Prima pagină » Știri » GÂNDUL LIVE. Robert Negoiță, primarul Sectorului 3: „Liderul trebuie să aibă capacitatea să discearnă adevărul de minciună” / Despre cursa pentru Primăria Capitalei: „Profesorul Rafila a primit o ofertă din partea noastră”

GÂNDUL LIVE. Robert Negoiță, primarul Sectorului 3: „Liderul trebuie să aibă capacitatea să discearnă adevărul de minciună” / Despre cursa pentru Primăria Capitalei: „Profesorul Rafila a primit o ofertă din partea noastră”

GÂNDUL LIVE. Robert Negoiță, primarul Sectorului 3: „Liderul trebuie să aibă capacitatea să discearnă adevărul de minciună” / Despre cursa pentru Primăria Capitalei: „Profesorul Rafila a primit o ofertă din partea noastră”

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că profesorul Alexandru Rafila ar putea fi un candidat pentru Primăria Capitalei. „Nu vreau să luați această afirmație ca pe o certitudine”, a mai spus Negoiță, care a dezbătut numeroase subiecte, cum ar fi colaborarea sa cu Pro România, criza coronavirusului, criza de leadership autentic în România și calendarul alegerile locale, care ar urma să fie organizate în luna septembrie.

„Evident. Nu sunt un specialist, dar și teoria conspirației trebuie să aibă niște limite. De multe ori s-a exagerat referitor la acest Covid, dar să îi negăm existența, e deja prea mult. Iar că unii oameni răspund atât de negativ este foarte trist pentru ei.

Eu cred foarte mult în energie. Cei care gândesc negativ se încarcă cu energie negativă și împrăștie în jurul lor energie negativă. Le scade sistemul imunitar. Când intrăm în contact cu oameni foarte negativiști, ne simțim afectați, în insecuritate, ne afectează puțin, cum să spun, biosistemul.

Apartenența la un grup sau la o comunitate, la o națiune cred că este o chestiune de care avem mare nevoie. De când ne naștem, căutăm să aparținem unei comunități. Folosim apartanența în a încerca să reușim tocmai în ideea pe care o menționați mai devreme.

Venim cu mari carențe de mentalitate, care au fost împământenite în sute de ani, în istoria învățată la școală. Mai ales înainte de 1990, dar evident că mai punem mâna pe o carte, niciodată istoria nu a fost o știință exactă. Nicio carte de istorie nu am citit care să nu ne spună că am fost dominați de turci.

Chestiunea asta e o răbufnire a frustrării acumulate în timp. Nu o vedem doar la noi. Peste Ocean frustrările de sute de ani încep să răbufnească.

Cu siguranță. Am participat la un curs despre războaiele hibride. Esența unui asemenea război e că începi să amplifici niște vulnerabilități existente. Ele există și trebuie doar să le găsești și să le potențezi.

O abordare pe care o apreciez, în orice variantă nou creată mai ales se găsesc o multitudine de oportuniști și evident că îi vedem și noi. Nu sunt doar aceia care vând măști la suprapreț, eu am văzut lideri politici care încearcă să profite de pe urma acestei nenorociri care a venit peste noi, mi se pare dezgustător, dă proba caracterului unui om. De aceea pentru că avem asemenea tentații, unii, am văzut persoanele care nu au argumente concrete, și atunci încearcă cu gălăgie. Eu reacționez foarte urât, nu accept să mă prostească cineva pe mine sau comunitatea din care fac parte.

„Liderul trebuie să aibă capacitatea de a discerne adevărul de minciună”

Orice societate are o categorie de cetățeni care nu sunt foarte bine informați. Liderul trebuie să aibă capacitatea de a discerne adevărul de minciună, care este inițiativa corectă și să îi separe de oportuniști. Problema este că în societate liderii nu au și corectitudinea necesară să transmită mai departe ceea ce gândesc. Se complac pentru că au avantaje mici și încearcă să beneficieze în continuare de mici avantaje, chestiuni, punând la îndoială calitatea morală, ești conștient și cu toate astea mergi în direcția aia pentru că ți-e ție bine. Un lider autentic este acela care are capacitatea de gândi într-un context mai larg.

Am analizat foarte mult societăți avansate. Chestiunea asta cu banii… când ți-ai rezolvat problemele primare, ai o casă, mașină, mâncare la copii, se naște o categorie care își permit să fie morali, corecți. Riscul e mai mare de compromis atunci când e fomică.

Despre coronavirus: „Vom conviețui cu el”

A fost panică. Eu vorbesc de ai mei, familia. Am avut momente în care vedeam o isterie întreagă, apropo de energii, dar pui mâna pe telefon, tabletă și începi să citești. Ei bine știm demult…Când aud un profesor universitar care spune cum trăiește virusul…

Virusul ne modifică structura genetică a celulelor. Nu are cum să moară. Celula poate fi destructurată. Bun. Atunci este clar că tot specialiștii, am încercat să-i citesc…și pro și contra, nu am găsit niciunul care să îmi dea un semn că acest virus o să dispară.

Dacă nu va dispărea, vom conviețui cu el, ca și cu alte maladii, trăim cu ele, acest virus va trebui să trăim cu el. Suntem plini de viruși, buni, mai puțin buni. Variantele sunt două: una: să ne imunizăm – să ne infestăm, corpul nostru generează anticorpi doi: să ne vaccinăm. Dar mai devreme de anul viitor, pe vremea asta…Nu cred că o să avem vaccinul.

Despre alegerile locale: „Ar trebui organizate în 27 septembrie”

Despre alegerile locale: Ar trebui să fie alegeri pe 27 septembrie. Îmi amintesc cum apăreau unii ticăloși care profitau, deși aveam 50 de cazuri în România, să închidem școlile… Noi, în România, premisele sunt să nu scădem sub 500 de oameni purtători de viruși. Dar nici nu putem să distrugem viitorul României, învățământul. Așteptarea mea de la un lider este să fie rațional. Un factor de echilibru, de stabilitate, nu vii tu, vezi o flacără și dai cu gazul pe foc. Treci în categoria ticăloșilor, care încearcă să profite de emoție.

„Traiectoria mea este una liniară. Am această poziție de foarte mulți ani”

Despre Pro România: Chestiunea de leadership și cu asumarea asta… Sunt unele asumări pe bune și altele ticăloase. Cum stă Robert Negoiță în sondaje? Bravo, dă-l aici. Îmi doresc cu adevărat să fiu asumat de către cei din comunitatea SECTOR 3, noi, împreună, suntem o comunitate. Cei din sectorul 3 trebuie să aprecieze activitatea mea sau dimpotrivă. Traiectoria mea nu e în niciun caz frântă. Este liniară. Eu poziția asta o am de foarte mulți ani. Evident că au fost pietre kilometrice. Că nu mă regăsesc în PSD, sper că nu e o surpriză pentru nimeni. Că nu m-am regăsit în niciun partid din acest moment, eu consider că Bucureștiul are nevoie de altceva, atunci am decis să fac pasul acesta și că suntem mici, la început, eu până acum de fiecare dată am candidat într-o alianță.

ALEXANDRU RAFILA, o variantă pentru Primăria Capitalei? „Nu o luați ca pe o certitudine”

Nu e ceva extraordinar. Că mergem cu Pro România, Doamne Ajută… Probabilitatea e mică ca Victor Ponta să meargă la Primăria Capitalei. Avem discuții cu o persoană, ar putea fi bun.

Probabilitatea este ca dl. ALEXANDRU RAFILA să fie candidat. Din partea noastră are o ofertă în acest sens. Nu vreau să o luați ca pe o certitudine. Noi ca politicieni trebuie să fim preocupați de electorat, dar în primul rând trebuie să răspundem așteptărilor societății. Oamenii vor să aibă alternativă! Varianta aia în care ne adunăm și decidem ce să aleagă electoratul, este o variantă greșită, total nedemocratică. Democrația înseamnă să ai de unde alege.

„Vor apărea mulți prooroci mincinoși, după faptele lor îi veți cunoaște”, citez din Biblie. Haideți la rezultate, la fapte. Ai trăit fără să lași în urmă aproape nimic. Tu la ce te pricepi? Exact”, a declarat Robert Negoiță la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și