Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că CEDO a oferit șansa ca George Copos și statul român să ajungă la o înțelegere în cauza în care omul de afaceri a dat în judecată România.
Aceleași surse arată că statul român este pregătit să îi ofere omului de afaceri suma de 7.000 de euro drept compensație pentru cele suferite.
În cazul în care cele două părți nu ajung la o înțelegere amiabilă până în data de 19 decembrie 2019, când va trebui transmis un răspuns, va urma judecata cauzei la CEDO.
În cazul Copos vs. statul român sunt sesizate următoarele:
1. dacă au examinat echitabil, așa cum prevede articolul 6 (privind Dreptul la un proces echitabil) alineatul 1 al Convenției, acuzațiile care au condus la condamnarea lui Copos;
2. dacă decizia de condamnare pentru evaziune fiscală a fost pronunțată în baza unei legi care să prevadă exigența previzibilității în sensul articolului 7 al Convenției (privind Nicio pedeapsă fără lege);
3. dacă a existat o o lezare a drepturilor lui George Copos privind respectarea bunurilor deținute în sensul articolul 1 al protocolului 1 (privind Protecția proprietății) în contextul acoperirii prejudiciului.
George Copos a fost condamnat, în 2014, la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost cercetat pentru evaziune fiscală de peste un milion de euro, cu ocazia vânzării unor spații ale firmei Ana Electronic către Loteria Română.
Procurorii au precizat, la acel moment, că George Copos, în perioada iulie-decembrie 2004, în calitate de asociat și președinte al Consiliului de administrație în cadrul Ana Electronic, împreună cu alți inculpați din dosar, s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale, producând un prejudiciu de peste un milion de euro.