GÂNDUL LIVE. Sorin Ene, campion național de drift, despre ultimele „relaxări” din Codul Rutier: „Nu stăm pe tabletă sau la conversație în trafic. E vorba de timpul de reacție!”
This browser does not support the video element.
Sorin Ene, campion național de drift, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre ultimele modificări din Codul Rutier 2020, care permit folosirea tabletei la volan, în timp ce telefonul rămâne pe lista obiectelor interzise.
„Au uitat cumva să includă tableta. Faptul că au omis nu înseamnă că este acceptat. Noi trebuie să luăm toate măsurile de siguranță la volan. Subliniez, mare atenție, chiar dacă legea îți permite folosirea acestui gadget, recomand a nu se folosi!
Chiar și un sandvici, dacă te apleci să îl iei, contează foarte mult ca timp. Dacă ne distragem atenția de la condus, de fapt totul se rezumă la timpul de reacție, sub o secundă, ca definiție, momentul în care vedem lămpile de frână ale celui din față și călcăm frâna.
Timpul de reacție face diferența între a face accident și a nu face accident. Nu trebuie să stăm pe tabletă, conversație etc.”, a spus Sorin Ene la Gândul Live.
COD RUTIER 2020. Schimbări pentru șoferi. Tableta poate fi utilizată la volan, în timp ce telefonul rămâne pe lista obiectelor interzise
Cele mai recente modificări ale legislației rutiere le permite șoferilor să folosească tableta la volan, dar nu și telefonul, dacă nu au la îndemână un sistem handsfree.
Dacă un șofer este observat cu telefonul în mână în timp ce conduce, atunci el este pasibil de amendă care pornește de la 500 de lei. Această pedeapsă nu mai este valabilă și pentru tablete. Dacă în trecut tableta intra în aceeași categorie cu telefonul mobil în ceea ce privește interdicția utilizării la volan, noul cod rutier nu mai prevede amendă pentru folosirea tabletei.
Dacă legea s-a schimbat în privința tabletei, sancțiunile pentru utilizarea telefonului la volan au rămas aceleași.
Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere: „Este foarte important să fim atenți la trafic”
„Începând cu 9 aprilie 2020, legislația rutieră a fost modificată. Tableta făcea parte din categoria dispozitivelor mobile prevăzute cu funcția de înregistrare, ori redare text foto sau video. Iată că legiuitorul acum s-a gândit să abroge acest dispozitiv și acum rămâne doar telefonul interzis la volan, cu excepția sistemului tip mâini libere, handsfree sau căști. Este foarte important să tragem un semnal de alarmă. Telefonul mobil distrage de la condus. Sancțiunea a rămas aceeași cuprinsă în 6 respectiv 8 puncte și 4 puncte de penalizare. Și dacă se încalcă și o altă lege de circulație concomitant cu folosirea telefonului mobil în timpul deplasării se suspendă dreptul de a conduce pe o perioadă de 30 de zile. Legiuitorul a fost foarte aspru aici”, a declarat Claudiu Costea, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere la Digi24.