Germania vrea ca țările care refuză cotele obligatorii să plătească o compensație. Câți bani ar trebui să dea România pentru fiecare refugiat refuzat

Publicat: 22/09/2015, 17:58

Surse guvernamentale germane afirmă că Germania va susține în consiliul JAI propunerea ca statele membre care „temporar nu sunt în măsură” să primească refugiați să suporte costurile întreținerii acestora în alte state din blocul comunitar. Potrivit presei germane, citate de Agerpres, ar fi vorba despre o plată unică de 6.500 de euro pentru fiecare refugiat din cota impusă, măsură pe care guvernul german nu o consideră ca fiind o penalizare.

În mod normal, astfel de decizii în Consiliul JAI ar trebui adoptate prin consens, dar Germania a obținut sprijinul președinției luxemburgheze a UE de a se recurge la un vot prin majoritatea calificată dacă nu va fi găsită o soluție unanim acceptată, mai multe state din estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Letonia) manifestându-se împotriva cotelor obligatorii de refugiați.

România este împotriva cotelor obligatorii și este de acord cu primirea a doar 1.785 de refugiați, cât era convenit inițial. Potrivit noilor propuneri ale Comisiei Europene, în țara noastră ar urma să ajungă, în total, 6.351. În cazul în care scenariul Germaniei va deveni realitate, România ar trebu să plătească compensații financiare pentru 4.566 de refugiați ceea ce ar însemna 29.679.000 de euro.

Merkel cere reforma zonei Schengen

De asemenea, cancelarul german Angela Merkel va propune miercuri, la reuniunea Consiliului European, o reformă a zonei Schengen astfel încât toate statele membre ale acestui spațiu să contribuie la securizarea frontierei externe. Conform surselor cutate, solicitarea privind contribuția comună la securizarea frontierei externe a spațiului Schengen va fi punctul cheie pe care șefa guvernului de la Berlin îl va susține la summitul european extraordinar dedicat crizei refugiaților. Fără o consolidare a securității frontierei externe, zona Schengen este în pericol, au indicat sursele citate.

Dacă în prezent monitorizarea și protejarea frontierei externe a spațiului Schengen revin exclusiv țărilor ce dețin respectiva frontieră, executivul german apreciază că în contextul actualului val migrator masiv venit dinspre țările Africii, Asiei și Orientului Mijlociu formula actuală nu mai este funcțională și se impune cooperarea, coordonarea și o mai bună integrare la acest capitol între statele spațiului Schengen. Prin urmare, Berlinul va sprijini consolidarea Agenției europene pentru supravegherea frontierelor (Frontex).

Un alt punct important pe care cancelarul Merkel îl va susține la summit va fi ‘susținerea politică și economică a statelor vecine’ cu Siria, principala sursă de refugiați. Esențială va fi cooperarea cu Turcia, țara ce găzduiește cel mai mare număr de refugiați sirieni (circa două milioane) și locul de unde aceștia pleacă înspre Europa, Berlinul dorind dezvoltarea unui ‘dialog în mod clar consolidat’ cu guvernul turc. În viziunea guvernului german, discuțiile cu Ankara trebuie să aibă în vedere mai ales securizarea frontierei dintre Turcia și Grecia și găsirea unor formule consensuale pentru stabilizarea situației în Siria.

Atât Uniunea Europeană, cât și Turcia doresc încetarea conflictului armat din Siria, dar au opinii diferite asupra căilor de urmat pentru realizarea acestui obiectiv, au recunoscut sursele intervievate de EFE.

Cât despre cotele obligatorii de împărțire a migranților între statele UE, inițiativă susținută intens de Germania, sursele citate au menționat că această chestiune nu se află pe agenda summitului european, soluționarea ei revenind Consiliului JAI.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună