GÂNDURI BUNE. Dan Negru, invitatul Cristinei Stănciulescu: „O să îți povestesc cum am început eu să țip la televizor…”
This browser does not support the video element.
Dan Negru este invitatul Cristinei Stănciulescu la GÂNDURI BUNE. În a treia parte a interviului exclusiv (publicat în premieră pe canalul YouTube al GÂNDUL), cunoscutul om de televiziune vorbește despre momentul în care a început „să țipe” la televizor, acest lucru devenind amprenta sa personală, dar abordează și un subiect delicat: decăderea televiziunii la nivel mondial. „Dl. Iohannis a fost ales de online sau de televizine?”, se întreabă, retoric, Dan Negru.
Cristina Stănciulescu: Cum este viața în familia ta?
Dan Negru: Mai blândă așa, mai de Banat, de Ardeal. Soția mea e de lângă Arad, eu sunt din Timișoara, așa că noi suntem mai pe viteza a doua funcționăm, mai pe relax.
Cristina Stănciulescu: Ce paradoxal.
Dan Negru: Da.
Cristina Stănciulescu: Între tine pe televizor și acest Dan Negru mai încet, pe viteza a doua.
Așa ai fost mereu? Ai avut histrionismul ăsta în tine mereu?
Dan Negru, despre cum a început „să țipe” la televizor
Dan Negru: O să îți povestesc cum am început eu să țip la televizor. Făceam un show cu Valeriu Lazarov, „Ciao Darwin”, noi am cumpărat show-ul ăla, făceam niște audiențe absolut fabuloase, era ceva…
Aveai o cotă de piață absolut dărâmătoare. Și era cu 50 de oameni într-o parte, 50 de oameni în altă parte. Noi când am construit tehnic tot decorul, am uitat un lucru esențial, pe care italienii, de unde am luat noi formatul, îl aveau: niște boxe mici, pe care fiecare om le avea la fiecare scaun, pentru ca ei să audă prezentatorul ce vorbește.
Din zgârcenie noi nu am mai cumpărat boxele alea: lasă, mă, că se aude!…lasă că merge și așa…românismul. Consultantul italian a zis: Nu e bine fără boxe.
Bun. Și a început formatul. Și am început să vorbesc. La care ăia 50 au zis că nu aud nimic. Negrule, urlă, să auzim și noi! Și atunci am început să țip, ca să audă și ăia.
După ce am terminat formatul ăsta, am început un alt format. Domnul Lazarov mi-a zis: Nu e bine că nu mai țipi… / Păi nu mai e nevoie să țip. Dar ai văzut ce brand puternic a rămas? Țipă. Am rămas cu brandul ăsta.
„În online încerc să fiu alt om decât la TV”
Cristina Stănciulescu: Țipătul ăsta îl simt și în blogul tău.
Dan Negru: În zona de online încerc să fiu altul decât ăla din TV. Încerc să mă duc și într-o altă lume. Poate să fie un semnal de alarmă. Mă bucur că foarte multe postări sunt preluate de toată presa, de voi. Poți să faci presă în online. Mi-a povestit dl. Cristian Țopescu un lucru: când a comentat zecele Nadiei de la Montreal, el plecase dintr-o altă parte a orașului și trebuia să ia metroul, un autobuz, un alt metrou și era pe punctul să nu ajungă la comentariul Nadiei. Pentru că nu a găsit, s-a întâmplat. Metroul nu ajunsese. A ajuns pe buze. Și mi-a zis: Dan, așa ceva astăzi nu se mai poate. Azi oricine ajunge oriunde. Chemi un UBER și ajungi. Partea materială nu mai e un obstacol în jurnalism. Generația lui Țopescu nu putea să facă asta.
Cristina Stănciulescu: Și care e obstacolul de astăzi?
Dan Negru: Obstacolul pleacă din minte. Țevile, Cristina. Depinde pe ce țeavă te racordezi. Pe canal sau pe izvor.
„Televiziunea nu mai e regina”
Cristina Stănciulescu: Din postările tale, tu te raportezi la apa de izvor. Pentru că faci mereu comparații cu televiziunea americană și marii oameni de televiziune din televiziunea americană, care fac lucruri cu adevărat importante, interesante, reușind să rămână în zona divertismentului.
Dan Negru: Televiziunea pe plan mondial a început să cadă. Nu mai e regina, ca business. Eu o spun cu părere de rău. Nu mai are forța pe care o avea cândva.
Cristina Stănciulescu: Încă nu o văd cu o forță diminuată.
„Forța este la Google, Facebook, Instagram”
Dan Negru: A mai pus televiziunea președinte în România sau a pus online-ul? Dl. Iohannis a fost ales de online sau de televiziune?
Cristina Stănciulescu: De online.
Dan Negru: Ăsta e nivelul cel mai important. Ai lucrat în Pro Tv, ai văzut ce e acolo. Când au plecat americanii din Pro Tv, toți spuneau nu se poate, americanii părăsesc nava media din România. Nu. Ei și-au dat seama că nu mai are forță. Și forța e tot la ei: Google, Facebook, Insta. Ăștia pun premieri, președinți. Să știi că influența puternică, pe plan mondial. Amintește-ți de revoluțiile Facebook. O grămadă de schimbări. Inclusiv la Chișinău. Punctul critic nu mai e în televiziune. Cum era în iunie 1990, când a venit Miron Cozma. În clipa în care și-a pierdut influența politică, televiziunea a pierdut tot!
Urmăriți interviul integral pe canalul nostru de Youtube!
GÂNDURI BUNE. Dan Negru, invitatul Cristinei Stănciulescu la „Gânduri Bune” – A doua parte