Prima pagină » Știri » GÂNDUL LIVE. Valeria Herdea, medic de familie: A te deplasa la domiciliu, pentru medicul de familie, înseamnă să ai mașină, echipamente, nu este normal ca noi să transmitem această infecție

GÂNDUL LIVE. Valeria Herdea, medic de familie: A te deplasa la domiciliu, pentru medicul de familie, înseamnă să ai mașină, echipamente, nu este normal ca noi să transmitem această infecție

GÂNDUL LIVE. Valeria Herdea, medic de familie: A te deplasa la domiciliu, pentru medicul de familie, înseamnă să ai mașină, echipamente, nu este normal ca noi să transmitem această infecție

Valeria Herdea, medic de familie și totodată președintele AREPMF (Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie), a avertizat, la GÂNDUL LIVE, că medicii de familie nu dispun de echipamentele de protecție necesare pentru a se deplasa la domiciliul pacienților Covid-19 și vor folosi varianta telemedicinei, oferindu-le asistență prin telefon sau internet.

„Ce vom face de acum înainte – Propunerea noastră a fost către minister – astfel încât medicul de familie să nu ajungă la pacientul cu Covid. În linii: pacient tânăr, fără simptome, care a făcut testare, pentru că a avut un coleg bolnav, este tânăr, rămâne la domiciliu, ne auzim din două în două zile.

„Orice decizie se ia cu medicul de familie”

Medicul de familie va consemna aceste lucruri și urmează să vă auziți din nou. Orice decizie se ia cu medicul de familie, iar dacă starea se modifică luăm legătura cu 112 și mergem la spital pentru evaluare.

Înseamnă analize, investigații, să vedem care este starea plămânilor. Așteptăm ca legislația să se stabilizeze, pentru că încă suntem în situația în care noi am venit cu propuneri și nu au apărut în Monitorul Oficial.

În momentul în care un pacient este simptomatic, sună medicul de familie sau 112 și va fi contactat și ambulanța îl va duce la spital, unde va fi evaluat, se stabilește dacă e pozitiv și rămâne în spitale.

„Am cerut ca medicul de familie să monitorizeze pacientul la distanță”

Cazurile mai puțin severe rămân în linia 2, cazurile grave în ATI. Avem nevoie să simplificăm ruta, să nu mai așteptăm deciziile, să putem da oamenilor concediu medical, am cerut debicrotizare, am cerut ca medicul de familie să monitorizeze pacientul de la distanță – telefon, WhatsApp etc.

A te deplasa la domiciliu, pentru medicul de familie, înseamnă să ai mașină, echipamente, nu e normal ca noi să transmitem această infecție.

Măsurile trebuie adaptate gradului de afectare a pacientului. Pacienții să devină parteneri cu medicul de familie, să fie onești cu simptomele.

Am primit prima tranșă de 10 bucăți, am solicitat 360 de bucăți. Prima dată am primit 10 bucăți, ulterior 40 și încă 20.

Deci practic până acum am primit 70 doze vaccin antigripal. Așteptăm vaccinurile pentru grupa de vârstă de adult, astfel încât să putem vaccina pacienții la risc, pacienții cronici, pulmonari, cardiaci, hipertensivi, diabetici.

Am recomandat călduros pacienților, celor care își permit să își procure din rețeaua de farmacii, să se înscrie pe listele de așteptare, celorlalți încercăm să le asigurăm de la cabinet când vor veni vaccinurile pe care le așteptăm”, a declarat medicul de familie.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și