GAUDEAMUS 2013 Reduceri de 80% și cărți pentru copii la 1 leu. Vineri e ziua scriitorilor nordici și a maratonului de limonadă

Publicat: 22 11. 2013, 10:19
Actualizat: 04 09. 2019, 02:02

GAUDEAMUS 2013. Vineri va fi ziua scriitorilor nordici la  GAUDEAMUS 2013, când autori din Regatul Norvegiei și din cel al Danemarcei prezintă noile tendințe în privința literaturii pentru copii. De dimineață, vizitatorii vor putea participa la conferința „Copilul din interior. O perspectivă din Nord”. De la ora 14.00, Anette Øster, doctorand în literatură pentru copii, va prezenta cele mai noi tendințe și va demonstra în ce mod literatura nordică pentru copii diferă de cea din alte țări europene. După amiaza va fi dedicată filmelor nordice, iar vizitatorii pot vedea scurt metrajul „Fețe”, în regia  Anjeo Breien, film  realizat la Muzeul Munch și bazat pe un poem de Poul Borum.

În total, nouă autori nordici vor fi prezenți la GAUDEAMUS 2013, aceștia fiind invitați de ambasadele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei și Suediei la București. Cele cinci țări nordice participă la Gaudeamus 2013 în calitate de invitat de onoare, sub sloganul „Cool Nordic București”.

Pasionații de literatură o vor putea întâlni pe scriitoarea islandeză Yrsa Sigudardottir, autorii suedezi Jan Wallentin, Anders Roslund și Borge Hellström, danezii Anders Rønnow Klarlund și Jacob Weinreich, care semnează sub pseudonimul A. J. Kazinski, și finlandezii Salla Simukka și Antti Tuomainen, cărțile celor opt invitați fiind publicate la editura Trei. De asemenea, va fi prezentă și autoarea norvegiană Kjersti Annesdatter Skomsvold, ale cărei volume sunt publicate la editura All.

Țările nordice au un stand comun amplasat în Pavilionul Central al Romexpo, nivel 0.00, numărul 3. La stand se află o amplă bibliotecă, cuprinzând cărțile autorilor nordici care au fost publicați în limba română. De asemenea, este prevăzut un spațiu de manifestări, în care vor avea loc lansările de carte și o serie de conferințe și seminarii.

GAUDEAMUS 2013 Vineri seară, de la ora 18.00, Editura Humanitas lansează noile apariții din colecția „Istorie”: „Diavolul în istorie. Comunism, fascism și câteva lecții ale secolului XX”, de Vladimir Tismăneanu, „Memorialul durerii. Întuneric și lumină”, de Lucia Hossu Longin, „Moștenirea Kremlinului. Rolul spionajului în sistemul comunist de guvernare”, de Ion Mihai Pacepa. La acest eveniment participă Lucia Hossu Longin, Emil Mihăilescu, Manuela Cernat, Ioan Stanomir și Cătălin Strat.

Reduceri de 80% și cărți pentru copii de 1 leu

Unele dintre edituri au anunțat reduceri substanțiale la cărți. Astfel, volumele de colecție ale editurii Humanitas se bucură de reduceri de până la 30%, editura Minerva oferă cărți pentru copii la prețul de 1 leu, iar volumele editurii Curtea Veche pot fi achiziționate cu până la 80% reducere. Editurile Polirom și Cartea Românească oferă reduceri de 20% la unele volume, dar au și  oferte speciale de cărți la 10 lei.

Maraton de limonadă pentru copiii bolnavi de cancer

GAUDEAMUS 2013. În afară de lansările de carte și vizionarea filmelor nordice, Gaudeamus va găzdui cel mai mare maraton de limonadă din România. La băutura răcoritoare vor fi folosite o tonă de lămâi. În cadrul maratonului, scriitori români și străini care își lansează volume la Gaudeamus, dar și vedete din showbizul autohton vor susține cauza copiilor bolnavi de cancer de la Spitalul Marie Curie. Vineri și sâmbătă va avea loc  cel mai mare maraton de limonadă din România, organizat de  echipa Asociației BENEVA, condusă de Iulian Văcărean, tânărul de 32 ani, care, de mai bine de 4 ani, vinde limonadă pentru a le oferi copiilor bolnavi de cancer lucruri care să le facă viața mai ușoară.

Iulian va fi prezent pe toată perioada târgului la standul Limonada lui Iulian, unde va aduna susținători pentru a reuși să stoarcă peste o tonă de lămâi, oferind astfel, la final de an, un cadou mare copiilor bolnavi.  Vedetele care vor fi prezente vineri, începând cu ora 13.00, sunt Andreea Marin și echipa ei de la emisiunea „Prețuiește Viața”, Anda Adam, Cristina Cioran, Bianca Ioniță, Carmen Negoiță, Florentina Opriș și designerul Mihaela Drafta. Sâmbătă va fi ziua destinată scriitorilor care vor stoarce lămâi împreună cu echipa lui Iulian.

Dan C Mihailescu, Aurora Liiceanu, Marius Chivu, Bogdan Costin, Radu Paraschivescu, Diana Ursachi, Paula Sacui și autoarea norvegiană Kjersti Annesdatter Skomsvold sunt câțiva dintre cei care sâmbătă, 23 noiembrie, începând cu ora 14.00, se vor alătura cauzei lui Iulian. Pe toată perioada târgului va fi stoarsă o tonă de lămâi, iar banii obținuți din vânzarea limonadei vor fi donați pentru a le face viața mai ușoară copiilor bolnavi de cancer de la Marie Curie.

Gândul vă prezintă programul GAUDEAMUS 2013 – Vineri, 22 noiembrie

11:00 Atelier creativ pentru copii: reciclare creativă
Standul Invitatului de onoare
Eveniment realizat în colaborare cu Asociația Green Revolution

12:00 Conferință: Copilul din interior. O perspectivă din Nord
Standul Invitatului de onoare
Conferința va fi susținută de Sanda Tomescu Baciu (Cluj/Norvegia)

14:00 Prezentare: De la Astrid Lindgren la manga
Standul Invitatului de onoare
Prezentarea va fi susținută de Anette Øster (doctorand în literatură pentru copii, redactor în cadrul unei edituri daneze pentru copii)

Exemple și tendințe în literatura nordică pentru copii de astăzi. Care sunt tendințele în noua literatură pentru copii din țările nordice? Realism sau fantezie, finaluri fericite sau fără speranță? În prezentarea ei, Anette Øster va oferi nenumărate exemple în ceea ce privește cele mai noi tendințe și va demonstra în ce mod literatura nordică pentru copii diferă de acest tip de literatură, din alte țări. Public: profesori, critici, studenți, editori, difuzori de carte, ziariști, traducători

16:00 Conferință și film de prezentare: Edvard Munch și filmul. Scurt metraj artistic: Fețe, regizat de Anja Breien (8′).

Scurt metraj artistic realizat la Muzeul Munch bazat pe un poem de Poul Borum, în lectura lui Claes Gill, pe muzică de Jan Garbarek. Standul Invitatului de onoare
Conferința este susținută de Jan Erik Holst – Editor Executiv în cadrul Institutului Norvegian de Film (Norvegia)

17:00 Lansare de carte: Steaua lui Strindberg de Jan Wallentin (Editura Trei, 2013)

Standul Invitatului de onoare
Participă: Jan Wallentin (Suedia), ES Ambasador Anders Bengtcén (Suedia), Magdalena Mărculescu – director editorial Editura Trei

18:00 Lansare de carte: Somnul și Moartea de Anders Rønnow Klarlund & Jacob Weinreich (Editura Trei, 2013)

Standul Invitatului de onoare
Participă: Anders Rønnow Klarlund & Jacob Weinreich, ES Ambasador Michael Sternberg (Danemarca), Magdalena Mărculescu – director editorial Editura Trei

18:30 Proiecție film „Fie ca strigătul să se audă” (Norvegia)
Sala Cupola
Regizat de Dheeraj Akolkar, producție Nordic Stories, Oslo 2013 (58′), filmul e o călătorie poetică în adâncul minții lui Munch, surprins în plină creație, ascultându-și propriile cuvinte și învățând despre valorile și filosofia sa personale.
Trăiți misterele vieții lui Munch așa cum este refletată în opera sa.