Prima pagină » Știri » Gheorghe Ștefan „Pinalti”: Fotbalul și Primăria Piatra Neamț m-au adus la Rahova

Gheorghe Ștefan „Pinalti”: Fotbalul și Primăria Piatra Neamț m-au adus la Rahova

Gheorghe Ștefan „Pinalti
Fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, plasat miercuri din arest preventiv în arest la domiciliu, a declarat la ieșirea din Penitenciarul Rahova că a ajuns în acest loc din cauza fotbalului și a faptului că a intrat în politică atunci când a candidat la primărie.

Gheorghe Ștefan, ultimul arestat în dosarul Microsoft, a fost eliberat și va fi cercetat în arest la domiciliu prin decizia de miercuri a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

El a declarat, la ieșirea din arest că fotbalul și primăria l-au adus la Rahova. Gheorghe Ștefan a fost arestat în 29 octombrie 2014, fiind plasat în Arestul central al Poliției Capitalei, de unde a fost mutat ulterior în Penitenciarul Rahova.

„Se spune că ce nu te omoară de întărește, dar cu siguranță ‘beciul domnesc’ te înmoaie”, le-a mai declarat Gheorghe Ștefan jurnaliștilor.

Întrebat despre starea sa de sănătate, Ștefan a spus că este una precară, că are leucemie limfatică, dar în stare incipientă și se poate trata.

El a menționat că împlinește 62 de ani (pe 23 aprilie, n.r.), ocazie cu care va da o petrecere.

Fostul edil a mai spus că „viața la primărie este cea mai grea” și că nu mai face politică în viața lui, adăugând că „e greu să fii imaculat” în acest domeniu.

El a mai apreciat că a greșit foarte mult că a avut încredere în oameni, încredere care „a fost de unii fructificată”.

„Justiția față de persoana mea a fost corectă. (…) Mă gândesc că există și o justiție divină și vor plăti toți după faptele lor”, a mai spus Gheorghe Ștefan.

Pe durata arestului la domiciliu Gheorghe Ștefan nu are voie să părăsească imobilul în care locuiește, fără încuviințarea organului judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza și nu poate comunica cu Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu, inculpați și ei în dosarul „Microsoft”, dar nici cu martorii din cauză, direct sau indirect, respectiv cu Claudiu Ionuț Florică, Dragoș Șerban Stan, Adrian Ujeniuc, Sorin Cristian Eftene, Eugen Bejinariu, Gabriel Marin, Manuel Bercu, Maria Niculae, Răzvan Tomi, Ioana Candida Drăgan, Luminița Cecilia Mazilu, Aurelian Cristian Colman, Gabriel Muraru, Decebal Silviu Draghiș, Elena Alexandra Goicea, Laurențiu Stoica, Clitemnestra Gâdea, Claudia Diana Vlădescu, Chanine Khalil Abi, Horia Cătălin Barabaș, Dan Besciu, Gabriel Marin, Vasile Andrei, Adrian Fortuneanu, Viorel Vasile.

În dosarul „Microsoft”, ceilalți acuzați, respectiv Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Dumitru Nicolae sunt și ei arestați la domiciliu. Dorin Cocoș este, însă, în arest pentru că pe numele său mai este emis un mandat, în dosarul „Bica 2”.

Oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae, precum și primarul suspendat Gheorghe Ștefan și fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimiși în judecată, în 23 martie, în dosarul „Microsoft”.

Anchetatorii au disjuns, astfel, urmărirea penală față de cei patru, stabilind că probele pe care le au sunt suficiente pentru trimiterea lor în fața instanței.

În dosarul „Microsoft”, oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru și primarul suspendat al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită și spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi pretins și primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de Florică încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

În acest dosar sunt vizați și alți opt foști miniștri: senatorii Șerban Mihăilescu și Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu și Adriana Țicău.

Cocoș, Sandu, Nicolae și Ștefan au fost arestați preventiv în acest dosar în 29 octombrie 2014.

Gabriel Sandu și Dumitru Nicolae au stat în arest preventiv până în 25 ianuarie, când au fost plasați în arest la domiciliu, în urma deciziei instanței supreme, după ce ar fi făcut denunțuri în dosar.

În cazul lui Dorin Cocoș, instanța a dispus, în 23 februarie, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, la propunerea procurorilor DNA, după ce fostul soț al Elenei Udrea ar fi făcut un denunț în dosarul „Microsoft”

Dorin Cocoș a rămas însă în arestul Poliției Capitalei, întrucât pe numele său mai este emis un mandat de arestare preventivă, în dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP.

Elena Udrea a fost și ea în arest preventiv în acest dosar, în perioada 11 – 17 februarie, ulterior fiind plasată în arest la domiciliu. În 25 februarie, Elena Udrea a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”.

Departamentul Social, [email protected]

 

Autor

Citește și