GÂNDUL LIVE. Valeria Herdea, medic: „Dacă reușim să protejăm 60-70% din populație prin vaccinare, reușim practic să controlăm această pandemie”

Publicat: 18/03/2021, 19:04
Actualizat: 06/04/2021, 14:17

Agenția Europeană a Medicamentului a stabilit că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient. Subiectul a fost dezbătut și în ediția de joi a emisiunii Gândul Live, unde medicul Valeria Herdea a declarat că „dacă reușim să protejăm 60-70% din populație prin vaccinare, reușim practic să controlăm această pandemie”.

Valeria Herdea, medic: „Dacă reușim să protejăm 60-70% din populație prin vaccinare, reușim practic să controlăm această pandemie”

Peste 33.000 de români și-au anulat programările cu AstraZeneca după ce s-a comunicat riscul trombozelor la unii pacienți. După analiza și discuția cu specialiștii, Agenția Europeană a Medicamentului a stabilit că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient.

Într-o intervenție la Gândul Live, Valeria Herdea, medic de familie, a afirmat că analiza pe care a făcut-o Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea Covid-19 a fost o analiză foarte serioasă și responsabilă, în care s-au analizat în primul rând evidențele științifice.

„Trăim de un an și patru luni într-o perioadă pandemică. Este o experiență care probabil că se întâmplă o dată în viață și nimeni nu își dorește să se repete. Este un an greu, un an în care am pierdut oameni, în care ni s-au îmbolnăvit prieteni, pacienți, am pierdut oameni foarte apropiați. Constatăm că în acest an am avut bucuria de a vedea că avem vaccinul și că putem merge înainte și putem controla boala. A venit acest moment de cumpănă în care a trebuit să decidem ce să facem. România a fost ca o insulă, pentru că foarte multe țări din jurul nostru au decis oprirea temporară a vaccinării. Analiza pe care a făcut-o Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea Covid-19 a fost o analiză foarte serioasă și responsabilă, în care s-au analizat în primul rând evidențele științifice. Nu a fost o decizie ușoară, pentru ca primul lucru pe care îl punem în balanță este siguranța pacientului. Presiunea este uriașă pentru toți cei care lucrează în acest domeniu”, a spus medicul.

„Pacienții au pus întrebări și noi le-am fost alături”

Medicul a mai spus că după nelămuririle care au planat în jurul vaccinării cu serul AstraZeneca, oamenii au avut foarte multe întrebări pentru cadrele medicale.

„Pacienții au pus întrebări și noi le-am fost alături așa cum am fost de la începutul pandemiei și campaniei de comunicare. Ceea ce este important să știm din toate lucrurile acestea: Există un risc în populație, acolo unde există pacienți cu comorbidități, boli precum hipertensiune, dizlipidemie, diabet, obezitate, etc… Acești pacienți pot dezvolta boli cu bază tromboembolică. Ne gândim că tot ceea ce s-a întâmplat în acestă perioadă sunt coincidențe triste, dar trebuie să ne gândim dacă există legătură cu vaccinul sau nu. Ei bine, s-a dovedit că această legătură nu există, din punct de vedere științific. În consecință, decizia de a continua vaccinarea este o decizie care protejează viața pacienților noștri. Este esențial să știm că oricare dintre cele 3 vaccinuri pe care le avem în România protejează viața pacienților. Atunci când pui în balanță astfel de riscuri, te gândești în primul rând la siguranță. Dacă reușim să protejăm 60-70% din populație prin vaccinare, reușim practic să controlăm această pandemie”, a mai afirmat Valeria Herdea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Forțele Aeriene Ucrainene pot ridica în aer doar trei avioane F-16!
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Noi imagini cu mașina care a produs accidentul din Pantelimon. Bunicul copiilor loviți: „Inconştienţi care...
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei,...
Vedeta, în lacrimi, după ce a aflat că suferă de o boală gravă! „Am moștenit...
O ipoteză-şoc dă peste cap ancheta în cazul dentistei ucide în Brăila. Cine ar fi...
S-a dat alarma! Gheorghe Șerban a dispărut de duminică. Poliția face apel la populație pentru...
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Care e diferența, de fapt, între VEHICUL și AUTOVEHICUL? Mulți cred că știu răspunsul, dar...
Spania amendează Booking.com cu 413 milioane de euro pentru "abuz de poziţie dominantă"
CEVA de pe PLANETA noastră creează OXIGEN ÎNTUNECAT! Ce este acesta?
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Insula Iubirii sezon 8, 29 iulie 2024. Ce a spus Andrei după ce a văzut...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Culiță Sterp, dezvăluiri neașteptate despre relația cu socrii! Cum se înțelege artistul cu părinții Danielei...
Ce posta pe rețelele sociale adolescentul de 17 ani care a provocat accidentul mortal din...
BANCUL ZILEI. Bulă o sună pe doamna profesoară și o întreabă: -Vă merge frigiderul?
O descoperire surprinzătoare sugerează că un ocean misterios se ascunde în Sistemul Solar