Prima pagină » Coronavirus » Germania nu recomandă vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani

Germania nu recomandă vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani

Germania nu recomandă vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani
Germania nu recomandă vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani / Sursă foto: Shutterstock

Autoritățile din Germania recomandă, într-un proiect de declarație, ca vaccinul Oxford/AstraZeneca împotriva Covid-19 să nu fie folosit pentru persoanele a căror vârstă este de peste 65 de ani.

Ce spune șeful AstraZeneca

Într-o declarație a Comisiei Permanente pentru Vaccinuri din cadrul Institutului Robert Koch, principala agenție de sănătate publică din Germania, se spune că „nu există date disponibile în prezent pentru a stabili cât de eficient este vaccinul peste 65 de ani”, conform Financial Times.

Din acest motiv, comisia a recomandat folosirea vaccinului doar pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani.

Potrivit RKI, cele două vaccinuri aprobate de autoritățile UE – BioNTech / Pfizer și Moderna – au fost considerate „echivalente din punctul de vedere al siguranței și eficacității”.

Șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea recent pentru cotidianul La Repubblica: „Avem date care arată o producție masivă de anticorpi împotriva virusului la vârstnici, similar cu ceea ce vedem la persoanele mai tinere. Este posibil ca unele țări, din prudență, să folosească vaccinul nostru pentru tineri. E bine. Nu există suficiente vaccinuri pentru toată lumea. Deci, dacă vor să folosească un alt vaccin pentru persoanele în vârstă și vaccinul nostru pentru cei mai tineri, care este problema?”.

Mai multe state europene iau în considerare acționarea în instanță a AstraZeneca pentru încălcarea contractului privind livrarea de vaccin anti-COVID

Mai multe state membre ale Uniunii Europene iau în calcul posibilitatea de a da în judecată compania farmaceutică AstraZeneca pentru încălcarea contractelor de furnizare a vaccinului împotriva COVID-19 în cazul în care compania nu va respecta calendarul de livrare agreat inițial cu țările europene.

Anunțul a fost făcut marți de către ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, după cum informează Digi24.

În cadrul unui interviu acordat unui post de radio local, oficialul a declarat că dacă va fi luată o decizie de acționare în instanță a companiei, va exista o „acțiune coordonată”.

Fiecare stat membru al Uniunii Europene are un contract de furnizare separat cu AstraZeneca pentru livrarea de doze de vaccin anti-COVID-19.

AstraZeneca a anunțat că nu va putea respecta angajamentele de livrare

Reacția oficialului vine în contextul în care AstraZeneca a anunțat vineri Uniunea Europeană că va reduce cu 60% livrările de vaccin anti-COVID din primul trimestru al acestui an, ca urmare a unor probleme în procesul de producție.

Compania se angajase inițial să livreze aproximativ 80 de milioane de doze pentru cele 27 de țări ale UE până la finalul lunii martie. Cu toate acestea, 31 de milioane de doze nu vor mai ajunge în UE ca urmare a apariției unor probleme de producție la fabrica din Belgia care produce serul.

 

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și