Prima pagină » Știri » Gheorghe Ștefan, primarul din Piatra Neamț, este urmărit penal în dosarul privind CNA

Gheorghe Ștefan, primarul din Piatra Neamț, este urmărit penal în dosarul privind CNA

Gheorghe Ștefan, primarul din Piatra Neamț, este urmărit penal în dosarul privind CNA
Primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, este urmărit penal de DNA în dosarul intervențiilor pentru licența Giga TV

„Eu mă consider nevinovat și stau liniștit”, a declarat Gheorghe Ștefan la ieșirea din sediul DNA, însoțit de avocatul său, Cătălin Dancu.

Procurorii DNA arată, într-un comunicat de presă, că Ștefan este urmărit penal pentru infracțiunea de instigare la infracțiunea de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un partid.

Procurorii arată că la cererea lui Gheorghe Ștefan, care controlează postul tv GIGA TV, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc s-a implicat pentru a o determina pe șefa CNA, Laura Georgescu să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licența pentru postul de televiziune respectiv.

DNA susține că Ștefan a fost îndrumat de Narcisa Iorga, membru CNA, să apeleze la cunoștințele din mediul politic, pentru a influența votul pe care ceilalți membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestația pe care reprezentanții postului TV intenționau să o formuleze, printre cei indicați fiind și parlamentarul Viorel Hrebenciuc.

„Urmare a indicațiilor primite de la Iorga Narcisa, Gheorghe Ștefan i-a solicitat sprijinul deputatului Hrebenciuc Viorel, cerându-i să intervină la nivelul președintei C.N.A, Laura Georgescu, astfel încât să o determine să se implice în susținerea intereselor postului TV sancționat, mai concret să obțină revocarea actului administrativ emis de CNA în data de 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasă licența”, arată DNA.

„Ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către suspecta Georgescu Laura, președinte C.N.A., în mod nejustificat, trei dintre membrii CNA care, la ședința din 17 septembrie 2013 votaseră pentru retragerea licenței postului TV, în ședința din 1 octombrie 2013, au votat în favoarea postului TV anterior sancționat. Aceasta, în condițiile în care situația de fapt nu se modificase, în afara existenței unei contestații, depuse la data de 24 septembrie 2013 (ce conține doar 2 pagini și jumătate), fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituției pentru a se verifica argumentele susținute în respectiva contestație”, mai scrie DNA în comunicatul de presă.

Hrebenciuc, Laura Georgescu și Narcisa Iorga, urmăriți și ei penal

Gheorghe Ștefan a venit luni la Direcția Națională Anticorupție, la intrare acesta refuzând să spună care este motivul prezenței sale în fața procurorilor.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că Gheorghe Ștefan a fost chemat la DNA pentru a i se aduce la cunoștință că a fost pus sub învinuire pentru fapte de corupție, în dosarul intervențiilor pentru licența Giga TV.

Potrivit surselor citate, Gheorghe Ștefan este acuzat că, după ce ar fi discutat cu Narcisa Iorga, membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), Gheorge Ștefan ar fi vorbit cu deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, pentru ca acesta să intervină la CNA, în vederea obținerii licenței pentru postul Giga TV.

În același dosar, mai sunt urmăriți penal președintele CNA, Laura Georgescu, Viorel Hrebenciuc și Narcisa Iorga.

Schimbarea votului privind licența Giga TV, de către trei membri ai CNA, s-a făcut nejustificat ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către Laura Georgescu, spun procurorii DNA, care o acuză pe șefa CNA de abuz în serviciu.

Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că, susțin anchetatorii, s-ar fi implicat pentru a determina funcționari din CNA pentru ca această instituție să revină asupra deciziei de retragere a licenței postului Giga TV – controlat de primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan.

Narcisa Iorga este urmărită penal de procurorii anticorupție pentru că i-ar fi sugerat primarului din Piatra Neamț în ce mod se poate redobândi licența și la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe deputatul Viorel Hrebenciuc.

„Ulterior datei de 17.09.2013, dată la care CNA a decis retragerea licenței audiovizuale pentru un post TV, suspecta Iorga Narcisa – Clementina, membru al CNA, a îndrumat persoana care controla societatea comercială deținătoare a postului de televiziune respectiv, să apeleze la cunoștințele sale din mediul politic, pentru a influența votul pe care ceilalți membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestația pe care postul TV respectiv intenționa să o formuleze. În acest context, Iorga Narcisa a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi acceseze și capaciteze, pentru ca aceștia, la rândul lor, să îi influențeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să își exercite influența și autoritatea. În acest context, printre oamenii politici nominalizați de Narcisa Iorga, s-a numărat și parlamentarul Viorel Hrebenciuc”, a arătat DNA.

Potrivit DNA, ca urmare a indicațiilor primite de la Narcisa Iorga, „persoana respectivă i-a solicitat sprijin deputatului Hrebenciuc Viorel, astfel încât acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcționari din cadrul Consiliului Național al Audiovizualului ca instituția ce reprezintă singurul organ de reglementare în domeniul audiovizualului să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licența pentru postul de televiziune respectiv”.

Procurorii anticorupție susțin că Viorel Hrebenciuc – deputat și membru al Comitetului Executiv Național al PSD -, la cererea lui Gheorghe Ștefan, s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcționari din cadrul CNA ca instituția să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licența pentru postul Giga TV.

„În realizarea acestor demersuri, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influența și autoritatea pe care le deține în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte”, a arătat DNA.

Procurorii precizează că postului TV în favoarea căruia ar fi intervenit Hrebenciuc i-a fost retrasă licența la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului.

În ședința CNA din data respectivă i-a fost retrasă licența postului Giga TV, controlat de Gheorghe Ștefan, decizia fiind luată cu șapte voturi „pentru” (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu) și patru „împotrivă” (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea și Radu Călin Cristea) din 11 membri prezenți.

După două săptămâni, respectiv la 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu șase voturi în favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda și Răsvan Popescu) și patru împotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat și Radu Călin Cristea), din 10 membri prezenți.

„Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, urmare a demersurilor menționate anterior, în mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la ședința anterioară votaseră pentru retragerea licenței postului TV, în ședința din 01.10.2013, au votat în favoarea postului TV, deși situația de fapt nu s-a schimbat, fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituției pentru a se verifica argumentele susținute în respectiva contestație”, a mai arătat DNA.

Membrii CNA care și-au schimbat votul în favoarea Giga TV sunt Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu, în timp ce Radu Călin Cristea a votat inițial contra retragerii licenței, iar apoi în favoarea acesteia.

DNA MAI susține că prin acțiunea sa de punere în aplicare a influenței, a autorității, exercitată de parlamentarul Viorel Hrebenciuc, s-a cauzat o tulburare însemnată și efectivă a activității CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu și încălcarea dispozițiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcționarea în continuare a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licența.

„Acest lucru i-a afectat implicit și pe ceilalți operatori de televiziune, atât sub aspectul concurenței neloiale, cât și al încrederii în corectitudinea desfășurării activității de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual și să aplice legislația specifică”, a mai arătat DNA.

Citește și