Ghiță se declară persecutat politic și se opune extrădării. Ce ar putea decide Curtea Supremă din Belgrad
Ministerul Justiției din Serbia a transmis, într-un răspuns pentru agenția Mediafax, că instituția va decide dacă Sebastian Ghiță va fi sau nu extrădat, după ce o instanță din Belgrad, unde fostul deputat este audiat vineri, va stabili dacă sunt îndeplinite condițiile pentru aducerea sa în România. „Potrivit Convenției Europene de Extrădare, Curtea Supremă va decide dacă sunt îndeplinite toate condițiile. După decizia Curții, Ministerul Justiției va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește extrădarea lui Sebastian Ghiță”, se arată în răspunsul Ministerul sârb al Justiției transmis, vineri, către agenția Mediafax.
Sebastian Ghiță a fost audiat, vineri, de judecătorii unei instanțe judiciare din Belgrad în vederea extrădării, ședința nefiind publică.
În ceea ce privește cauzele din țară în care este implicat fostul deputat, acesta va fi audiat luni prin videoconferință la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul „Ponta-Blair”. Audierea a fost amânată pentru că Sebastian Ghiță a cerut să fie prezent avocatul ales din Serbia, au declarat surse judiciare pentru Mediafax. Fostul deputat ar fi trebui să fie audiat joi, prin videoconferință, procedura fiind amânată pentru luni pentru că nu era asistat de avocatul ales din Serbia.
Procurorii anticorupție au cerut arestarea preventivă pentru Sebastian Ghiță în dosarul „Ponta-Blair”, în care fostul deputat este acuzat de spălare de bani, avocatul acestuia precizând, săptămâna trecută, că Ghiță vrea să participe activ la proces. În prezent, Sebastian Ghiță este în arest, în Serbia, după ce a fost depistat de autorități, la Belgrad, pe 13 aprilie. Pe numele fostului deputat au fost cerute, până acum, cinci mandate de arestare preventivă în lipsă, instanțele din România dispunând arestarea în două cauze.