Prima pagină » Știri » Gheorghe Ștefan și-a recunoscut vinovăția în dosarul în care este anchetat și Vasile Blaga. Ce se întâmplă cu fostul lider PDL și PNL

Gheorghe Ștefan și-a recunoscut vinovăția în dosarul în care este anchetat și Vasile Blaga. Ce se întâmplă cu fostul lider PDL și PNL

Gheorghe Ștefan și-a recunoscut vinovăția în dosarul în care este anchetat și Vasile Blaga. Ce se întâmplă cu fostul lider PDL și PNL
Mai multe pe gandul.info

„În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada 2009 – 2012, inculpatul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, în scopul obținerii de sume de bani atât pentru sine, cât și pentru partid, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană.În aceeași perioadă, inculpatul Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de un om de afaceri din anturajul său o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT”, arată DNA într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției.

Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma omului de afaceri, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

„În paralel, inculpatul Ștefan Gheorghe i-a promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile (trimis în judecată de procurorii anticorupție la data de 28 noiembrie 2016 – comunicat nr. 1466/VIII/3 din 28 noiembrie 2016), care cunoștea dinainte mecanismul descris anterior și cu care a fost de acord”, potrivit sursei citate.

Potrivit DNA, Gheorghe Ștefan a recunoscut faptele reținute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor.

Procurorii au pus sechestru asupra mai multor imobile ce aparțin lui Gheorghe Ștefan.

Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, fostul copreședinte PNL, Vasile Blaga, și fostul primar de la Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, s-ar fi folosit de firme care aveau comportament de tip fantomă pentru a scoate bani din două companii naționale pentru partid.

„Reprezentanții firmelor implicate în circuitul expus – respectiv martorii: (…) de la S.C. (…)SRL, (…) de la S.C. (…)SRL, (…)de la S.C. (…)SRL și (…)de la S.C. (…)SRL au descris modalitatea în care, în perioada 2011-2012, pe baza unor contracte de prestări servicii fictive încheiate cu beneficiarul S.C. (…) SRL București, la sediul 11 căreia se deplasau pentru semnarea lor și întocmirea altor documente justificative, au încasat în conturile deținute sumele virate de cea din urmă, pe care le-au ridicat în numerar, prezentând – la rândul lor -băncii borderouri fictive de achiziții cereale și fier vechi de la persoane fizice. (…) Societățile pe care le reprezentau nu au prestat serviciile ce au făcut obiectul contractelor cu S.C. (…)SRL, încheierea lor fiind o justificare a plăților efectuate de aceasta în conturile deținute, în principal, la (…) și au acceptat realizarea acestor operațiuni în schimbul unor comisioane cuprinse între 200 lei și 1.500 lei, pe care le primeau săptămânal sau la fiecare retragere în numerar. Persoana care s-a ocupat de colectarea sumelor retrase în numerar din conturile firmelor menționate – (…), care a beneficiat și el de un comision de 2% din acestea, (…)”, se arată în rechizitoriul prin care Vasile Blaga a fost trimis în judecată.

Procurorii vorbesc în rechizitoriul de trimitere în judecată a fostului copreședinte PNL de firme cu comportament de tip ,,fantomă”.

„În perioada 2011 -2012, în calitate de primar al municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al (…), ȘTEFAN GHEORGHE a pretins -pentru sine și pentru respectiva formațiune politică – de la reprezentantul S.C.(…) S.R.L. București -BERDILĂ HORAȚIU BRUNO, un procent cuprins între 10-25% din valoarea fiecărui contract încheiat de aceasta cu C.N. (…) S.A. București și S.C. (…) S.A. București în urma derulării unor proceduri de achiziție publică organizate de aceste companii naționale pentru achiziția de servicii și produse IT, în schimbul căruia a promis și chiar și-a exercitat influența cu acceptul secretarului general al partidului -BLAGA VASILE -asupra conducerii instituțiilor publice menționate -în vederea atribuirii preferențiale a contractelor, primind efectiv suma totală de aproximativ 25.000.000 lei (circa 5.500.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la BLAGA VASILE, sumă transferată de S.C.(…)S.R.L. București în conturile unor societăți cu comportament de tip ,,fantomă” (S.C. (…)SRL, S.C. (…)SRL, S.C. (…)SRL și S.C. (…) SRL -toate cu sediul în București) controlate de persoanele lor de încredere -în urma încheierii unor contractede prestări servicii fictive cu acesteași ulterior retrasă în numerar”, se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor anticorupție, în anul 2009 în formațiunea politică aflată la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere, respectiv secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid.

Vasile Blaga, senator în Parlamentul României, a fost trimis în judecată de procurorii DNA din Ploiești în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, cauza urmând să fie soluționată de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.

DNA îl cercetează pe politician sub control judiciar pentru trafic de influență, după ce, potrivit procurorilor, ar fi primit suma de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan. În aceeași cauză sunt anchetați fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, și omul de afaceri Horațiu Brună Berdilă.

Citește și