, Emma?”, a întrebat, retoric, Artene. „Vrem un nou București. Nu dorim unul nou. Dorim un București sigur, unde să ne fie respectați copiii, noi. Atât ne dorim”.

„Dacă va fi ca mâine dimineață să se confirme că Gabriela Firea a pierdut… Nu ea a pierdut, a pierdut Bucureștiul. Îl ascult pe Nicușor Dan cu un discurs de campanie. Ne inventariază toate angajamentele, promisiunile. Ar trebui să le dăm deoparte și de mâine dimineață să o ia practic de la capăt. Gabriela Firea, la finalul discursului s-a redresat, dar nu poți să atribui vinovății doar celor care folosesc „campanii murdare”, cum spune Nicușor Dan. Nu există campanie imaculată nicăieri în lumea aceasta”, a mai declarat Adrian Artene.

Mesajul unui primar PSD

„Era un primar de la PSD, care avea mesajul: Este vremea schimbării. Alege continuitatea. Cred că omul era și sincer”, a spus Bărgăoanu.

Bucureștiul nu este prizonierul nimănui

„Cât timp bătălia nu e tranșată, e spectacol. Trebuie să analizăm cele patru ieșiri în public. Într-o secțiune Ciolacu – Orban. Spune ad literam Ludovic Orban faptul că „am câștigat, avem 50%-51%”. Nu este tocmai o victorie. Ar fi trebuit să aibă undeva la 60%. Ei și-au dorit marile orașe și unde sunt primari PSD, ca dreapta să se poată coagula, Consiliul Local, Județean peste primar. Bucureștiul e surprinzător, nu are un electorat imobil. Nu e unul prizonier. Bucureștiul înțelege foarte bine, încearcă să cântărească cu cine să meargă în următorii 4 ani”, a spus Adrian Artene.

Patru ani de guvernare PNL. Nu PNL-USR

„Sunt interesante discursurile. Aș remarca discursul premierului. Le-a mulțumit tuturor celor care au votat. Era un lucru obligatoriu, în calitatea de premier, indiferent de opțiunea politică. Premierul Orban, președinte PNL, a zis că urmează 4 ani de guvernare liberală. E interesant cum sună pentru USR. Părerea mea e că bătălia politică, spre deosebire de locale, pentru parlamentare, avem o troică”, a spus Bărgăoanu. „Sigur, pentru noi e o sărbătoare”.

Când „s-au rupt” lucrurile pentru Firea

„Au fost semnale din partea lui Firea, cum că lucrurile nu au fost cum s-a dorit. Dimineața vorbeam de 46 vs 38. Să avem în vedere sursa. Sunt acele fumigene de partid. Și atunci au fost acele diferențe, acolo am simțit că lucrurile sunt umăr la umăr”, a spus Adrian Artene. „Poate apare acum și candidatul. Este victoria partidului, Nicușor nici nu ar fi contat, cam asta spune imaginea. Ca să nu mai punem la socoteală, mai există încă o teorie: S-au rupt Nicușor Dan de Ludovic Orban.

Băsescu, procent interesant

„Cred că acel 8% al lui Băsescu este extrem de interesant”, a declarat Bărgăoanu. „Dar a oferit un tip de supapă”.

Artene: „Eu votez extrem de asumat”

„Cei care ne urmăresc nu vor înțelege cu cine ținem noi. Eu votez extrem de asumat. Am stat, m-am documentat, mi-am făcut temele foarte bine. Stăteam și mă gândeam… Dacă ar fi să divulg cuiva votul meu,probabil ar crede că au fost niște discrepanțe de logică, între primar și președintele de consiliu județean. Dacă votezi politicianul, poți să iei decizii diferite”, a declarat Adrian Artene.

„Greu un primar rezistă de la un mandat la altul”

„Eu am și un termen – statul de drept al spațiului public – și comunicarea trebuie ghidată de niște reguli”, a mai declarat Bărgăoanu. „Eu cred că în postura de analiști trebuie să fim echidistanți”.

„Dreapta a mizat pe proiectele de infrastructură. Au încercat să prindă trenul și metroul, pe partea cealaltă vine stânga cu măriri de pensii și alocații”, a declarat Adrian Artene. „Dacă privim statistica, greu un primar în funcție rezistă de la un mandat la celălalt, doar dacă lucrurile sunt foarte clare”.

„Nu credeam că vom vorbi despre rețeaua de canalizare…în campanie”, a declarat Bărgăoanu.

Artene, înainte de comunicarea rezultatelor: „S-a spulberat echilibrul inițial!”

„Am primit alte rezultate, din altă sursă, decalajul crește. S-a spulberat echilibrul inițial. E o luptă închisă”, a declarat Adrian Artene. „Acum avem o sursă credibilă ce vorbește despre o diferență de 10 procente. Ultima oră a mărit acest decalaj”.

„Nu aș fi putut comenta modul de organizare a secției de votare. Dar, revenind la prezența la vot, cred că trebuie să începem să ne gândim de mâine încolo. Sunt expert în comunicare. De mâine trebuie să scadă puțin temperatura. De mâine nu putem reveni la vechile sloganuri. E un moment delicat pentru cei care se ocupă de comunicarea strategică. Aici încă o dată e un balet foarte fin. Și la litoral comunicarea a fost destul de distorsionată. Iar în stațiunile normale nu era nimeni”, a mai spus Alina Bărgăoanu.

„A fost mai activ Bucureștiul, față de 2016”, a mai spus Adrian Artene.

„Am avut o campanie atipică”

Alina Bărgăoanu, editorialist Gândul.ro: „Am avut o campanie atipică. Am crezut că prezența va fi mai mică”.

„E adevărat că erau candidați care credeau că vor duce un nou mandat începând cu mâine dimineață. Acolo unde au fost sensibile diferențe au fost mari diferențe. Să așteptăm până mâine dimineață”, a declarat Adrian Artene.

Adrian Artene: „Vor fi date care dau peste cap unele calcule. E foarte interesant ce se va întâmpla în țară. Se fac jocurile pentru campania la alegerile parlamentare. E o campanie cu totul și cu totul atipică. Am avut o campanie fără mitinguri. Nu am avut campanie în stradă, ci una care s-a purtat pe rețelele sociale”

„Am avut o campanie atipică din pricica restricțiilor impuse de pandemie”, a declarat Adrian Artene, director editorial Gândul.ro, în așteptarea exit poll-urilor oficiale de la ora 21.00 privind alegerile locale 2020, care au confirmat victoria lui Nicușor Dan.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și