Prima pagină » Știri » Geoană: Trebuie să ne așteptăm ca Rusia să încerce federalizarea Ucrainei, R. Moldova și Georgiei

Geoană: Trebuie să ne așteptăm ca Rusia să încerce federalizarea Ucrainei, R. Moldova și Georgiei

Geoană: Trebuie să ne așteptăm ca Rusia să încerce federalizarea Ucrainei, R. Moldova și Georgiei
Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, miercuri, că Federația Rusă nu va aplica aceeași metodă ca în cazul anexării Crimeei în ceea ce privește Ucraina, Republica Moldova și Georgia, de așteptat fiind să încerce federalizarea acestor state, pentru a le inhiba mersul către Occident.

„E clar că Federația Rusă nu va aplica aceeași metodă pentru Ucraina, Republica Moldova, Georgia și Azerbaidjan cum a aplicat în cazul anexării Crimeei. (…) Pentru etapa a doua trebuie să ne așteptăm la o încercare de centrifugare a Ucrainei, Republicii Moldova și a Georgiei. Se va merge pe un proces de federalizare sau cofederalizare a acestor țări, pentru a le inhiba orice formulă de a merge către Occident”, a spus Geoană.

El a arătat că, după semnarea acordului de asociere a Republicii Moldova, Georgia și Ucraina și a acordului de liber schimb cu UE este posibil să se asiste la un val de sancțiuni economice și comerciale extrem de dure, dar care nu va implica și o acțiune militară ca în Crimeea.

Geoană a spus că invazia și anexarea Crimeei reprezintă al treilea eveniment epocal din ultimii 25 de ani după căderea comunismului și destrămarea URRS și atentatele de la 11 septembrie 2001.

„Spre norocul nostru geopolitic, suntem de partea bună a baricadei, de această dată”, a spus Geoană.

El a menționat că doctrina Putin nu e diferită „nici măcar cu o virgulă” de moșternirea lui Petru cel Mare și doctrina Brejnev, fiind vorba de aceeași doctrină a unei țări care are o geografie dată și interese permanente.

Geoană a opinat că este obligatoriu ca România împreună cu aliații săi din NATO să își regândească pe următorii zece ani un concept operațional în care să se cunoască situația actuală și obiectivele de atins.

„Unde suntem azi, stăm prost. Din punct de vedere al dotărilor Armatei și al apărării teritoriului românesc, stăm prost. Stăm foarte bine în zonele de elită, de trupe speciale”, a mai spus Geoană.

El a mai arătat că aderarea României la NATO și la UE nu era inevitabilă și că se putea să nu se întâmple.

„Dacă nu se întâmpla 11 septembrie, și o schimbare de paradigmă globală, probabil că o extindere cu șapte state de la baltici până la Bulgaria nu s-ar fi putut face”, a mai spus Geoană.

Citește și