Germanul care spune că este fiul Regelui Mihai: Există o amnezie. Probabil Regele a uitat
Cetățeanul german Dieter Stanzeleit, care susține că este fiul Regelui Mihai I, a declarat, după finalizarea termenului de judecată de miercuri, că probabil, fostul suveran a uitat ce s-a întâmplat cu în legătură cu modalitatea în care cel dintâi a venit pe lume.
„Există o amnezie probabil. Îmi pot imagina că a fost un șoc iminent și pentru tatăl meu când s-a întâmplat cu mama și cu copilul. Probabil a uitat”, a spus Dieter Stanzeleit, la ieșirea de la Judecătoria Sectorului 1.
Germanul susține că are un document care atestă faptul că el a preluat identitatea unei alte persoane, decedate, după ce a fost înfiat.
„Avem un document legal, din Germania, care consemnează faptul că Dieter Stanzeleit a murit cu mulți ani în urmă. Eu sunt duplicatul lui. Nu este posibil acest lucru. Eu nu sunt Dieter Stanzeleit. Acest nume mi l-a dat doamna Stanzeleit. Trebuie să înțelegeți situația. A fost sfârșitul războiului când am fost predat doamnei Stanzeleit pentru îngrijire. Ea a avut un bebeluș Dieter Stanzeleit (…) și bebelușul a murit. Este o diferență de mai mulți ani”, a explicat Stanzeleit.
Potrivit avocatului cetățeanului german, Artim Sartizian, acest document este o „piesă” decisivă în ceea ce privește dosarul de stabilire a paternității.
„În condițiile în care se lămurește această chestiune și se confirmă faptul că, într-adevăr, domnul Stanzeleit a luat identitatea adevăratului Dieter Stanzeleit, automat jumătate din acest proces este rezolvat, întrucât, este logic, înainte să stabilească paternitatea față de un anumit tată biologic trebuie să-ți rezolvi problema legată de aparența legată de tatăl din acte. În condițiile în care se dovedește că acea persoană este decedată, în mod normal a avut loc o substituire de persoană, această primă jumătate la care făceam referință, în opinia noastră este depășită”, a menționat
apărătorul lui Stanzeleit.
Conform sursei citate, documentul va fi depus la termenul următor de judecată.
„Cât privește prezența la IML (Institutul de Medicină Legală, n.r.), sperăm ca Majestatea Sa să dea curs unei astfel de dispoziții a instanței, tocmai în scopul aflării adevărului în acest dosar, pentru a se clarifica situația, sub toate aspectele sale”, a adăugat Artim Sartizian.
În cadrul dezbaterilor de miercuri de la Judecătoria Sectorului 1, avocatul lui Dieter Stanzeleit a cerut recuzarea judecătorului care soluționează cazul întrucât el s-a antepronunțat cu privire la o cerere înaintată la un alt termen de judecată.
„Principalul motiv a fost acela că la termenul anterior de judecată, după ce anunțase doamna președinte că rămâne în pronunțare asupra cererii noastre de sesizare a Curții Europene de Justiție și, implicit, asupra suspendării, dânsa a apucat să ne anunțe termenul ce urma a-l acorda, deși, teoretic, dacă ar fi fost admisă acea cerere de sesizare a Curții de Justiție, nu ar mai fi trebuit acordat termen și cauza se suspenda pe toată durata până se soluționa această cerere în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Noi am interpretat asta a fi o antepronunțare asupra acestei cereri, motiv pentru care ne-a ridicat nouă suspiciunea de lipsă de independență și imparțialitate”, a explicat avocatul.
Stanzeleit a introdus în 21 ianuarie 2013, la Judecătoria Sectorului 1, o acțiune prin care cere magistraților să stabilească, în urma administrării probelor ce se vor propune pe parcursul judecării cazului, că Regele Mihai I al României este tatăl său biologic.
În deschiderea cererii depusă la instanță, obținută de MEDIAFAX, Stanzeleit arată că, „în prezent, aparența de drept, neconformă cu realitatea biologică, și care rezultă din actul de naștere, este
că tatăl subsemnatului este defunctul Max Bernhard Stanzeleit ce figurează în acest act, la poziția «tată»”.
„Însă, în realitate, tatăl biologic al subsemnatului este Majestatea Sa Regele Mihai I al României, realitate pe care dintotdeauna am cunoscut-o, fiindu-mi mai apoi confirmată și de «mama» mea «adoptivă» , respectiv Dna. Irmgard Stanzeleit, ce mi-a destăinuit (de fapt confirmat) că, la începutul anului 1945, copil fiind, am fost lăsat, de către persoane necunoscute, într-o stare fizică extrem de precară (rănit și sângerând) spre îngrijire doamnei Irmgard Stanzeleit, ce din compasiune a acceptat primirea mea, cu atât mai mult cu cât, în perioada respectivă se îngrijeau de fiul lor, ce își trăia ultimele zile (și care, la scurt timp a și murit) pe nume Dieter Stanzeleit, pe care, mai apoi, practic l-am «substituit»”, relatează acesta în solicitarea depusă la instanță.
În urma „confirmării”, arată Stanzeleit în acțiunea sa, acesta a început să-și amintească clipele șocante „trăite în fragedă copilărie”, „când, mama mea biologică, Nerissa Jane Irene Bowes Lyon, a fost executată în fața mea și cum, după aceasta, am fost lăsat în grija Dnei. Stanzeleit, ce împreună cu mama sa, locuia pe atunci la familia Neils în Schmatzin, Pomerania”.
Semnatarul acțiunii mai notează în documentul citat că, în 1994, a decis să inițieze unele investigații, pe cont propriu, privind trecutul său și, în special, destinul mamei sale biologice Nerissa Jane Irene Bowes Lyon, intrând astfel în contact cu mai mulți martori oculari și istorici, care i-au relatat ori confirmat realități pe care le cunoștea sau pe care doar
și le amintea.
În urma cercetărilor făcute pe cont propriu, Stanzeleit a obținut mai multe înscrisuri ce ar atesta faptul că tatăl său biologic este regele Mihai I al României, și nu cel ce figurează la momentul actual în actele oficiale, potrivit aceluiași document. Un înscris depus de Stanzeleit la dosar este Raportul Corpului de Detectivi nr. D/117/13 Septembrie 1939, ce poartă însemnul „strict secret” și este semnat de colonelul Ion Vasilescu, în calitate de șef al Corpului de Detectivi. Acest document descrie, potrivit lui Stanzeleit, desfãșurarea nunții din 7 septembrie 1939, de la ora 9.30, la Primăria din Azuga.
„Marele Voievod Mihai și Domnișoara Nerissa Jane Irene Bowes Lyon (de origine străină) au păstrat secretul asupra căsătoriei, din motivele cunoscute. Pe lângă primarul orașului, care a prezidat cununia, au fost prezenți câțiva ofițeri superiori ai gardei regale. Domnișoara de onoare a miresei a fost Prințesa de Aosta, Irina, sora mai tânără a Elenei, mama tatălui meu”, se arată în acțiune.
Un alt înscris depus la dosar consemnează, potrivit autorului acțiunii, „sfârșitul tragic al acestei legături, respectiv scrisoarea din 8 decembrie 1945 a ministrului-secretar de stat Teohari Georgescu (deciziunea), cu numărul de înregistrare 10792, care cuprinde informațiile și documentele existente conform căora cetățeana britanică Nerissa Lyon, soția regelui, împreunã cu fiul ei, a fost arestată de organizația germană SS a Capului de Mort, după 23 august 1944”.
Stanzeleit arată că din relația prezentată „a rezultat un singur copil, respectiv subsemnatul, fiind născut (în realitate) pe 28 noiembrie 1939 la Mănăstirea Sinaia și botezat de preotul comunității, M. Roșescu, respectiv în data de 1 ianuarie 1940, la biserica ortodoxă Sf. Ioan Botezătorul din localitatea Carmen Sylva”.
„Numele primit de subsemnat, la botez, a fost acela de Nicolae-Vasile. De altfel, pe copia certificatului de botez, ce se găsește în posesia mea, sunt trecuți ca părinți Domnul Mihai de Alba Iulia și Doamna Nerissa Lyon, care în realitate avea numele de familie Bowes-Lyon, în timp ce drept nașă de botez apărea o anumită Doamnă Colonel Vasile Voinescu. În dovedirea celor de mai sus, mă găsesc în posesia mai multor declarații consemnate în înscrisuri autentice ale unor persoane ce cunosc și confirmă aceste împrejurări, și pe care le voi depune la dosarul cauzei”, se mai arată în document.
În finalul solicitării depuse la judecătorie, Stanzeleit cere instanței ca, „în baza probelor ce se vor administra în cursul cercetării judecătorești, să admită acțiunea după cum aceasta a fost formulată și, în consecință, să constate că, majestatea Sa Regele Mihai I al României, este tatăl biologic al subsemnatului, dispunând facerea cuvenitelor mențiuni în actul de naștere al subsemnatului”. Stanzeleit solicită „în mod deosebit” încuviințarea efectuării unei expertize medico-legale (genetică, tip ADN), ocazie cu care se va stabili legătura biologică dintre subsemnatul și Majestatea Sa Regele Mihai I al României”.
Primul termen de judecată în acest dosar civil a fost în 10 aprilie. Dieter Stanzeleit, în vârstă de 73 de ani, a deschis anterior acțiuni cu același obiect în Germania și în Elveția.
În 2006, el a publicat o cartea „Regina pierdută”, în care susține, de asemenea, că este fiul natural al Regelui Mihai.
În iulie 2000, tot Stanzeleit și-a exprimat dorința de a aduce în România rămășițele pământești ale regelui Carol al II-lea și ale Reginei Elena – părinții Regelui Mihai I.