GÂNDUL LIVE. Trainer în educație financiară: Cum ne gestionăm banii în vremea pandemiei
This browser does not support the video element.
Adrian Asoltanie, trainer în educație financiară, a detaliat, într-o intervenție la Gândul Live, cum trebuie să ne gestionăm finanțelele în această perioadă, când pot dispărea unele surse de venit din gospodărie, ca urmare a efectelor economice ale pandemiei de coronavirus.
Adrian Asoltanie, trainer în educație financiară, recomandă tuturor o evaluare a bugetului, într-o perioadă în care pentru mulți urmează să fie o perioadă destul de delicată din punct de vedere economic.
„Există soluții întotdeauna, cred că există soluții și de data aceasta”, a afirmat Adrian Asoltanie, care a dat exemplu personal: „Acum trei săptămâni am avut o ședință cu nevastă-mea în care ne-am uitat un pic pe bugetul nostru și ne-am uitat la sursele de venit, să vedem pe ce intrări ne bazăm în continuare. Ne-am evaluat puțin picioarele financiare, am văzut că vreo două dintre ele se cam subțiază. Eu țineam cursuri în școli, care s-au dus, țineam cursuri în companii, dar și astea s-au dus, dar s-au deschis alte oportunități și ne repliem ușor spre alte direcții”.
Specialistul recomandă ca fiecare să își creeze un fond de urgență și unul de siguranță. „Nu e vorba numai de bani, ci de liniștea pe care ți-o dau de a-ți redresa un pic mintea și de a nu intra în starea de panică: O să murim de foame și de sete mâine”, spune el.
Adrian Asoltanie recomandă o strategie în doi pași, ce vizează cheltuielile și veniturile, iar în ambele categorii pot fi făcute optimizări și reduceri.
- Primul pas: Ieșirile pot fi controlate cel mai rapid, pot să decizi instant, cu soția sau singur, și ușor, ușor, o să mai rămână niște bani în buzunare.
- Al doilea pas: La capitolul venituri, de la cele mai banale lucruri, de la ce avem de vândut din casă sau de închiriat, poate avem o cameră liberă în plus și putem să luăm un coleg în chirie, care ș el va fi strâmtorat de cheltuieli
Recomandarea specialistului pentru buget este să fie făcut întotdeauna pe 12 luni.
„Cred că această situație nu se va termina în două săptămâni sau o lună de zile. Recomand neapărat ca bugetul să se facă pe minimul 6 luni, optim ar fi 12 luni”, a conchis Adrian Asoltanie.