GÂNDUL LIVE. Victor Ponta, liderul Pro România social liberal: Nu ai cum să iei măsuri bune, dacă gândul principal este să nu pierzi voturile
Victor Ponta, liderul Pro România social liberal, a criticat, la GÂNDUL LIVE, unele din măsurile guvernului Orban, luate în pandemie, cum ar fi închiderea școlilor și testarea deficitară în weekend-uri.
„Sunt și eu român adevărat, fac haz de necaz. Am și o nemulțumire directă. Nu că am fost eu prim ministru, am văzut ce înseamnă conducerea țării… Acum nu luăm lucrurile în serios.
Măsurile unele sunt aberante. Nu ai cum să iei măsuri bune, dacă gândul principal este să nu pierzi voturile.
Și în America e la fel. Acum suntem însă într-o criză fără precedent, nu doar criza economică, cea sanitară – fiecare zi pierdută ne costă foarte mult, aș vrea să văd că pe 6 decembrie știm ce câștigăm noi, dar omul zice – „bun, dar eu ce câștig după 6?”
Ar trebui să vorbim despre asta. S-a dovedit în alte țări că nu folosește la nimic chestia asta. Nu umblu noaptea să dau viruși. Dacă ziua nu iei măsurile necesare, când mergi la muncă, la școală. Sunt absolut convins că școlile trebuie deschise. Lăsăm însă mall-urile deschise. Și secțiile de vot.
„Educația online e un fake!”
Am zis să se deschidă școlile, pentru că nu poți să închizi toate școlile la grămadă. Al doilea lucru, din punct de vedere al copiilor. Sunt părinte, ca și dvs. Băiatul mai mare învață în Ilfov și merge la școală, fata stă acasă. Învățământul online e un fake.
Economic: Foarte mulți nu își permit bonă, iar bunici e periculos să pui. Are niște implicații această închidere a școlilor și niciun avantaj concret. Și țările în lockdown total, precum Franța și Spania, au școală, se merge la școală. Nu putem ține blocate anumite lucruri, altele le ținem deblocate, pentru că dă prost la electorat, fără să avem o gândire pe termen lung. Nu aș închide cu totul, ci aș merge pe focare.
Eu sunt convins… Acum nu luăm măsuri necesare, le amânăm. Trebuia să te organizezi în aceste 8 luni, exact pe dotarea cu echipament medical, reguli foarte clare. Cum să faci 10.000 teste într-o zi în România?
DSP-urile, depășite de situație încă din martie!
Bun. Am descoperit că niște DSP-uri pe care nu le foloseam niciodată sunt depășite din martie. Nu am făcut nimic. Franța anunță pentru ieri 52.000 noi infectări. Noi nu avem cum să anunțăm, dacă facem 7 teste. Ținem închise școlile din București și la alții facem 10 teste.
De la câte cazuri se închide? M-am uitat la dl Orban care a zis că dacă va fi rău o să luăm alte măsuri. Nu așa. Trebuie să precizezi. Aia cu „dacă va fi rău, vedem ce facem…” De 8 luni ne e rău.
Comunicarea onestă este marea problemă. Am recitit declarația dlui ministru Tătaru, fiind ministrul Sănătății, trebuie să comunice date clare. În iunie spuneam că avem 4.000 de paturi, 2.000 pentru Covid. Ieri am ajuns la 1.200, iar 1.000 de persoane sunt internate!
E normal să le spui oamenilor adevărul. Chiar dacă pierzi voturile. Capacitatea nu e de 10.000 de teste, a zis Orban că e de 50.000.
Toată lumea decontează testele din privat. Acolo se plătește din buzunar. Trebuie să iei factura să mergi să ți-o deconteze. Nu facem lucruri concrete de 8 luni. Și nu o să facem nici după 6 decembrie. Ne va fi mult mai greu.
Măsuri sanitare, cu gândul la cele economice
Antigripal am găsit, dar vaccinul anti-Covid nu cred că apare anul ăsta. Mi-am făcut în fiecare an și eu și copii, ne-am ocupat să-l avem prin medicii de familie. Dar acum nu mai există gripă. Nu are nimeni timpul să vadă care e Covid, care nu e Covid.
Cred că se pot lua măsuri sanitare, dar cu gândul la măsuri economice. La un moment dat vom ieși din criza sanitară, dar criza economică va dura mai mult. Anunțurile triumfaliste ale ministrului de Finanțe că e mai bine ca anul trecut, nu e adevărat. Un efect placebo vindecă poporul de criza economică? Nu e bine. Trebuie să le zicem oamenilor adevărul.
„Românii cu românii nu o să se mai suporte”
Eu cred că e o stare mondială de irascibilitate, se intensifică și atacurile teroriste, oamenilor au tot mai puțină răbdare, o să ajungem să ne dăm în cap pe stradă. Scopul unui stat este să te ajute într-o stare de criză. Putem să reușim, să calmăm oamenii, dacă le dăm o idee clară. Ca la un bolnav. Dacă medicul este calm, profesionist, de obicei se recuperează bolnavul. Dacă vii și îl minți, nu te mai crede, nu mai urmează tratamentul.
Pentru România nu e un semnal atentatul din Viena, nu am accentuat niciodată diviziuni etnice, religioase. Cred că un singur individ vorbește să ne luptăm creștini cu musulmani, ceea ce e o prostie. Dar românii cu românii nu o să se mai suporte, nu o să mai putem controla energia asta. Am speranță în lucruri și programe concrete”, a declarat Ponta la Gândul Live.