Gaz de France și Suez au ajuns la un acord de fuzionare
Grupul de utilități publice Suez și Gaz de France (GDS) au acceptat, în cele din urmă, să fuzioneze într-una dintre cele mai mari companii energetice ale lumii, evaluată la aproximativ 70 de miliarde de euro, informează BBC.
Tentativele de fuzionare ale celor doi giganți datează încă din anul 2006, dar acordul final afost negociat abia la sfârșitul săptămânii trecute, în urma unei reuniuni a celor două consilii de administrație. Statul francez va deține 35% din capitalul noii companii, GDF Suez.
Potrivit BBC, sindicatele reclamă faptul că această fuziune va duce la concedieri masive în rândul angajaților celor două companii, dar și la majorarea tarifelor pentru consumatori, ca urmare a reducerii concurenței.
Statul francez, deținător al 80% din capitalul GDF, a dorită cu orice preț să previză fuziunea Suez cu gigantul energetic italian ENEL, mai ales după ce conducerea Suez a anunțat, la începutul săptămânii trecute, că va căuta un nou partener în cazul în care nu se va ajunge la o soluție cu GDF.
Înainte de ajungerea la un acord, exista temerea eșuării negocierilor între Suez și președinția Franței, urmare a unor disensiuni privind termenii finali. Suez s-a dezvoltat mult mai rapid decât Gaz de France de la anunțarea primelor planuri de fuziune în 2006, în consecință era necesar ca noii termeni să reflecte shimbările survenite pe piață. Potrivit "fuziunii între egali", 21 de acțiuni Gaz de France vor fi preschimbate pe 22 de acțiuni Suez, informează BBC.
Suez se va degreva de 65% dintre operațiunile sale în domeniul apei și tratării reziduurilor prin plasarea acțiunilor la bursă.