Geoană:Subiectul Schengen,vârful unui val de populism și naționalism ce riscă să năruie proiectul UE
Președintele Comisie parlamentare Pro-Schengen, Mircea Geoană, a declarat miercuri că subiectul Schengen e doar vârful unui val de populism și naționalism care amenință proiectul UE, precizând că poziția Franței trebuie să aibă în vedere eforturile făcute de România pentru securizarea frontierelor.
„Subiectul Schengen este doar vârful iceberg-ului cu privire la un val de populism și naționalism care riscă să năruie întreg proiectul european. Noi când pledăm pentru intrarea româniei în Schengen nu pledăm exclusiv pentru un subiect relativ tehnic, ci pledăm pentru tratarea egală și ca parte egală a tuturor țărilor europene în marele nostru proiect european (…) România este prima țară interesată să-și protejeze frontierele, nu facem de dragul Schengen. Geografia României care a generat și interesul istoric al Franței în poziția noastră geo-politică este acela de a separa estul de vest, când este vorba de crimă organizată și când este vorba de infracționalitate. Avem cea mai lungă și complicată frontieră externă din Europa. Interesul nostru este de a nu lăsa mafia de la est și mafia de la vest să-și dea mâna pe deasupra sau pe dedesubtul teritoriului nostru național”, a declarat Geoană în cadrul unei întrevederi a Comisiei parlamentare Pro-Schengen cu parlamentarul francez Jean-Pierre Dufau, raportor pentru imigrației și integrare în Adunarea Națională a Franței.
El a menționat că riscul privind criminalitatea organizată este unul „mortal pentru securitatea națională a României”, acesta fiind principalul motiv pentru care au fost făcute demersurile în securizarea frontierelor.
De asemenea, senatorul PSD a precizat că susține ca prin intermediul Crucii Roșii să fie adoptat modelul promovat în Italia care „să evite tentația de a reveni la practici care aduc mai degrabă de perioada fascistă și nazistă în Europa decât de perioada democratică și europeană”.
„Se poate realiza efortul legitim al statului francez de a cunoaște care este identitatea unui cetățean străin pe teritoriul respectiv, să știe dacă într-adevăr revine în mod ilegal sau intră în mod ilegal în Franța și prin alte metode mai soft decât prin metodele de foarte multe ori prea brutale și care sunt condamnate și de Comisia Europeană”, a mai precizat Geoană.