GÂNDUL LIVE. Tudor Ionescu, liderul consilierilor municipali ALDE: „Vrem niște răspunsuri pe care nu le primim” / „De ce nu se repornește economia?”
This browser does not support the video element.
Tudor Ionescu, liderul consilierilor municipali ALDE, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre achizițiile făcute de Guvernul Orban în timpul pandemiei de coronavirus și faptul că economia este blocată, în ciuda faptului că la nivelul Europei de Vest mediul economic a repornit motoarele.
„Întrebarea pe care o adresez constant Guvernului: unde sunt măștile gratuite pe care le-au promis cetățenilor? Am venit cu metroul astăzi. 7-8 persoane nu aveau măști. Sunt multe persoane în etate care așteaptă aceste măști. Ministerul Sănătății a reluat o licitație în 12 iunie, cu termen de depunere la ora 15.00. Romarm-ul ne spunea la o lună după ce a fost inaugurat ne spunea că are capacitate de producție de 400.000 măști pe zi. Romarm nu a vândut o mască din cele produse. Din cele două echipamente de 1 milion de dolari din China, unul era defect. Nu primim răspuns de la cei care trebuie să ne dea răspunsuri.
„Suntem singura țară din lume în care infectații asimptomatici trebuie să stea în spital!”
Problema în România este că avem niște autorități care încearcă să ne inducă prin campanii de milioane de euro că situația este bine gestionată, această criză cu coronavirusul. E total fals. În Europa de Vest, nu suntem în aceeași situație. Raportat la țările din Europa Centrală și de Est, raportat la milionul de locuitori, stăm mult mai prost, și la decese și la infectări. Guvernul a generat o unicitate. Suntem singura țară din lume unde infectații asimptomatici cu coronavirus trebuie să stea internate în spital, dacă nu riscă închisoarea, sub incidența codului penal.
În recomandările OMS se recomandă ca asimptomaticii să stea în izolare acasă. Dacă nu respectă prevederile, atunci să fie duse într-o unitate medicală. Dar niciunde pe planetă nu există o țară care să te oblige să fii internat când ești asimptomatic.
A doua mare problemă pe care aproape că o strigăm e că asistăm la o discriminare, între bolnavii cronici, de alte boli și avem 8 milioane de bolnavi cronici, ei sunt discriminați în fața unor persoane – înțelegem gravitatea virusului – dar nu putem face o discriminare, cu toții au drepturi.
„Vrem niște răspunsuri pe care nu le primim”
Pacienții asimptomatici nu au de ce să fie internați în spitale, ei pot sta acasă în autoizolare, după 2 teste negative să își reia activitatea. Spitalele ar fi putut să fie, măcar pe anumite paliere, deschise pentru tratamente atât de necesare – oncologice, care nu pot suferi întârzieri.
Nu înțelegem de ce guvernul nu vrea să ia decizii. Nu vreau să mă gândesc la un guvern care vrea să capitalizeze pentru alegeri pe seama bolnavilor.
Acei bani unde s-ar duce, banii pe care pensionarii i-ar primi în plus, deși este un drept. Avem 1 milion de pensionari care trăiesc cu o pensie de 704 lei în România. Avem 2 milioane cu pensie de sub 1000 lei pe lună. Creșterea de 40% s-ar întoarce în economie. Dar nu ar trebui să fie singura metodă. Din IMM Invest, din 60.000 de cereri făcute de antreprenori, doar 5.000 au fost acceptate de către bănci. Acestea sunt realele probleme, dacă adăugăm HORECA, cu 500.000 de angajați. Ne împrumutăm cu 1.000 de euro pe secundă, dar iată că Autostrada Soarelui, pe care atâți români au încercat să o acceseze pentru a merge la mare, are niște șantiere unde nu lucrează nimeni și stai 5 ore să ajungi la Litoral.
De ce economia e în continuare blocată, când Europa de Vest a deschis-o, în pofida pericolului?
Sectorul HORECA trebuie ajutat. Antreprenorii și-au luat măsurile de luni de zile. Din punct de vedere a unei liberalizări generalizate, nu, dar din păcate semnalele de la Guvern sunt cele de limitare. Vor să revină la starea de alertă, de urgență, dar nu este normal să sacrificăm economia, sănătatea, libertățile cetățenilor”, a declarat Tudor Ionescu la GÂNDUL LIVE.