Gazele naturale SE SCUMPESC. Cum va arăta FACTURA unui apartament la iarnă
This browser does not support the video element.
Prețul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici va crește cu 5,83% începând de la 1 august, potrivit unei decizii a ANRE. În ultimii 6 ani, gazele naturale s-au scumpit – în mai multe etape – cu peste 75%.
Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit, în urmă cu două săptămâni, ca prețul gazelor pentru consumatorii casnici să crească cu 5,83% începând de astăzi.
În urma scumpirii, factura medie la un apartament dotat cu centrală termică pe gaz crește, în funcție de consum, cu 5 lei în lunile calde și cu 10 lei în lunile din sezonul rece, față de prețurile din iunie-iulie 2018.
„Solicitările solicitărilor furnizorilor de gaze naturale vin ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preț care nu mai este reglementat”, a precizat ANRE.
Gazele naturale de proveniență internă se vând pe piața concurențială, inclusiv pentru clienții casnici, prețul de achiziție al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii și a ofertei. În perioada ianuarie 2013 – aprilie 2017, prin calendarele de liberalizare stabilite prin memorandumuri și hotărâri de Guvern, evoluția prețului producției interne a cunoscut o creștere de la 45,71 lei/MWh la 60 lei/MWh, la consumatorii casnici. În perioada aprilie 2017 – martie 2018, prețul mediu a crescut de la 67,99 lei/MWh la 73,85 lei/MWh.
Prețurile de vânzare a gazelor naturale din producția internă conform contractelor încheiate pe piața centralizată, cu livrare în perioada august 2018 – martie 2019 au crescut de la 77,72 lei/MWh la 80,25 lei/MWh. „Cumulat, procentul de creștere a prețurilor la gazele naturale din producția internă a fost, în perioada ianuarie 2013 – martie 2019, de 75,56%”, a argumentat ANRE, menționând că nu a avut și nu are competențe în stabilirea nivelului acestor prețuri.
Prețul gazelor naturale din import, stabilit pe piața concurențială, a crescut în perioada aprilie 2017 – martie 2018 de la 80,14 lei/MWh, la 94,58 lei/MWh.
Autoritatea de reglementare are obligația să stabilească prețul la gazele naturale la consumatorii casnici în baza achiziției gazelor naturale făcute de furnizori din piețele centralizate, la care se adaugă tarifele de transport, de distribuție, de înmagazinare și de furnizare, care sunt, în continuare, reglementate de ANRE. Tarifele de transport au scăzut în perioada aprilie 2017 – iulie 2018 cu 26,10%, cele de înmagazinare cu 23,42%, iar tarifele de distribuție au crescut cu 0,7%, a mai precizat ANRE.
Ministerul Finanțelor a propus recent, într-un proiect de hotărâre, ca prețul maxim de vânzare a gazelor naturale din producția internă la producători până la data de 30 iunie 2021 să fie de 55 lei/Mwh. Potrivit proiectului, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet prețul de vânzare al gazelor naturale, iar tendința de creștere a fost continuă și constantă. Însă proiectul a fost retras, ulterior, de pe circuitul de consultare și avizare.