George Becali a fost achitat astăzi în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs de procurori. Procurorii susțin că, în urma a două schimburi ilegale de terenuri, statul a fost prejudiciat cu 893.000 de dolari.
Gigi Becali, Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, și Dumitru Cioflină au fost achitați, joi, de instanța supremă în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali și Ministerul Apărării Naționale.
Citește și DOSARUL SCHIMBURILOR DE TERENURI. Care au fost acuzațiile aduse de procurori lui Becali și șefilor Armatei
Astfel, Gigi Becali a fost achitat pentru infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată, Victor Babiuc și fiica lui, Ioana, pentru luare de mită și, respectiv, complicitate la luare de mită, iar Dumitru Cioflină pentru abuz în serviciu.
Magistrații instanței supreme au decis achitarea celor patru pe motiv că lipsește unul dintre elementele infracțiunii.
Totodată, judecătorii au dispus ridicarea sechestrelor puse în 2010 asupra unui teren de 700 de metri pătrați al Ioanei Babiuc, asupra imobilelor din București ale lui Cioflină și Victor Babiuc, precum și cele ale lui Gigi Becali din Voluntari.
Decizia poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanței supreme.
Potrivit procurorilor, în perioada 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roșia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafața totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecință prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.
Astfel, Cioflină și Babiuc, uzând de prerogativele funcțiilor de conducere pe care le dețineau în cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN și George Becali cu încălcarea dispozițiilor legale ce reglementează proprietatea publică și circulația juridică a terenurilor, în defavoarea statului. Cei doi inculpați au făcut demersuri pentru grăbirea finalizării schimbului, în condițiile în care instituții ale statului și funcționari din cadrul MApN implicați atrăgeau atenția cu privire la diferența de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului și lipsa utilității terenului de la Ștefăneștii de Jos pentru MApN. Pentru a da o aparență de legitimitate acestor schimburi, Cioflină și Babiuc au inclus în Planul de apărare al țării pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comandă nou la Ștefăneștii de Jos, arătau procurorii.
În 5 octombrie 1998, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între MApN și George Becali, prin care se predau la schimb 8,80 hectare de teren al MApN situat în intravilanul localității Voluntari și 9,36 hectare de teren situat în comuna Ștefănești, județul Ilfov al lui George Becali.
Ulterior, în 4 iunie 1999, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între MApN și Becali, prin care acesta din urmă a predat 21,58 hectare de teren în zona comunei Ștefănești în schimbul a 20,9 hectare în Voluntari.
Victor Babiuc a aprobat efectuarea schimbului de terenuri cu Becali cu încălcarea dispozițiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publică și cu încălcarea dispozițiilor privind circulația juridică a terenurilor, fără un aviz din partea Direcției Legislație și Contencios din MApN, potrivit procurorilor DNA.
UPDATE Direcția Națională Anticorupție (DNA) va face recurs la decizia de joi a ICCJ prin care George Becali, Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, și Dumitru Cioflină au fost achitați în dosarul schimbului de terenuri dintre omul de afaceri și MApN, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții DNA.
Recursul se va judeca la completul de cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).