Thomas de Maiziere, Bernard Cazeneuve și Theresa May au cerut „președinției luxemburgheze (a UE) să organizeze o reuniune specială a miniștrilor Justiției și Internelor în următoarele două săptămâni, pentru a găsi măsuri concrete”.
Miniștrii au cerut de asemenea întocmirea unei liste la nivelul UE cu „țări de origine sigure”, care să diferențieze persoanele amenințate de război și persecuții de cele care emigrează din motive economice, din țări stabile din punct de vedere politic.
În plus, reprezentanții celor mai mari state membre UE au cerut înființarea unor centre în Grecia și Italia, unde autoritățile să ia amprentele imigranților și să îi înregistreze. Punctele de control ar trebui înființate până la sfârșitul anului, au precizat miniștrii.
„Suntem de acord că nu mai avem timp de pierdut. Situația curentă cere acțiune imediată și solidaritate în Europa”, a declarat de Maiziere.
Germania este principalul susținător al listei cu țări sigure, care ar face mii de solicitanți de azil din țările balcanice mai ușor de deportat. Germania ar urma să primească până la 800.000 de refugiați până la sfârșitul anului și se străduiește să le ofere adăpost.
Oficialii speră că reducerea numărului de persoane care imigrează din motive economice ar elibera resursele pentru a ajuta oamenii din zonele de criză, ca Siria și Irak. Germania a cerut de asemenea altor state UE să preia mai mulți imigranți. „Provocările pot fi depășite doar cu o politică de azil europeană comună”, a subliniat de Maiziere.
Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a cerut de asemenea Europei, duminică, să își asume responsabilitățile față de refugiați. „Când văd unele țări europene, în special din est, care nu acceptă cotele (de imigranți), mi se pare scandalos”, a declarat el pentru postul de radio Europe 1.
Fabius a criticat în special Ungaria, pentru gardul de sârmă ghimpată ridicat la granița cu Serbia, pentru a opri fluxul de imigranți. Gardul „nu respectă valorile comune ale Europei”, a apreciat ministrul francez.