„Cred că nu ar trebui să vorbim de război rece, ci de noi realități, în care Rusia este o SUPERPUTERE, Turcia este foarte importantă, România și Statele Unite sunt și ele importante. Cred că este mai simplu să vorbim despre o nouă perioadă, dar nu se compară cu un război rece”, a spus Friedman, întrebat dacă în acest moment se poate vorbi despre un nou război rece de durată și care ar fi caracteristicile acestui tip de conflict.
George Friedman participă, vineri și sâmbătă, la Sibiu, la o conferință despre securitatea la Marea Neagră, organizată de Universitatea Lucian Blaga.
La sesiunea plenară au participat, alături de George Friedman, și James Carafano, vicepreședinte al Heritage Foundation, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, Mihai Șomordolea, secretar al CSAT.
Discuțiile vizează subiecte de interes geopolitic și geostrategic la Marea Neagră, de identificare de resurse capabile pentru transformarea a acestei scene de confruntări, rivalitate și ambiții statale, într-o oportunitate-cheie.
„Prin consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, România a devenit un aliat predictibil și activ în regiune. Datorită eforturilor diplomatice românești, Marea Neagră are potențialul de a deveni o platformă pentru asigurarea încrederii și angajamentului reciproc, prin construcția unei rețele de tip „Security Trust” – concept propus de România în 2015 și regăsit în Politica Europeană de Vecinătate revizuită în noiembrie 2015 sub denumirea de „thematic framework” – cu scopul de a implementa o centură de siguranță în jurul Europei”, potrivit organizatorilor conferinței.