George Maior, omul grupului de la Cluj, preluat de Băsescu din PSD pentru a ajunge șeful SRI. Cine a fost tatăl său, ce legătură de rudenie are cu Ioan Rus și cu Victor Ponta
Proaspătul demisionar din fruntea Serviciului Român de Informații, George Maior este fiul fostului ministru al Învățământului, Liviu Maior. Tatăl său era un membru important al PDSR și a fost profesor de istorie la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj. Tatăl lui George Maior a fost și ambasador al României în Canada.
George Maior este finul lui Ioan Rus, important lider PSD din timpul guvernării Năstase. Ușile lui Maior îi sunt deschise spre o carieră guvernamentală, el ajungând secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale și șef al Departamentului pentru Integrare euroatlantică. Grupul de la Cluj Rus – Dâncu – Sârbu îl susține pe George Maior și în partid, rolul său crescând după ce în fruntea partidului ajunge Mircea Geoană, un alt politician sprijinit de grupul de la Cluj.
După 1989, Maior lucrează ca diplomat în Ministerul de Externe, iar din 1997 până în 1999 ocupă funcția de Însărcinat cu Afaceri al Ambasadei României din Dublin. Fostul director SRI a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Babeș Bolyai”, iar din 1997 este doctor în drept internațional, titlu obținut tot la Universitatea „Babeș Bolyai”. În 2001, a absolvit și Colegiul Național de Apărare.
Maior nu se remarcă în partid, dar devine un personaj nelipsit din jurul lui Mircea Geoană, după ce acesta preia puterea în partid după Congresul din 2005. Ajuns senator după alegerile din 2004, Maior este sprijinit de PSD să devină președintele Comisiei pnetru Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională din Senat, și a fost membru în comisia specială pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SIE.
Surse din partid de la acea vreme îl descriau ca un „om al serviciilor”, informația nefiind niciodată probată cu documente. După ce ajunge directorul SRI, George Maior îl cunună în 2008 pe Victor Ponta, care s-a căsătorit cu fiica lui Ilie Sârbu, Daciana Sârbu.
Surpriza pentru PSD o reprezintă alegerea făcută de Traian Băsescu, care în 2006 îl propune pe George Maior pentru conducerea SRI, Parlamentul aprobând această nominalizare în octombrie 2006.
Discret în rolul de director SRI, Maior nu oferă multe interviuri în presă și numele său nu este implicat în scandaluri. El a fost decorat de Traian Băsescu cu distincția Ordinul Național „Serviciul Credincios” în Grad de Cavaler și ordinul Național „Steaua României”.
La începutul anului 2014, în mass-media se accentuează informațiile despre o posibilă candidatură la prezidențiale a lui George Maior, candidatură susținută de PSD. În cele din urmă, Ponta devine candidatul partidului, dar îl anunță în plină campanie prezidențială pe George Maior pe lista posibililor premieri după alegeri. Nu era pentru prima dată când se discuta despre varianta Maior – premier, dar a fost pentru prima dată când numele său a fost anunțat public în această postură.
Directorul SRI, George Maior, nu răspunde clar ofertei lui Ponta, dar afirmă că își va da demisia după alegeri în fața viitorului președinte.
Tot în plină campanie prezidențială, directorul SRI vorbește despre necesitatea fuziunii SRI cu SIE.
„Pentru a avea un sistem de informații eficient în secolul 21 este nevoie pe de o parte de o organizare mai bună și cred că cele două Servicii de informații, SIE și SRI, trebuie să coopereze mai mult în acest sens. Eu am îndrăznit o părere personală, invalidată nicidecum politic, că într-o țară ca România o fuziune, o unificare ar fi cel mai bun model prin care am putea fi mai eficienți decât suntem în acest sens, dar acest lucru nu ține de mine, ține de o opinie profesională și de voința politică. Nu este nimic controversat în acest lucru și a discuta despre aceste probleme în viitor”, afirma Maior în noiembrie 2014.
Devine foarte vocal, după atacul terorist din Franța, când în Parlament ajung legile „Big Brother”. Maior iese la atac împotriva judecătorilor Curții Constituționale, iar tonul său devine unul agresiv. Totodată, recunoaște că SRI are ofițeri acoperiți în presă.
„Eu vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere și morală undeva, în stat, în legătură cu securitatea națională a cetățenilor României – nu a statului, nu mai vorbesc de stat – și că la momentul în care se va întâmpla o catastrofă voi știi spre cine să arăt cu degetul. Nu mă încălzește deloc să arăt cu degetul, dar e datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri foarte mari pe care fie nu le înțelege, fie, dintr-o rea credință, le abordează în acest fel”, a afirmat George Maior, într-un interviu pentru B1 TV după ce judecătorii CCR au respins pentru a treia oară legile Big Brother, considerându-le neconstituționale.
La câteva zile după acest ultim interviu al directorului SRI, George Maior s-a prezentat la Palatul Cotroceni pentru a-și prezenta demisia din fruntea Serviciului Român de Informații. După această demisie, funcțiile de director SRI și SIE sunt vacante, propunerile urmând să le facă președintele Klaus Iohannis, iar Parlamentul să le aprobe.