Generalul Francisc Radici, fost șef al Informațiilor Armatei, suspectat într-un dosar de furturi de mașini
Generalul în rezervă Francisc Radici este suspectat de favorizarea infractorului, după ce ar fi intermediat recuperarea de către o persoană, contra unei sume de bani, a unui autoturism furat, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.
Sursele citate au declarat, pentru Mediafax, că persoana căreia i-a fost furat mașina ținea în torpedou toate actele mașinii. Atunci când s-a dus la firma de asigurări pentru a fi despăgubit, reprezentanții firmei de asigurări i-au cerut talonul mașinii și cheia de rezervă. Pentru că nu mai avea talonul, acesta a anunțat în mai multe medii că este dispus să ofere o sumă de bani pentru recuperarea mașinii furate.
Acesta ar fi fost sprijinit de Francisc Radici, care s-ar fi oferit să îl ajute. Fostul șef al Direcției Generale de Informații a Armatei i-ar fi spus proprietarului mașinii furate ce sumă trebuie să achite, Radici luând un comision.
Generalul (r) Francisc Radici și alte peste 20 de persoane vor fi audiați, luni, în urma unor percheziții care au avut loc în București și cinci județe, la o grupare suspectată de furturi de mașini ai cărei membri sunt apropiați ai lui Sandu Geamănu, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.
Polițiștii de la Serviciul Furturi Auto din Poliția Capitalei au făcut 32 de percheziții în București și județele Ilfov, Galați, Sibiu, Iași și Alba, la membrii unei grupări infracționale suspectate de furturi și înșelăciuni cu autoturisme, informează Poliția Capitalei într-un comunicat de presă.
Gruparea era monitorizată din noiembrie 2012, iar prejudiciul creat până în prezent a fost estimat la 200.000 de euro, a precizat Poliția Capitalei.
Surse apropiate anchetei au declarat, pentru Mediafax, că în urma perchezițiilor vor fi audiate peste 20 de persoane, printre care și generalul în rezervă Francisc Radici, fost șef al Direcției Generale de Informații a Apărării, suspectat de favorizarea infractorului.
Generalul Radici a refuzat inițial să deschisă ușa atunci când anchetatorii s-au prezentat la locuința acestuia pentru a-l conduce la audieri, însă, în cele din urmă, a acceptat să deschidă, înainte ca forțele de intervenție să îi spargă ușa, au precizat sursele citate.
În același dosar este vizat și un polițist de la Secția 5, suspectat de favorizarea infractorului, acesta fiind condus la sediul Serviciului Furturi Auto pentru a fi audiat, au mai spus sursele citate.
Gruparea infracțională suspectată de furturi de mașini de lux era formată din 26 de persoane și luase loc grupării conduse de Sandu Geamănu.
Unul dintre liderii grupului era Liviu David, fratele lui Constantin David, condamnat în dosarul furtului mașinii lui Gigi Becali, au mai spus sursele citate.
„Hoții îi urmăreau pe proprietari până când opreau fie să scoată bani de la ATM, fie să facă mici cumpărături. Dacă șoferii lăsau cheile în contact, în câteva secunde rămâneau pietoni”, au spus sursele citate.
Polițiștii au adus la sediul Serviciului Furturi Auto și două dintre presupusele victime ale hoților, care ar fi plătit sume de bani pentru a-și recupera autoturismele și nu au depus plângere la Poliție. Întrebați de anchetatori, aceștia au spus că nu știu nimic despre hoți, fapt pentru care pe numele lor au fost deschise dosare penale pentru favorizarea infractorului, au mai spus sursele din rândul anchetatorilor.
Totodată, membrii grupării sunt acuzați și de înșelăciune, pentru că ar fi achiziționat mai multe mașini în leasing, după care le-ar fi falsificat actele și le-ar fi vândut unor cumpărători de bună-credință.
Generalul în rezervă Francisc Radici a fost pus recent sub învinuire într-un dosarul privind achiziția ilegală a unor locuințe de serviciu, în care mai sunt cercetați generalii Corneliu Dobrițoiu, Traian Pigui, Floarea Șerban, Constantin Năstase, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru și Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, coloneii Cornel Julea și Ionel Vizitiu, precum și plutonierul Mihaela Matei.
Potrivit procurorilor Direcției Naționale anticorupție, în acest caz există date și indicii temeinice că aceștia au închiriat și ulterior au cumpărat, în regim subvenționat, o locuință de serviciu de la Ministerul Apărării Naționale, cu încălcarea prevederilor legale, folosind declarații false. Aceștia s-au prevalat de prevederile Legii 562/2004 pentru a-și cumpăra locuințele de serviciu, în condițiile în care dețineau sau deținuseră una, două sau chiar trei alte locuințe proprietate personală.