Ghiță „se autodenunță” că a scăpat-o pe Kovesi de plagiat. Răspunsul șefei DNA
„M-am decis să vin la Parchetul General și să fac un lucru care mă apasă și cred că este motivul pentru care nmi s-au întâmplat toate astea în ultimii doi ani. Am venit să aduc un autodenunț, care vizează felul în care eu și mai mulți demnitari ai statului român au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi”, a declarat deputatul Sebastian Ghiță, la intrarea în Parchetul General.
Parlamentarul susține că procurorul-șef DNA avea cunoștință de cele întâmplate.
„În momentul în care s-a pus plagiatul tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, pentru a o proteja la acel moment pentru că toți credeam că face un bine în România, am luat decizia ca acel raport, în baza căruia consiliul din minister a decis că teza nu este plagiată, am luat decizia să îl schimbăm, să îl falsificăm. Mai mulți demnitari ai statului român împreună cu mine. Dânsa (Laura Codruța Kovesi – n.r.) avea cunoștință de ceea ce făceam noi (…) Acea comisie nu a făcut nimic și acel raport vine și spune că teza Laurei Codruța Kovesi nu este un plagiat și eu pot să spun că acea comisie nu s-a întrunit niciodată, iar raportul a fost scris în Guvernul României”, a mai spus Sebastian Ghiță.
Băsescu: Kovesi a amenințat un demnitar că, dacă se reia cercetarea pe teza ei de doctorat, vor fi arestări
Primul care a ieșit să confirme spusele lui Sebastian Ghiță a fost Trian Băsescu. Fostul șef al statului i-a pus pe lista celor care ar fi ajutat-o pe Laura Codruța Kovesi să scape de scandalul de plagiat pe prim-adjunctul SRI Florian Coldea și fostul premier Victor Ponta . „Autodenunțul lui Ghiță va confirma informațiile pe care eu le aveam. Astăzi Ghiță mi-a dat speranța că pot vorbi credibil”, a spus Băsescu.
Mai mult, fostul președinte a acuzat-o pe șefa DNA că „și-a permis să ridice telefonul de convorbiri operative și să sune la un demnitar român și să-l amenințe că dacă se reia cercetarea pe teza ei de doctorat vor fi arestări”.
Ponta: Dacă mă cheamă în cadrul unei anchete penale la Parchet voi spune absolut tot ce știu
La rândul săi, fostul premier Victor Ponta a refuzat marți seara să comenteze autodenunțul deputatului Sebastian Ghiță legat de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, spunând că dacă va fi chemat la Parchet va spune acolo tot ce știe pe acest subiect.
”Dacă mă cheamă în cadrul unei anchete penale la Parchet voi spune absolut tot ce știu”, a fost singurul comentariu a lui Ponta, la solicitarea Mediafax.
Iohannis: E ciudat
Președintele Klaus Iohannis a apreciat că autodenunțul lui Sebastian Ghiță este „ciudat” și că cei însărcinați cu aceste chestiuni să-și facă treaba, subliniind că deocamdată i se pare un scandal media.
De asemenea, șeful statului a precizat că în măsura în care devine de competența președintelui, va avea discuții cu cei implicați. Referitor la o eventuală demisie a Laurei Codruța Koveși, președintele a arătat că i se pare deocamdată un scandal media. „Dacă va fi mai mult, vom discuta mai mult”, a conchis șeful statului.
Kovesi: Afirmații defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemență fără precedent în acest an
La scurt timp, a venit o reacție și din partea DNA. Concret, Laura Codruța Kovesi precizează, în cadrul unui comunicat, că nu și-a plagiat teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal și că „afirmațiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA au făcut obiectul sesizărilor înaintate CSM”.
„În situația în care este depusă o sesizare de orice natura (denunț, autodenunț, plângere), este obligația procurorilor să verifice și să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate și să dispună măsurile legale. Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal, țin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparține în totalitate și că nu am plagiat. (…) Afirmațiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemență fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului și credibilității magistraților. Mai mult decât atât, în raport cu luările de poziție anterioare ale lui Ghiță Sebastian Aurelian, în care a făcut alegații cu privire la investigațiile penale desfășurate de procurori, DNA a sesizat, în acest an atât pe Procurorul general al Parchetului de pe Înalta Curte de Casație și Justiție cât și Consiliul Superior al Magistraturii”, se precizează în comunicatul emis de DNA.
Direcția Juridică din Ministerul Educației a avizat, în octombrie 2012, hotărârea Consiliului Național de Etică potrivit căreia Laura Codruța Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat.
Membrii Consiliului Național de Etică au analizat sesizarea formulată în 25 mai 2012 de către Grupul de Investigații Politice, precum și informațiile, datele, documentele și probele materiale, constatând că au fost respectate toate normelor de bună conduită în cercetarea științifică făcută de Laura Codruța Kovesi.
Experții tehnici ai CNE au stabilit, în 27 iulie 2012, că procurorul general Codruța Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat. Potrivit reprezentanților CNE, experții au luat relativ ușor această decizie, întrucât documentele prezentate erau foarte clare în sensul că teza de doctorat nu conține elemente de plagiat.
„Am publicat înainte de a fi procuror general sub numele de Lascu pentru că eram necăsătorită. Toate articolele pe care le-am publicat pe acest segment de activitate (combaterea crimei organizate-n.r.) și care apar în teza de doctorat sunt publicate în revista Dreptul, care nu este pe internet tocmai pentru a proteja drepturile de autor. O mare parte dintre paragrafele despre care se susține că le-am palgiat de la persoane care le-au scris în 2008-2009 sunt paragrafe pe care eu le-am publicat încă din anul 2002. Persoanele despre care se spune că le-am plagiat și am copiat din cartea lor m-au citat pe mine în cartea lor cu aceste articole apărute anterior”, a declarat atunci Kovesi.
Probele luate în discuție de experții CNE au demonstrat că paragrafele incriminate ca fiind elemente de plagiat, apărute în cărți din 2008, au fost publicate de Codruța Kovesi cu șase ani mai devreme, în revista de specialitate Dreptul. Ulterior, Kovesi a consemnat respectivele paragrafe în lucrarea ei de doctorat.
În 18 mai 2012, Grupul de Investigații Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a susținut că lucrarea de doctorat a procurorului general Codruța Kovesi este un plagiat.
Kovesi și-a început lucrarea de doctorat în 2004, ea fiind numită procuror general al României la sfârșitul lunii septembrie 2006.
Codruța Kovesi a respins acuzațiile GIP potrivit cărora lucrarea sa de doctorat ar fi un plagiat și a solicitat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să-i apere reputația în acest caz, întrucât teza nu cuprinde însușirea vreunei metodologii științifice a unui alt autor, ci face trimitere la toți autorii și lucrările citate.
Ca orice teză de doctorat, explica Laura Codruța Kovesi, lucrarea conține stadiul cercetărilor în domeniu până în momentul începerii cercetării științifice propriu-zise și pe tot timpul cercetării științifice, iar lucrările studiate sunt citate ca bibliografie, fără o trimitere expresă. Stadiul cercetării în domeniu nu se menționează în totalitate ca un citat, iar ghilimelele se folosesc numai în cazul definițiilor ce aparțin în exclusivitate unui anumit autor, notează sursa citată.
Teza cuprinde un număr de 444 pagini, iar pasajele la care se referă articolul acuzator reprezintă aspecte de generalitate, nu de conținut.
„Volumul de informație pe care îl cuprinde teza poate duce la apariția unor erori materiale de dactilografiere privind numele autorilor. Totodată, unele fragmente presupus a fi citate fără indicarea sursei se regăsesc în numeroasele articole privind combaterea criminalității organizate la care am fost autor sau coautor și care au fost publicate anterior anului 2005, indicate în CV-ul Codruței Kovesi publicat de șase ani pe site-ul Ministerului Public. Unele dintre aceste articole sunt citate, la rândul lor, în lucrările la care face referire articolul”, preciza Kovesi.