Gândurile lui Cristoiu: Ordonanțele de urgență exprimă SPAIMA guvernelor chiar de propria lor majoritate / Klaus Iohannis a căzut în capcana PSD

Ion Cristoiu afirmă că președintele Klaus Iohannis a căzut într-o capcană când a crezut că PSD va da ordonanțe de urgență pe Codurile Penale și referendum. La emisiunea "Gândurile lui Cristoiu", jurnalistul a susținut că legiferarea prin ordonanțe exprimă teama unui guvern față de propria majoritate, arătând că, deși nemulțumit de această practică, președintele nu ar avea de ce să-i pună capăt dacă PNL ar ajunge la guvernare .

Cea mai bună listă dintre toate pentru europarlamentare este a PSD-ului

Monica Mihai: Săptămâna aceasta s-au depus listele finale pentru alegerile europarlamentare, liste care au fost depuse la Biroul Electoral Central. Cum și-au ales partidele candidații? Au ales bine?

Ion Cristoiu: Deci, în primul rând a fost o figurație hazlie a PNL-ului care a depus nu știu câte milioane de semnături… nu contează că a mai depus și a pierdut alegerile…. figurația asta „am strâns un milion, am strâns două milioane” este o prostie. Dacă ne luăm pe liste, cea mai bună listă dintre toate este a PSD-ului.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că din mai multe motive. Una, ea este o listă care nu are vedete. Foarte important.

Monica Mihai: Mai puțin pe doamna Carmen Avram…

Ion Cristoiu: Eh, ea nu e vedetă, vedetă era dacă era Gâdea sau Alessandra Stoicescu sau Ciuvică. Ea nu e, e un redactor bun, dar nu e vedetă.

Monica Mihai: Totuși e o persoană care are o emisiune duminica seara în prime-time.

Ion Cristoiu: Dar nu e vedetă. Nu e vedetă. Are… eu nu mă uit la emisiune, deci pentru mine nu-i vedetă. E într-adevăr un foarte bun jurnalist, culmea a lucrat cu mine la Evenimentul Zilei, a făcut parte din prima echipă a Evenimentului Zilei, nu-i nicio problemă. Am spus că dacă vă uitați așa, pe primul loc este un om de partid, Rovana Plumb.

Monica Mihai: Așa…

Ion Cristoiu: După asta vine Carmen Avram care a fost aleasă de acolo, nu o vedetă, apoi… numai trei oameni sunt din afara partidului, a explicat Olguța Vasilescu. Deci, Terheș am descoperit că este al PNȚCD-ului, Carmen Avram e, să spunem, din partea trustului Antena și Grapini care totuși am înțeles că s-a afirmat acolo, la Bruxelles. În aceste condiții, toți ceilalți, cum spun ei de la PSD, sunt produsele impuse de regiunile PSD-iste. Deci, avem de-a face cu o echipă omogenă, cu o echipă care are de gând, spre deosebire de cea a PNL, să se ducă în stol la toate televiziunile, deja ei s-au și pus în mișcare. Dincolo, dau o veste proastă domnului Klaus Iohannis, dincolo au hotărât numai Rareș Bogdan să se ducă, deci nu-l vom vedea…

Monica Mihai: Adică e o echipă întreagă de la PSD și un singur om de la PNL?

Ion Cristoiu: Da, dincolo nu vor să se ducă. Domnul Blaga… am întrebat și eu…

Monica Mihai: E o strategie a PNL sau…?

Ion Cristoiu: Nu, nu vor să se ducă… și probabil că nu… în momentul în care apare domnul Blaga candidat la europarlamentare pierd alegerile. Deci, avem, este omogenă, doi, e o echipă care se va prezenta și ei, echipa este… deci fiecare echipă este reprezentată cu următoarele „Suntem cei care avem mandat să ne ducem, după ce vom fi aleși, în Parlamentul European și să ne batem pentru România nu cum s-a întâmplat până acum, inclusiv cu unii oameni din echipa PSD”.

Monica Mihai: Prinde acest mesaj?

Ion Cristoiu: Păi prinde pentru că la ora actuală singurul partid care are un mesaj clar de europarlamentare, din nefericire îi lăsat singuri să aibă acest mesaj, este acest PSD cu „România merită mai mult”. Din nenorocire, din cauză că celelalte partide ale lui Klaus Iohannis, chiar și PMP, care e al lui Traian Băsescu, merg pe referendum…

Monica Mihai: Se pierde mesajul.

Traian Băsescu m-a surprins. Acum a devenit brusc pro-european la modul absolut

Ion Cristoiu: Rămâne singur în spațiul acesta numai mesajul PSD-ului, ori nu e corect, este bine ca PSD-ul să fie contrazis. Să vină PNL-ul și să spună „Nu, domnule, România are tot ce vrea de la Uniunea Europeană”.

Monica Mihai: Credeți că și partidul lui Traian Băsescu va merge tot pe discursul referendumului?

Ion Cristoiu: Domnul Traian Băsescu, din punctul acesta de vedere m-a surprins, adică a fost o perioadă în care era și el de acord că România merită mai mult. Acum a devenit brusc pro-european la modul absolut.  Din punctul acesta de vedere nu are nicio șansă PMP-ul să intre, să treacă. Pentru că deja pe spațiul ăsta de a nu avea nicio obiecție la poziția noastră în Uniunea Europeană, de a nu avea nicio obiecție la sloganul „România merită mai mult”. Domnul Traian Băsescu a lipit partidul de USR, de PNL, mai degrabă votează USR.

Monica Mihai: Credeți că are șanse Traian Băsescu să devină Comisar european dacă ajunge la Bruxelles?

Ion Cristoiu: Nu, pentru că trebuie propus de partidul majoritar din România, Guvernul României, și deocamdată, până la prezidențiale, vom avea tot guvern PSD, din punctul acesta de vedere nu.Este foarte riscant pentru că PMP-ul mai are o problemă, nu poate să aibă reprezentanți în secții, pentru că omul care a fost, domnul Mureșan, a trecut la PNL.

Monica Mihai: ȘI nu mai au suficienți europarlamentari.

Ion Cristoiu: N-are niciunul. Trebuie să ai măcar un europarlamentar pentru a fi prezent. Dacă nu ești prezent acolo te mănâncă ăilalți.

Monica Mihai: Care ar fi cel mai bun candidat luat din oricare din partide pentru funcția de europarlamentar.

Uniunea Europeană nu e Kremlinul, avem dreptul să ne pronunțăm

Ion Cristoiu: Ar fi fost Traian Băsescu dacă nu devenea și el adeptul pro-european fără fisură. El până acum, nu știu ce s-a întâmplat cu el, a susținut și el că e nevoie… nimeni nu spune să ieșim din Uniunea Europeană, nimeni nu spune că noi suntem nici populiști, nici suveraniști, noi spunem așa… și avem un exemplu, cazul Kovesi…avem și noi niște drepturi în Uniunea Europeană, avem dreptul să criticăm Uniunea Europeană pentru că Uniunea Europeană nu e Kremlinul, avem dreptul să ne pronunțăm, avem dreptul ca la unele observații de la Uniunea Europeană să răspundem. Bun, acum el peste tot unde se duce ține conferințe și prelegeri despre că trebuie să fim supuși Uniunii Europene, să zicem „Să trăiți”. N-are nicio șansăla aceste europarlamentare că mă duc la USR dacă vreau să găsesc acolo

Monica Mihai: Această idee…

Klaus Iohannis a zis o chestie istorică „Suntem și noi pe acolo și nu e bine”

Ion Cristoiu: Idei din astea că noi nu…

Monica Mihai: Noi nu avem drepturi în Europa doar…

Ion Cristoiu: Da. Am citat de atâtea ori din ce-a zis președintele actual, Klaus Iohannis, în campania electorală la un interviu, în 25 septembrie 2014.

Monica Mihai: Ce-a zis?

Ion Cristoiu: Textual, o să vă aduc odată, eram eu la Realitatea împreună cu Rareș Bogdan și l-am întrebat „Care este părerea despre locul și rolul nostru?” și domnul Klaus Iohannis a zis o chestie istorică „Suntem și noi pe acolo și nu e bine”. Noi nu trebuie să fim „pe acolo” trebuie să fim foarte activi. A spus el.

Monica Mihai: Și spuneți că nu a mers pe direcția aceasta odată ce a ajuns președinte.

Ion Cristoiu: Păi n-a mers niciunul. Repet, nimeni nu spune în Europa, nici măcar cei care au comandat Brexit-ul, care au impus Brexit-ul, să ieșim. Toți vor o reformă a Uniunii Europene promisă de Merkel, promisă de Junker, o reformă, trebuie să umblăm ceva la Uniunea asta Europeană.

Monica Mihai: Și credeți că echipa care va merge la Bruxelles acum va avea acest mandat greu de dus, să participe la această reformă?

Ion Cristoiu: Cine?

Monica Mihai: Echipa care va ajunge Bruxelles, de europarlamentari români?

Ion Cristoiu: Deocamdată campania electorală este pe tema… numai PSD-ul are pe tema trebuie să ne ducem… atenție, PSD-ul are o nuanță, el spune că echipa care se va duce se va bate pentru România și nu va face ca celelalte echipe de până acum în sensul că va critica România.

Monica Mihai: Care au făcut de râs România.

Ion Cristoiu: Nu, care a criticat, zic ei de râs, a criticat România. Deci din punctul acesta de vedere asta este. Iar tema, încă o dată, și dumneavoastră spuneați în emisiune, cuvântul „merită” e o nuanță foarte importantă, nu zice că România „vrea”, zice că „noi vrem și merităm și noi mai mult” și așa și este.

Monica Mihai: Merităm și n-am primit, asta ar spune PSD.

Ion Cristoiu: Păi, da că nu se poate. V-am dat un exemplu, încă o dată, Uniunea Europeană nu este Uniunea Sovietică ea trebuie să lase, deci avem un exemplu, da? O autoritate națională, o instituție, Secția de procurori, da, de investigare, da, care, până la urmă, este recunoscută constituțional, funcționează. Anchetează pe un cetățean român. Păi și tu vii și spui că nu-i bine? Păi, dar de ce?

Monica Mihai: Mai mult decât atât, Partidul Popular European a precizat în cursul zilei de vineri că situația lui Kovesi ar trebui discutată în cadrul Parlamentului European.

Ion Cristoiu: Și ce să discute? Că de ce a fost anchetată? Vine domnul Weber ăla, vine doamna Merkel, unde? Se duce, ia dosarul? Încă o dată, să ne lămurim. Logica, cum să spun, axioma, sunt niște axiome ale democrației, care spun așa „când e vorba de ancheta unui procuror există mecanisme democratice, cum e acum Instanța Superioară, judecătoria, CSM-ul care pot corecta, confirma sau infirma deciziile”, dar bun, discută și în Parlamentul European ce să discute? Să spună că e incorectă? De unde știu ei că este incorectă? Nici eu nu știu.

Monica Mihai: Să aștepte finalul procesului.

Ion Cristoiu: Trebuie să vadă.

Trebuie neapărat să nu se audă numai vocea PSD-ului pentru că chiar trebuie o controversă

Monica Mihai: S-a împânzit orașul cu afișe electorale, care vi se pare cel mai bun afiș electoral.

Ion Cristoiu: Trebuia să întrebați care e cel mai prost.

Monica Mihai: Sau cel mai prost și cel mai bun.

Ion Cristoiu: Cel mai bun e al PSD-ului, pentru că are acel slogan „România merită mai mult”, e mai oficios, așa. Tema României, văd că e folosită și de PNL, dar el este absolut aberant, deci mesajul „România înainte de toate” sau ce era, este bruiat la un moment dat de o tanti care se mânjește cu un tricolor. Când faci un asemenea mesaj ori faci o fotografie foarte puternică ori lași mesajul. Mai vine și nebunia aia a lui Victor Ponta „Votați-mă pe mine și pe Corina Crețu”, pe Corina, dar de ce să-l votez pe el? E o prostie nu e o temă, iar PMP-ul l-aș pune pe locul doi „Uniți în Europa”, dar și, el are tema lui Tomac de m-am plictisit că cum să ne unim noi cu Republica Moldova care nu vrea să se unească cu noi în veci. După părerea mea asta este. Dar, repet, trebuie neapărat făcut în așa fel încât în perioada următoare în spațiul public să nu se audă numai vocea PSD-ului pentru că chiar trebuie o controversă. S-ar putea ca alții să spună „Nu, domnule, România a primit totul”, da? Să spună cineva. Dacă nu spune atunci rămâne numai vocea aceasta și o să vedeți, ca și în cazul Codruței Kovesi, este 43 la 43%, 43% o simpatizează, 43% o urăsc. Deci tot ce face acum Comisia Europeană, aberațiile astea, Parlamentului European, nu fac decât…

Monica Mihai: Să crească șansele PSD?

Ion Cristoiu: Da, îndreptățesc teza PSD care va spune „Băi, oameni buni, l-a anchetat procurorul, ce să fac eu”? Ah, sigur că putem să venim noi să facem… și poate așa și este, că a fost pus, procurorii, dar până acum condiția a fost să nu spunem că procurorii sunt manipulați, așa?

Monica Mihai: De ce s-a retras Sebastian Ghiță de pe lista de europarlamentare?

Ion Cristoiu: Nu știu, cred că a primit ordin, că era deja o prostie cu toate astea și oricum era o glumă. Era chiar și pentru el o exagerare, adică nu era de ajuns că scapă de anchete, că a scăpat de extrădare acum voia să și candideze. Cred că asta a și fost unul din argumentele sale că deja cerea prea mult de la noi.

Mutarea ambasadei României la Ierusalim este o chestiune strict internațională pentru noi

Monica Mihai: Săptămâna care a trecut, premierul Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită în Statele Unite, la o conferință la care au participat foarte mulți din lobby-știi pro-Israel și congresmenii din Statele Unite, a făcut o declarație care a stârnit controverse și reacții pe tot mapamondul și a avut inclusiv reacții diplomatice și anume faptul că România este hotărâtă să mute ambasada Israelului din Tel-Aviv la Ierusalim. Haideți să vedem, înainte să începem discuția, ce a declarat premierul României.

Fragment din declarația premierului Viorica Dăncila, AIPAC, SUA, 24 martie 2019

” După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, guvernul meu și poporul român. Sunt încântată să anunț astăzi în fața audienței AIPAC că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea, și în deplin consens, eu, ca prim ministru al României, și Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”

Monica Mihai: A anunțat așadar că se mută ambasada…

Ion Cristoiu: După ce se termină toate analizele.

Monica Mihai: După ce… asta a spus președintele Klaus Iohannis că ar trebui să…

Ion Cristoiu: Nu, nu, a spus doamna… dacă vreți vă spun pe de rost, doar am scris. Niciodată, în niciun moment, doamna premier nu a spus că va muta ambasada că vrea ea, a spus…

Monica Mihai: Că analizele arată că sunt…

Ion Cristoiu: Păi nu, nu… Nimeni nu a decis până acum mutarea ambasadei pentru că trebuie să fie, ea depinde și de președinte. S-a anunțat anul trecut în primăvară, că se face o analiză.

Monica Mihai: Pentru mutarea ambasadei.

Ion Cristoiu: Doamna Dăncilă a spus textual „după încheierea analizei”, deci nu s-a încheiat analiza, și cu acordul, prin consens al tuturor factorilor constituționali, adică și al președintelui…

Monica Mihai: Aici făcea referire inclusiv la președinte.

Ion Cristoiu: Și al președintelui, deci prin consens, n-a zis cu majoritate, „Voi muta ambasada”. Adică, când se va termina, deocamdată nu s-a terminat nicio analiză, din câte îmi dau seama. Cred că aici a fost iar o mașinărie PSD-istă, ei au o mașinărie…

Monica Mihai: De ce? Pentru a-i impresiona pe cei prezenți la acea conferință?

Ion Cristoiu: Acea chestiune de mutare a ambasadei este o chestiune strict internațională pentru noi. Pe plan intern cred că sunt și foarte mulți români care sunt de acord cu mutarea. Mă rog, orice român își dă seama că până la urmă într-un conflict pariez pe Israel și pe America. Sigur și țările arabe, eu le-am sprijinit, dar nu poți să pariezi într-un conflict decât pe un stat precum Israelul. Dar această temă a mutării ambasadei la Ierusalim este o temă de mare sensibilitate, nu numai pentru israelieni dar și pentru evrei, spun evrei adică cei din afara Israelului. Mutarea este o chestiune simbolică. În aceste condiții, în momentul în care dai un mesaj, cum l-a dat doamna Dăncilă, care n-a zis că gata, o mută mâine, a zis când s-or încheia… dar oricum a arătat intenția guvernului…

Monica Mihai: De ce a făcut asta? Care era interesul?

Ion Cristoiu: Păi ca să-i mai dea un șah lui Klaus Iohannis care a ieșit imediat și a devenit isteric. Prima axiomă: chestiunea mutării ambasadei, mutării la Ierusalim, recunoașterii Ierusalimului, mutarea ambasadei…

Monica Mihai: Asta era de fapt problema, recunoașterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel?

Ion Cristoiu: Mutarea ambasadelor la Ierusalim înseamnă recunoașterea Ierusalimului și nu a Tel-Avivului drept capitală a Israelului.

Monica Mihai: Ceea ce creează un conflict cu palestinienii.

Ion Cristoiu: Această temă a fost ținută tot timpul înghețată pentru că pe de-o parte țările arabe spun că nu, deoarece Ierusalimul este și al palestinienilor, era ideea unei împărțiri în genul Berlinului, și atunci s-a decis în perioada respectivă mutarea la Tel-Aviv. Dar, dar, pentru israelieni și pentru evrei, spun pentru că avem de-a face cu evreii din toată lumea, recunoașterea Ierusalimului ca o capitală a Israelului este o chestiune cum ar fi la noi că recunoaștem că Bucureștiul este capitală, chestiune de mare sensibilitate, de mare emoție.

Monica Mihai: Și totuși statele membre UE nu au făcut acest lucru.

Ion Cristoiu: Și atunci pentru a păstra acel echilibru s-a ajuns la o situație de înghețare. Adică nimeni nu a avut curaj până la Donald. Și a venit Donald Trump, și e foarte important, că nu-i de capul lui, și a zis „noi mutăm ambasada” și au și mutat-o și „rugăm și alte state să urmeze”. În acel moment, după părerea mea, eu am și salutat ideea ca noi s-o mutăm, să ieșim un pic din turmă. Ah, sigur…

Monica Mihai: Adică să ne poziționăm ca politică externă undeva alături de Statele Unite și Israel.

Ion Cristoiu: Da, sigur că Uniunea Europeană, marile puteri europene sunt nemulțumite pentru acest gest posibil al nostru, nu pentru că au ele ceva, că sunt mari apărătoare ale arabilor, ci pentru că vor să facă ei întâi. Au venit babuinii ăia, de ce să facă ăia? Adică ei vor întâi, hotărăsc ei, da? Ca și la povestea cu China, că hotărăsc ei că ei pot să facă contracte cu China și apoi venim și noi proștii. În sensul ăsta, de aici a pornit, dar, repet, orice decizie în legătură cu asta trebuie să plece de la premisa că Israelul, evreii, sunt pentru ei, chiar dacă nu o muți, faptul că tu spui că Ierusalimul e capitala lor…

A avut un foarte mare ecou și în Israel, și în Statele Unite această chestiune, iar Klaus Iohannis a căzut într-o capcană

Monica Mihai: Deja ai câștigat…

Ion Cristoiu: Și a avut un foarte mare ecou și în Israel și în Statele Unite această chestiune, iar Klaus Iohannis a căzut într-o capcană. Nu știu de ce e isteric la tema asta. El trebuia să iasă și să spună „așa cum a zis premierul nu mutăm, decidem când se încheie analiza, când se încheie analiza o să zic și eu ceva”.

Monica Mihai: Se va păstra această direcție și a Statelor Unite dacă ar fi vorba să iasă un alt președinte la alegerile următoare? Deși aici e și discuția referitoare la Donald Trump, există posibilitatea să candideze pentru un nou mandat având în vedere că a fost exonerat prin raportul lui Mueller?

Ion Cristoiu: Unu, avem un eveniment istoric, în sensul că acel raport nu a ajuns la o concluzie de suspendare a președintelui, de începere a unei acțiuni împotriva președintelui.

Monica Mihai: Dar nici nu a fost foarte concludent…

Ion Cristoiu: Nu contează, era foarte… pentru Donald Trump era un permanent moment de șantaj…

Monica Mihai: Care oricum a ieșit imediat ce s-a prezentat acel rezumat…

Ion Cristoiu: Din acest moment Donald Trump nu mai are nicio treabă, era riscul ca în orice moment, apropo de procurori, da? și noi nu am fi putut face gălăgie … procurorul putea să decidă că există indicii că Trump a colaborat cu rușii.

Monica Mihai: Dar înțeleg că în acel raport care are sute de pagini nu se specifică clar că nu a obstrucționat justiția, mai mult decât atât, se știe foarte bine că tot anturajul președintelui Donald Trump, inclusiv consilieri și avocați ai acestuia, au fost puși sub acuzare de Mueller.

Mai mult ca sigur, Trump va candida prntru al doilea mandat, acum este mult mai liber ca niciodată

Ion Cristoiu: Problema era în felul următor, raportul ca la Watergate al procurorului a fost propunerea de începere a operațiunilor de suspendare, da? În cazul de față nu este, că scrie el acolo în două sute de pagini, nu, gata! Toată lumea se aștepta ca în urma campaniei duse de democrați și de posturile lor de televiziune ca Mueller să spună „Domnule, concluzia noastră, avem indicii că într-adevăr”…

Monica Mihai: S-a obstrucționat justiția.

Ion Cristoiu: „S-a obstrucționat și cerem”. Dacă nu au cerut, gata, e un document.

Monica Mihai: Și va candida pentru un al doilea mandat în acest context?

Ion Cristoiu: Mai mult ca sigur va candida și acum este mult mai liber ca niciodată. În legătură cu poziția interesantă cu Israelul, eu vreau să vă spun că indiferent cine va veni președinte, că va fi Trump sau un altul, lucrurile făcute de Trump nu vor fi atât de tare puse la îndoială, pentru că el exprimă un punct de vedere american și în legătură cu Israelul, nu numai în legătură democrată. Și o să vă spun și de ce. America a avut două posibilități, să vină democrații, Hillary Clinton și să stea în continuare cu o situație cum e cea din Orientul Apropiat, înghețată. Deci situația în Orientul Apropiat era în genul ăsta „e complicat, mai degrabă o lăsăm așa”.

Monica Mihai: Așa.

Ion Cristoiu: A venit Trump care încearcă ceva, adică măcar se mișcă și orice președinte va veni va încerca să rezolve acea problemă a relațiilor dintre cele două părți.

Monica Mihai: Este încercarea aceasta a Statelor Unite de apropiere față de Israel o repoziționare la nivel global, având în vedere faptul că putem vorbi despre China care s-a trezit din nou?

Ion Cristoiu: Nu cred că e în raport cu China, este în raport cu Iranul. Deci, pe drept cuvânt ei, sigur, Donald Trump și republicanii, democrații mai puțin, sunt îngrijorați de Iran. Iranul este o forță.

Monica Mihai: De armamentul nuclear.

Ion Cristoiu: Nu numai armamentul nuclear, Iranul s-a amestecat în tot, acolo e o bătălie a Iranului să fie el jupânul Orientului apropriat și atunci cel mai mare adversar al Iranului este Israel și de aia se pariază pe Israel și întotdeauna America a pariat pe Israel normal, pentru că până la urmă țara amenințată, insula în marea de arabi este Israelul, deci din punctul acesta de vedere.

Monica Mihai: Tot ce se întâmplă la noi în momentul de față la nivel  național cu referendumul, avem anunțul cu mutarea ambasadei, vine într-un context geopolitic foarte interesant în care putem vorbi despre China care s-a retrezit și care a început de un an de zile să curteze Uniunea Europeană pentru diferite înțelegeri și tratate. Cum vedeți?

Ion Cristoiu: Cred că, eu am mai atras atenția, la nivel planetar sunt niște valuri…

Monica Mihai: O rearanjare a țărilor.

Ion Cristoiu: O rearanjare, o resetare a vieții politice și sigur că nu e domnul Klaus Iohannis, mai bine ieșea și ne spunea ceva în legătură cu asta decât cu PSD, adică și președintele intrat așa într-un cerc tefelist când pe plan… această vizită a istorică a președintelui chinez trebuia să ne pună pe gânduri, deoarece noi am fost primii, apropo de Israel, noi am fost primii prin Adrian Năstase, apoi chiar prin Victor Ponta și atunci au venit marile puterile europene, astea care negociază acum cu China, „Nu, vai de mine dar nu se poate, dar nu cutare” și au mai zis și ai noștri, mă rog, instrumentele Uniunea Europeană de pe teritoriul României, partidele. E iată acum că francezii au făcut cel mai mare contract și un contract anti-Boeing, adică în momentul în care Boeing are probleme ei au făcut un uriașcontract. A binevoit doamna Merkel și cu domnul Junker să își ia poșeta la spinare și rucsăcuțul și să se ducă la Paris să se întâlnească cu el, de ce? Pentru că o dată trebuie discutat, Donald Trump și americanii consideră principalul inamic economic al Americii, China, și nu Rusia. Este o prostie. Și din punctul acesta e vedere crește China, pătrunde și în Italia, a fost în Grecia, numai că pe noi, noi care am avut momentul acela, în care am putut să facem și noi ceva… Știți că la un moment dat un moment din acesta de scrânteală s-ar putea să fie de ajutor.

Monica Mihai: Lovitura electorală a săptămânii.

Ion Cristoiu: Deocamdată considerăm a PMP-ului care a reușit să convingă pe Traian Băsescu să candideze.Este într-adevăr o lovitură electorală.

Zbaterea lui Klaus Iohannis să câștige un al doilea mandat este identică cu zbaterea lui Liviu Dragnea să scape de pușcărie

Monica Mihai: Haideți să vedem și topul săptămânii. Să nu uităm că am avut săptămâna trecută un top: l-am avut pe locul 1 pe Klaus Iohannis, am avut-o pe locul 2 pe Viorica Dăncilă,  pe Eugen Teodorovici. În această săptămână au rămas Tudorel Toader și Klaus Iohannis. Cine se află pe locul 5 și de ce?

Ion Cristoiu: Păi, Klaus Iohannis că se zbate în continuare să câștige un al doilea mandat după părerea mea zbaterea lui este identică cu zbaterea lui Liviu Dragnea să scape de pușcărie. Amândoi se zbat. Și dacă domnul Klaus Iohannis crede că se zbate și va ieși, nu. După părerea mea, mă rog, vom vedea la prezidențiale.

Monica Mihai: Cine se află pe locul 4?

Ion Cristoiu: Da, am văzut că este un domn Iurie Leancă din Moldova, a fost și pe acolo președinte, premier și la pus pe listă pe locul 3 ( la europarlamentare, n.r.) domnul Victor Ponta. Dacă mă întrebați habar nu am  de ce a fost luat în calcul. Nu vă de ce Iurie Leancă m-ar face pe mine să votez Pro România, de ce să îl votez pe Iurie Leancă? Nu știu, poate că dacă era vreo vedetă, nu știu, Zdob și Zdup, ăia cu toba cu bunica.

Monica Mihai: Zdob și Zdub, poate ei ar fi fost mai interesanți.

Ion Cristoiu: Că nu am înțeles și nici Pro România nu era un partid, poate pe ideea că se vor duce ăia din Moldova și vor vota, e greu.

Monica Mihai: Poate încearcă să câștige un electorat, un segment din electorat?

Ion Cristoiu: Traian Băsescu are electoratul din Republica Moldova, dar mă rog.

Rareș Bogdan  a reușit deja să destabilizeze PNL. Am înțeles că deja sunt foarte multe scandaluri la București…

Monica Mihai: Cine se află pe locul 3?

Ion Cristoiu: Păi domnul Rareș Bogdan care a reușit deja să destabilizeze PNL. Am înțeles că deja sunt foarte multe scandaluri la București…

Monica Mihai: Motivul fiind?

Ion Cristoiu: Se vede că domnul Rareș Bogdan încă nu are experiență de politician. Eu v-am spus de ce nu m-am înscris în nici un partid și nu o să mă înscriu niciodată. Pentru că el s-a dus ca o vedetă, interesant așa de analizat, numai că una este vedeta de la televizor și când te duci la partid acolo intră niște structuri. Ele sunt definite printr-o chestie istorică spusă de Camil Petrescu în „Ultima noapte de dragoste„ și s-a petrecut și în realitate adică la un moment dat cineva voia să intre în PNL și spune: „Domne” dacă eu intru, îi duc oala de noapte a lui Brătianu”, Ionel Brătianu, și Gheorghidiu din „Ultima noapte de dragoste”, ca să facem și o lecție de literatură, îi răspunde, am înțeles că a și fost scena asta, „Oala de noapte i-o duc eu lui Ionel Brătianu, tu o duci pe a mea”. Deci partidele, e foarte important și pentru dumneavoastră, atenție dacă vreți să intrați în politică într-un partid trebuie să știți că acolo nu sunteți marea vedetă, acolo raporturile sunt altele. Ori, el încă nu înțelege acest lucru. Că el, deocamdată teoretic este sigur pe listă și probabil, având în vedere experiența, că e un băiat deștept, se va potoli. Dar deocamdată e conflictul acesta dintre…zice,  eu sunt vedetă da? Adică eu dacă m-aș fi înscris în PNL bănuiesc că aș fi fost pe acolo pe la lipitori de afișe pentru partid. Una este lumea asta a partidelor, a politicii și una este cea de vedetă.. Și dacă ar veni Simona Halep ea totuși până la urmă ar trebui să dovedească că e bună politic, nu că e bună tenismană.

Monica Mihai: Probabil că n-ar pune-o să lipească afișe. Cine este pe locul doi?

Ion Cristoiu: Pe locul doi este domnul Tudorel Toader pentru că el rezistă la toate încercările sau zvonurile că va fi remaniat. Să știți că m-am gândit, știți de ce merită pe locul doi? Pentru campania dusă împotriva lui de opoziție și de…

Monica Mihai: Și de Partidul Social Democrat o parte.

Ion Cristoiu: Nu, partidul mai puțin. Campania îl face simpatic electoratului PSD. El până acum părea, lăsa impresia…

Monica Mihai: Că nu ar fi PSD.

Ion Cristoiu: Da, ori acum e atât de înjurat de ăilalți încât e 100% PSD.

Monica Mihai: Cine este pe locul 1?

Ion Cristoiu:  Traian Băsescu.În sfârșit s-a decis să candideze, merită pe locul 1 pentru că e un mare risc, dacă nu intră în Parlamentul European…

Monica Mihai: Este un mesaj clar cu privire la partidul lui.

Ion Cristoiu: Nu, e un mesaj clar în legătură cu el. Imaginați-vă că eu fac mâine un ziar și a doua zi dă faliment, adică nu aș risca. E riscant și oricât… e riscant pentru că nu depinde numai de el, depinde de lista partidului… au depus lista? Că nici nu mai știu.

Monica Mihai: Au depus săptămâna aceasta la Biroul Electoral Central.

Ion Cristoiu: Păi dacă noi nu îl știm decât pe Traian Băsescu de pe listă e o problemă cu lista, măcar dincolo la PSD mai discutăm, e și acela și acela și acela.

Monica Mihai: La PNL de asemenea. Rămâne să vedem cine va fi în top săptămâna viitoare și de ce.

Autor

Citește și