Garda de Mediu Ilfov verifică acordurile de mediu primite de dezvoltatorul complexului Confort City
Comisariatul Județean Ilfov al Gărzii de Mediu verifică miercuri acordurile de mediu primite în 2007 de dezvoltatorul imobiliar pentru complexul Confort City, unde marți după-amiaza a izbucnit un incediu în unul dintre blocuri, a declarat pentru MEDIAFAX șeful instituției, Emil Grigore.
„Vom verifica astăzi acordul de mediu primit pentru PUZ în 2007, de la Agenția Regională de Protecția Mediului București și acordul de mediu pentru construcția blocului, emis de Agenția Județeană de Protecția Mediului Ilfov”, a spus Emil Grigore.
El a precizat că blocul respectiv era alimentat cu apă din puțuri proprii ale complexului rezidențial Confort City, dezvoltatorul având și o autorizație de gospodărire a apelor.
Șeful Comisariatului Județean Ilfov al Gărzii de Mediu a mai spus că au existat sesizări făcute de locatari din cauza mirosurilor pestilențiale din zonă, unde se află groapa de gunoi de la Glina și o sucursală a fabricii de procesare a deșeurilor animale Protan.
Emil Grigore a precizat că Garda de Mediu a făcut controale în urma sesizărilor și i-a sancționat pe cei doi gestionari de deșeuri, însă proximitatea complexului rezidențial față de aceștia intră în competența Direcției de Sănătate Publică, și nu a autorității de mediu.
Un incendiu a izbucnit, marți după-amiază, la mansarda unui bloc cu 11 niveluri aflat în complexul rezidențial Confort City.
„Incendiul a izbucnit la mansarda din lemn a clădirii, pe o suprafață de aproximativ 500 mp, extinzându-se și la etajul 10 al blocului de locuințe. Focul s-a propagat ulterior pe fațadă, la etajele inferioare. Flăcările, favorizate de vânt, au cuprins, în plan orizontal, toate cele 8 scări ale imobilului, afectând mai multe apartamente”, a precizat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Surse din rândul autorităților au declarat, pentru MEDIAFAX, că numărul apartamentelor afectate în urma incendiului este de aproape 100.
Potrivit dezvoltatorului imobiliar Domus Stil care a construit completul rezidențial, locatarii apartamentelor afectate de incendiu vor primi cazare la hotel, pe durata reparațiilor necesare la imobil.
Intervenția la incendiu a fost îngreunată de barierele de acces și de mașinile parcate în zonă, care au întârziat intrarea echipelor de pompieri, dar și de faptul că rețeaua de hidranți a complexului nu a funcționat, a precizat IGSU.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București, Daniel Vasile, a precizat că rețeaua de hidranți de la acest complex rezidențial nu funcționează. Vasile a adăugat că, în aceste condiții, autospecialele care au intervenit la incendiu au folosit apă din rezerva proprie, din râul Dâmbovița și de la un agent comercial.
Întrebat despre cauza incendiului, Daniel Vasile a spus că există „speculația” că acesta ar fi izbucnit în urma aprinderii unui aparat de aer condiționat montat în exterior.
Pompierii au intervenit la incendiu cu peste 30 de autospeciale cu apă și 10 autoscări, la fața locului venind și două echipaje de descarcerare și cinci de prim ajutor.
Șapte locatari ai blocului au primit îngrijiri medicale la fața locului, după ce au suferit atacuri de panică sau au inhalat monoxid de carbon. De asemenea, patru pompieri s-au intoxicat cu monoxid de carbon în timpul intervenției, trei dintre ei fiind transportați la Spitalul Floreasca, iar al patrulea primind îngrijiri la fața locului.
Blocul afectat de incendiu nu avea nevoie de autorizație privind securitatea la incendiu eliberată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), pentru că nu era mai înalt de 11 niveluri, a declarat, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt ISU Ilfov, Simion Petruș.
Petruș a explicat că blocul respectiv, care are 11 niveluri, nu se încadrează în categoriile de construcții care trebuie să primească avizul Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) privind securitatea la incendiu, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1739/ 2006.
Potrivit HG citate, se supun autorizării clădiri civile definite conform reglementărilor tehnice specifice domeniului securității la incendiu ca „înalte” sau „foarte înalte”, indiferent de aria construită ori de destinație, „înalte” însemnând de peste 11 etaje.
Ansamblul rezidențial Confort City, deținut de frații Robert și Ionuț Negoiță, este format din 1.680 de apartamente, la care se adaugă parcări, două minimarketuri, o grădiniță, locuri de joacă pentru copii și parcuri. Complexul rezidențial este situat pe Splaiul Unirii, la 7,6 km de Piața Unirii, 6,3 km de Parcul Tineretului și la 4 km de Rin Grand Hotel. Ansamblul a fost dat în folosință în 2010.
Proprietarii apartamentelor spun că au plătit pe acestea prețuri începând cu 50.000 de euro și că au de dat rate lunare la bancă de aproximativ 300 de euro.
În 2007, un hotel deținut tot de frații Negoiță, aflat pe Șoseaua Vitan Bârzești, a fost cuprins de un incendiu, în timp ce se afla în construcție.