Tensiuni în PSD. Deputatul PSD, Florin Iordache și liderul deputaților PSD, Alfred Simonis au dezbătut, la GÂNDUL LIVE, situația din partid și au vorbit despre eventualitatea organizării alegerilor locale și parlamentare.
Florin Iordache: În ultima perioadă am văzut o serie de critici ale unor colegi, care vor să candideze, sunt nemulțumiți de anumite aspecte. Cine dorește să candideze, candidează și așa mai departe. Faptul că anumite proiecte personale nu sunt acceptate, asta nu înseamnă că există tensiuni.
Nu mă simt în niciun caz. Sunt în Parlament, sper ca anumite proiecte să fie adoptate. Aștept o decizie a Curții pentru stabilirea datei alegerilor. În acest an ar trebui să fie alegeri locale și parlamentare. În opinia noastră bineînțeles că vor fi alegeri locale în această toamnă, dar data alegerilor trebuie stabilită de Parlament.
CCR a dat semnal că drepturile omului nu pot fi încălcate prin ordonanțe de urgență.
Alfred Simonis: Pot să vă spun că Ștefănescu Codrin e membru simplu de partid. El nu are dreptate în ultima vreme. Nu știu despre ce listă vorbește. Nu sunt de acord că lui Ciolacu i se pun piedici. Între a pune piedici și pernuțe, există etape intermediare. Nu e abordarea corectă. Pe vremea când Ștefănescu era o voce în partid, dvs și alți reprezentanți ai presei criticați pozițiile sale. Acum…
Dl. Ștefănescu, acum când nu mai e voce în partid, e luat ca exemplu de toată presa. Să fim serioși! În viața partidelor există mereu dezbatere. Când sunt discuții, divergențe, iar nu e bine. La USR, în timp ce era congresul USR, doamna Chichirău îl critica pe dl Barna că a fraudat alegerile. E mult mai rău decât la PSD. Faptul că există păreri contrare e dovada de sănătate a partidului.
Alaltăieri, la PNL, la Vila Lac 1, s-au întâlnit să discute cu Iohannis. A ieșit cu scandal, despre tot felul de discuții, toate partidele au o viață internă. Domnul Iordache conduce cel mai bine ședințele Camerei Deputaților. E extrem de echilibrat. Pe de altă parte, spuneați de Noaptea Cuțitelor Lungi…Cum să calific seara în care Iohannis și Crin Antonescu s-au retras de la conducerea PNL… Măcar la PSD știți ce s-a întâmplat. Sunt chestiuni la PNL pe care nu le cunoaștem.
Florin Iordache: Eu am invocat și în Parlament, momentul 2004, când a stabilit prin lege data alegerilor, urmând din 2004 să delege această atribuție a datei alegerilor către guvern. CCR ne va da dreptate, pentru ca drepturile fundamentale să nu fie stabilite prin ordonanță, ci prin lege. Parlamentul să stabilească data alegerilor. Avem precedentul. Avem Constituția. Dacă nici în Constituție nu credem, atunci în ce să mai credem?
Alfred Simonis: Eu cred că e evident că o lege bate o hotărâre de guvern. În mod normal alegerile se stabilesc în urma discuțiilor între partide. Dar acest guvern a demonstrat în ultimele luni că vrea să stabilească în mod discreționar data alegerilor. Nu e vorba de PSD, e foarte bine ca alegerile să se țină. În acest moment situația economică și criza sanitară nu permit alegeri. Nu pot fi făcute în toamnă nici măcar pe lege. Dacă situația sanitară ne va permite să organizăm alegeri, indiferent de ce va avantaja PSD, de tipul prelungirii mandatelor. În 2024 ar trebui să avem alegeri prezidențiale și celalalte, ca să nu mai avem an de an alegeri. De vină e clasa politică. Din 2024 să avem toate alegerile. Să nu ne ocupăm doar de interesele PSD, PNL și alte partide, ci de ale țării.