Prima pagină » Știri » Gândurile lui Cristoiu: Jocul de-a asumarea răspunderii are legătură cu anticipatele

Gândurile lui Cristoiu: Jocul de-a asumarea răspunderii are legătură cu anticipatele

Gândurile lui Cristoiu: Jocul de-a asumarea răspunderii are legătură cu anticipatele
Analistul politic Ion Cristoiu critică planurile Guvernului de a-și asuma răspunderea prin mai multe proiecte de lege și susține că în spatele acestuia stă un conflict președintele Iohannis și premierul Orban pe tema declanșării alegerilor anticipate.

Jurnalistul a afirmat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că practica asumării răspunderii a fost apanajul regimului Băsescu.

„Sunt un mare adversar al ordonanțelor de urgență de când mă știu și a legiferării prin ordonanțe de urgență și a legiferării prin asumarea răspunderii. Telespectatorii trebuie să înțeleagă că asumarea răspunderii înseamnă următorul lucru, fac un pachet, și nici măcar nu e logic, adică pui acolo vreo sută de legi, da? (…) Și în momentul în care nu depune opoziția moțiune de cenzură, acele legi sunt gata. (…) În istoria post-decembristă această practică dictatorială, aberantă, antidemocratică a fost a regimului Băsescu. Emil Boc a dat 12 legi prin asumarea răspunderii, printre care unele erau fundamentale, Codul penal, Codul civil, două legi ale Educației, de două ori s-a modificat Codul muncii”, a reamintit jurnalistul.

Ion Cristoiu a avertizat că legile promovate prin asumarea răspunderii, eludând dezbaterea parlamentară, vor fi niște monstruozități a căror aplicara se va lovi de realitate.

Asumarea răspunderii acum pentru aceste legi va fi o catastrofă în raport cu realitatea, nu mă refer la democrație, în raport cu realitatea, cu viața pentru că vom face niște monstruozități, se vor aplica, nu va depune moțiune de cenzură opoziția. El devine lege așa cum l-au formulat niște oameni, care pot fi genii, ceea ce nu cred, dar cred că nici Predoiu, nici Alina Bica și cine o lucra acum nu vor putea să facă o lege care să acopere realitatea, așa cum iese o lege din Parlament, repet, din dezbatere”, a explicat analistul politic.

În opinia sa, în spatele asumării răspunderii Guvernului pe patru proiecte de legi diferite, stă un conflict incipient între premierul Orban și președintele Iohannis pe tema anticipatelor.

„Cred că s-ar putea ascunde un lucru mai complicat, dar inevitabil și anume un conflict deja incipient, am și eu sursele mele, între Klaus Iohannis și Ludovic Orban în legătură cu anticipatele. A mai fost în istoria post-decembristă un asemenea conflict, domnul Traian Băsescu, chiar 5 ianuarie 2005 (…) Avem aceeași situație. Președintele, ca și Traian Băsescu, care n-are nimic de pierdut sunt… 50 de anticipate, tot președinte rămâne, dar cel care pierde e premierul. Domnul Ludovic Orban s-a prins. Și expresia aceasta o avem în conflictul de astăzi. Deci domnul Klaus Iohannis a primit noul mandat de președinte, deci poate dizolva Parlamentul în fiecare moment. Interesul lui este ca Guvernul Orban să cadă. Însă el a sesizat, am înțeles că a aflat, mă rog, nici nu e greu să afle al el, știind cine sprijină, că de fapt s-a bătut palma între domnul Ciolacu și domnul Orban să nu se depună moțiune de cenzură, ați înțeles? Și atunci asistăm la o insistență a lui Klaus Iohannis să… deci, PSD-ul poate să nu depună moțiune de cenzură la prima asumare, că vor fi mai multe, ați văzut că sunt multe, la a doua, la a treia, dar la buget nu poate. Trebuie să depună că… Și atunci i se pune la cale lui Ludovic Orban cinci asumări ale răspunderii, una după alta”, a susținut jurnalistul.

Ion Cristoiu a atras atenția că eventualitatea unei înțelegeri cu PSD pentru a nu depune moțiune de cenzură nu ar putea avea succes în cazul unei asumări repetate de răspundere.

„PSD-ul poate să închidă ochii la prima, hai la a doua, dar la a treia… la un moment dat vine electoratul și spune chiar faci… Deci ați înțeles ce i se pregătește. În așa fel încât domnul Orban să cadă acum, începe iar tărăboiul ăla că nu se găsește premier, cutare, cutare, cutare și mai trebuie să mai pui unu, da? Care poate oricând să cadă. (…) Așa se explică de ce Klaus Iohannis a ieșit azi public și a spus că asumare aia la buget e constituțională, care este o aberație, Constituția interzice expres, iar domnul Orban a venit după el și a zis . Orban având dreptate pentru că noi am avut moment când am aprobat bugetul prin martie”, a afirmat analistul politic.

Ion Cristoiu a explicat, totodată, care sunt și celalate semne care arată că asumarea răspunderii nu are legătură cu statutul de guvern minoritar al Cabinetului Orban, ci cu anticipatele și demisia premierului Orban.

„Dar cu toate acestea jocul cu asumarea n-are nicio legătură cu nevoia Guvernului de a depăși minoritatea din Parlament, are legătură cu asta. Un al doilea semnal este faptul că presa mituită nu e pro-guvernamentală, e pro-prezidențială și dacă vă uitați cu atenție veți vedea că în timp ce guvernul e țintă, e criticat, nu în toate, dar oricum e criticat, domnul Klaus Iohannis nu. Al treilea, după părerea mea, se vor activa #rezist. Toate manetele sunt la Klaus Iohannis, sunteți de acord, da? La generali, da? În bătălia în care el se angajează cu Orban, Orban pierde pentru că v-am dat de exemplu de pe acum ce instrumente are. Unul dintre instrumente este protestul de stradă, care a fost folosit și împotriva PSD-ului”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu a mai spus că anticipatele sunt vitale pentru interesul național, deoarece România nu mai poate merge încă un an cu un Guvernul minoritar care, fără o susținere parlamentară puternică, e practic paralizat neputând să ia măsuri importante.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Executivul poate să își asume răspunderea pe orice fel de lege, inclusiv proiectul de buget.

„În condițiile unui guvern puternic minoritar, este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată care poate să funcționeze, pentru orice tip de lege”, a declarat Iohannis.

Întrebat miercuri dacă ia în calcul asumarea răspunderii pe legea bugetului, premierul Ludovic Orban a răspuns: „Obiectivul nostru este acela de a reuși ca legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale de stat să fie adoptate până la 31 decembrie”.

Guvernul Orban pregătește mai multe proiecte de lege din domeniile economic și justiție care vor fi modificate prin procedura angajării răspunderii.

Citește și