„Încă din 15 februarie am stabilit evoluția prețurilor la gazele livrate populației (categoria B1), am estimat o creștere cu 10 procente pe întregul an, iar acum suntem în măsură să anunțăm o creștere doar cu 6% de la 1 octombrie. Atunci, în februarie, eram în faza în care la 72 de lei/MWh urma să mai adăugăm încă 20 și am fi ajuns undeva la 90 de lei/MWh, dar lucrurile au evoluat favorabil și creștem doar cu 5-6%”, a declarat pentru MEDIAFAX vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.
El a precizat că instituția va comunica evoluția prețurilor și în termeni nominali, procentele fiind mai puțin relevante. „La un consum mediu lunar per gospodărie de 130-140 de metri cubi, scumpirea aceasta de la 1 octombrie înseamnă șase bani pe metrul cub – aproximativ 3,4-3,5 lei la o factură medie”, a precizat oficialul.
În ceea ce privește energia electrică, Comitetul de Reglementare al ANRE a avizat, în ședința de marți, tarifele de tip CPC. În urma analizei, „a rezultat o creștere medie, la nivel național, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, față de creșterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor furnizorilor de ultimă instanță (FUI), se arată într-un comunicat al ANRE.
„Având È‹n vedere că tarifele CPC propuse de FUI pentru trimestrul IV 2017 nu au respectat prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată cu Ordinul ANRE nr. 92/2015, depășind limitele prevăzute de aceasta, Comitetul de reglementare al ANRE le-a avizat, dar cu modificări”, a precizat instituția.
În prezent, energia electrică furnizată la tarife CPC reprezintă 90% din consumul clienților casnici și este achiziționată de FUI exclusiv din piața concurențială, unde prețul energiei electrice a înregistrat creșteri semnificative È‹n anul 2017.
În urmă cu o săptămână, întrebat de jurnaliști dacă vor fi creșteri de prețuri, ministrul Energiei, Toma Petcu, a răspuns că pe zona de gaze consumul casnic către populație este reglementat până în 2021 și protejat de ANRE.
„Consumatorul casnic, însemnând populația, fie consumul propriu, fie consumul pentru producerea energiei termice, este reglementat și protejat de ANRE. Din ce am discutat cu domnul Havrileț (n.n. – Niculae Havrileț, președintele ANRE), am înțeles că nu vor fi majorări substanțiale”, a declarat ministrul. La insistențele jurnaliștilor, el a subliniat că nu există informații oficiale conform cărora se vor scumpi gazelepână la sfârșitul anului.
„Pe partea de energie electrică, pe calendarul de liberalizare, întrucât este ultimul an și trecem la o liberalizare totală a prețului la energia electrică, singura reglementare și singurul reglaj pe care îl mai pot face cei de la ANRE este la sfârșitul acestui an. Ei estimează o creștere foarte ușoară, dar nu o pot pronunța în cifre, i-am întrebat și eu ca discuție neoficială”, a explicat ministrul.