Garry Kasparov: „Cred că în mai puţin de 10 ani vom avea o Rusie post-Putin”

Garry Kasparov: „Cred că în mai puţin de 10 ani vom avea o Rusie post-Putin”
Garry Kasparov: „Cred că în mai puţin de 10 ani vom avea o Rusie post-Putin” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 28/02/2021, 22:55
Actualizat: 06/04/2021, 14:59

Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari şahiști din istorie și opozant al actualului regim de la Kremlin, a vorbit pentru Adevărul despre situația în care se află Rusia cu Vladimir Putin la cârmă. Șahistul este de părere că „în mai puţin de 10 ani vom avea o Rusie post-Putin”.

Arestat și amenințat de regimul Putin

Celebrul șahist Garry Kasparov este și unul dintre cei mai importanți opozanți ai regimului condus de Vladimir Putin, fiind și arestat, în urmă cu 9 ani, din cauza criticilor aduse conducerii.

Din cauza temerilor legate de o eventuală ofensivă letală din partea Kremlinului, șahistul s-a mutat la New York în 2013.

„Europa tratează regimul lui Putin ca pe un partener de afaceri”

De ce nu vedem reacţii şi repercusiuni ale Uniunii Europene la acţiunile nedemocratice ale regimului lui Vladimir Putin?

Uniunea Europeană nu este capabilă să ia măsuri eficiente privind sancţiuni faţă de ce se întâmplă în Rusia pentru că Europa tratează regimul lui Putin ca pe un partener de afaceri. Da, este un regim nedemocratic, dar Europa încă face afaceri cu el. Putin şi regimul său aprovizionează cu gaze o parte importantă a Europei. Putin foloseşte resursele naturale uriaşe ale ţării pentru a cumpăra favoruri, iar aici mă refer şi la crearea de lobby-işti internaţionali în multe ţări, bănuiesc că şi în România. Doar Stalin ar mai fi putut avea o reţea atât de puternică. Oligarhii ruşi cumpără cluburi de fotbal, cumpără companii importante. De-abia acum Europa începe să facă puţină gălăgie, pentru că Putin a trecut prea multe linii roşii. Şi chiar acum putem vedea politicieni, inclusiv în Germania, ce încearcă să separe cazul Navalnîi de afaceri, ca de obicei. Până acum nu vedem o dorinţă politică a Uniunii Europene, o determinare legat de ce se întâmplă în Rusia. Iar Vladimir Putin crede că are imunitate totală, după atâţia ani de depăşire de linii roşii fără ca Europa să aibă vreo reacţie. Cui îi pasă de sancţiuni faţă de Rusia, când Germania a dublat volumul de gaze importate din Rusia? Europa tace şi înghite, iar şi iar. Joseph Borrell a fost la Moscova, e o ruşine ce s-a întâmplat acolo. Uniunea Europeană ar fi trebuit să îşi recheme toţi ambasadorii din Rusia. Mi s-a luat să tot aud oficialii europeni cum spun: „Suntem profund îngrijoraţi de ce se întâmplă în Rusia”.

Despre promptitudinea SUA și lipsa de reacție a Europei

Până acum, Europa s-a dovedit incapabilă să dea un răspuns pe măsura agresiunilor regimului lui Vladimir Putin.

În schimb, în America, administraţia condusă de Joseph Biden arată o determinare în a avea reacţii concrete faţă de regimul de la Kremlin. Însă rămâne de văzut dacă declaraţiile vor fi convertite în acţiuni concrete. Eu am motive de optimism.

Importanța întoarcerii lui Navalnîi

„Decizia lui Navalnîi de a se întoarce în Rusia ar putea schimba cursul istoriei” Aţi avut de suferit în Rusia. Cum aţi descrie regimul lui Vladimir Putin?

Este dictatura unui singur om. Este cea mai rea combinaţie cu cele mai rele elemente. Lui Putin nu îi pasă de politicieni, nu îi pasă de sistemul politic. Asta înseamnă că poate face ce vrea, inclusiv să ia cele mai radicale decizii, inclusiv să îşi înlăture opozanţii.

Alexei Navalnîi ştia ce îl aşteaptă în Rusia înainte să plece de la Berlin şi cu toate astea a ales să se întoarcă. De ce credeţi că Navalnîi a ales să se întoarcă în Rusia?

Denis, eu nu sunt responsabil pentru decizia lui Navalnîi. Decizia lui de a reveni în Rusia a fost una eroică. Înainte să plece spre Rusia am spus că nu ar fi foarte înţelept să se întoarcă. Eram sigur că va fi arestat de îndată ce va ajunge pe aeroport la Moscova, pentru că era un iniţiator al protestelor din Rusia. Însă nu pot să judec eu decizia lui Navalnîi. Decizia lui ar putea să fie o decizie care să schimbe cursul istoriei, în cazul în care Navalnîi va supravieţui.

Regimul Putin ar putea cădea în curând

Ce viitor vedeţi pentru regimul lui Vladimir Putin?

„Viitorul” e un termen variabil, se poate întinde şi până la un deceniu. Mai devreme sau mai târziu, dictatorii cad. Cred că şi dictatura lui Vladimir Putin va avea aceeaşi soartă. Întrebarea ce se pune este cât va mai dura. Nu cred că va dura mai mult de un deceniu. În mod clar, regimul lui Vladimir Putin arată fisuri. Se poate vedea şi cum tot mai mulţi tineri ruşi resping dictatura regimului de la Kremlin. 70% dintre protestatarii din Rusia au cel mult 35 de ani, conform sondajelor. Asta înseamnă că mulţi dintre protestatari sunt născuţi la sfârşitul Uniunii Sovietice. Este o altfel de generaţie. Însă deocamdată nu cred că această generaţie are puterea să îl dea jos pe Vladimir Putin.

„Cred că în mai puţin de 10 ani vom avea o Rusie post-Putin” Cât de departe este o Rusie post-Putin?

Cred că mai puţin de 10 ani. Lumea se schimbă, se produc transformări peste tot, iar Rusia se va schimba şi ea. Factorii externi sunt foarte importanţi pentru o schimbare iminentă în Rusia. Rămâne de văzut când va fi Rusia post-Putin şi cu ce preţ.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar