Gigi Becali i-a cerut avocatului său să-i trimită un memoriu pentru grațiere lui Traian Băsescu
Avocatul Bogdan Vlad a declarat marți, pentru Mediafax, că Gigi Becali i-a cerut să introducă la Președinție un memoriu de grațiere, precizând că documentul, care va fi bazat pe argumente predominant personale, va fi depus săptămâna viitoare.
Avocatul a precizat că a avut o discuție cu Gigi Becali după ce acesta a fost încarcerat, iar în urma celor stabilite cu clientul lui, va redacta un memoriu de grațiere, pe care îl va trimite Președinției.
Bogdan Vlad a mai spus că în document nu vor fi invocate articole de lege privind grațierea, ci acesta va conține predominant argumente de natură personală. Avocatul a precizat că în cererea de grațiere vor fi invocate aspecte ce țin de viața de familie a lui Gigi Becali sau de viața profesională a acestuia.
Avocatul a menționat că documentul va fi depus la Președinție fie la sfârșitul acestei săptămâni, fie la începutul săptămânii viitoare, precizând că grațierea este un atribut aflat la latitudinea șefului statului.
Gigi Becali a declarat luni, după anunțul privind condamnarea sa la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării, că nu exclude varianta de a cere președintelui Traian Băsescu grațierea sa, menționând că se simte trădat de statul român și că va utiliza toate mijloacele legale împotriva sentinței.
Întrebat dacă se pune astfel la dispoziția lui Traian Băsescu, deși anterior era împotriva șefului statului, Becali a spus: „Dar de ce să nu? Și care e treaba? Ce, mi-e rușine? Mi-e rușine să cer libertatea mea pentru familia mea? Care e treaba? Ce, un act creștinesc, ți-e rușine să-l ceri? Sau ce, dacă-l face, un act creștinesc, îi e rușine?”.
Becali a spus că va face orice pentru a fi liber.
„Toate demersurile pe care le pot face – smerenie, orice – le voi face pentru ca să fiu liber pentru familia mea. Nu-mi cad galoanele dacă cer. Se poate? E legal? Se întâmplă să ceri președintelui grațierea? Eu o cer. Vrea – bine, nu vrea să o dea – iar bine”, a mai spus Becali.
Potrivit Legii 546/2002, grațierea este o măsură de clemență care constă în înlăturarea, total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanță ori în comutarea acesteia în una mai ușoară.
Grațierea poate fi acordată individual, prin decret, de către șeful statului, sau colectiv de către Parlament, prin lege organică. Grațierea individuală se poate acorda doar după rămânerea definitivă a hotărârii, la cerere sau din oficiu.
Pentru grațierea lui Gigi Becali, avocatul acestuia sau rudele sale trebuie să adreseze o cerere președintelui, împreună cu o copie legalizată a hotărârii definitive de condamnare, certificatul de cazier judiciar, actele de stare civilă, certificate medicale, rapoarte de anchetă socială și alte acte pe care le consideră necesare în susținerea cererii.
Conform legii, președintele poate solicita, când consideră că este necesar, avize consultative de la Ministerul Justiției, care este obligat să le înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării, sau informații de la organele administrației publice locale, conducătorul locului de detenție, organele judecătorești și cele ale parchetelor, organele de poliție și altor instituții publice.
Dacă va fi grațiat, Gigi Becali nu va scăpa și de pedepsele complementare sau accesorii, acestea neputând fi grațiate. De asemenea, Gigi Becali nu va scăpa de plata despăgubirilor, deoarece, potrivit legii, grațierea individuală nu are efect asupra laturii civile și asupra măsurilor administrative pronunțate într-o cauză penală. Decretul de grațiere se publică în Monitorul Oficial.
În cazul în care președintele respinge cererea de grațiere, actul va fi comunicat persoanei care a formulat cererea în 30 de zile de la adoptarea deciziei.
Deputatul Gigi Becali, finanțator al echipei Steaua, a fost condamnat definitiv, luni, de instanța supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, iar fostul ministru al Apărării Victor Babiuc și fostul șef al Statului Major General Dumitru Cioflină au primit câte doi ani de închisoare, tot cu executare. În cazul fiicei fostului ministru al Apărării, Ioana Babiuc, instanța a dispus menținerea achitării decise de cei trei judecători ai instanței de fond.
Prin aceeași decizie, judecătorii instanței supreme au dispus interzicerea unor drepturi civile, timp de cinci după executarea pedepselor, în cazul lui Becali, Babiuc și Cioflină. Astfel, aceștia nu vor avea voie să aleagă și să fie aleși în autoritățile publice sau în funcții publice, să ocupe o funcție implicând exercițiul autorității de stat și nici să ocupe o funcție sau să exercite o profesie ori să desfășoare o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
Instanța a mai dispus ca Gigi Becali, Victor Babiuc și Dumitru Cioflină să plătească în solidar 421.280 de dolari sau echivalentul în lei, plus dobândă calculată începând din 5 octombrie 1998, către statul român.
De asemenea, Babiuc și Becali trebuie să plătească, tot în solidar, 448.378 de dolari sau echivalentul în lei, plus dobândă calculată începând din 1999, către statul român.
Instanța a mai dispus menținerea măsurilor asigurătorii puse de procurorii anticorupție pe bunurile lui Becali, Babiuc și Cioflină.