Gorghiu îi răspunde lui Ponta pe tema Holzindustrie: Să sesizeze organe, altfel favorizează infractori
„Înțeleg că dl Ponta face declarații iresponsabile și susține că PNL a făcut lobby în favoarea unei companii. Îl invit să facă sesizări la organele competente dacă nu minte, în caz contrar, voi fi nevoită să-l acuz că favorizează infractori”, scrie Gorghiu pe Facebook.
Ea arată că limitarea exporturilor de materie primă și înlocuirea acesteia cu produsul finit – mobila – a fost ideea liberalei Lucia Varga, iar Ponta își însușește din nou o inițiativă a PNL.
„E foarte bine! Măcar să pună în aplicare inițiativele noastre bune! Țara ar avea de câștigat, nu doar colegii de partid ai domniei sale, implicați în retrocedările de păduri și mafia despăduririlor. După cum se știe, din dragoste pentru pădurile țării, unii colegi din PSD de-ai dlui Ponta sunt cercetați penal, iar alții se afla acum dupa gratii, în dosare legate de mafia retrocedărilor de păduri”, mai afirmă Gorghiu.
Ponta a declarat, miercuri seara că, lideri din PNL au avut întâlniri private și pe baza funcției publice ocupate anterior cu reprezentanți ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe președintele Klaus Iohannis.
El a precizat că are informații concrete legate de aceste întâlniri, dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituțiile statului monitorizează situația și vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în reuniunea care va analiza și problema Codului Silvic și care a fost programată pentru luna iunie.
Ponta nu a divulgat numele acelor liberali nici când a fost întrebat dacă este vorba de deputatul PNL Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului în 2005-2008 și ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură în Guvernul Ponta din decembrie 2012 până la ieșirea PNL de la guvernare.
Întrebat la B1 TV dacă este vorba în acest caz de trafic de influență, Ponta a răspuns în primă fază „100%”, după care a precizat că nu el este cel care poate face încadrări juridice, insistând însă pe ideea că liderii liberali au avut întâlniri private cu reprezentanții Holzindustrie Schweighofer.
Referitor la scrisoarea primită din partea acestei companii, în care, conform presei, este solicitată scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic și este invocată posibilitatea acționării în instanță a statului român, premierul a spus că amenințări din partea firmelor a mai primit în mandatul de prim-ministru, dar nu l-au impresionat.
„Este anormal. Este un mijloc de presiune, dar nu e nici prima, nici ultima firmă care-l folosește”, a spus Ponta.
El a susținut totodată că reprezentanții companiei austriece i-au cerut o întrevedere, dar nu a acceptat.
La remarca moderatorilor că Președinția a prezentat opinia Consiliului Concurenței, din care rezultă că această instituție a propus eliminarea pragului de 30% la comercializarea masei lemnoase, Ponta a răspuns: „Nu ați văzut că oameni din conducerea Consiliului acum lucrează la Schweighofer ?”.
El a adăugat însă imediat că a lucrat foarte bine cu membrii Consiliului Concurenței, care este o instituție certificată de Uniunea Europeană, și că nu vrea să lanseze acuzații fără probe concrete, precizând însă că în cazul liderilor liberali care au avut întâlniri cu firma austriacă se bazează pe lucruri concrete.
Miercuri seara, Președinția a postat pe site opinia primită, în luna martie, din partea Consiliului Concurenței referitor la proiectul Codului Silvic, în care instituția apreciază că limitarea achiziției/procesării de masă lemnoasă la 30% este o barieră pe piața comercializării și propune eliminarea acestui plafon.
Președinția a prezentat opinia Consiliului Concurenței după ce, vineri, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că asupra președintelui Klaus Iohannis „planează o suspiciune” că nu ar fi de partea românilor pentru că nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament și a cerut reexaminarea legii.
Tot vineri, purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat că vrea să creadă că respingerea Codului Silvic nu a fost rezultatul lobby-ului unei firme din industria lemnului.
Marți, Consiliul Concurenței a anunțat că a cerut opinia Comisiei Europene privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie care poate fi achiziționat de o companie.
Proiectul de modificare a Codului silvic, inițiat în vara anului de 125 de parlamentari PSD și trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marți în dezbatere la comisiile Camerei Deputaților, forul decizional, după ce Senatul l-a readoptat în aceeași formă.
Deputații din comisiile juridică, de agricultură și mediu au respins însă cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic.
La sfârșitul săptămânii trecute, în mai multe localități au fost organizate proteste pe tema defrișărilor, iar președintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea ședință a CSAT.