Curtea de Apel Bacău a condamnat-o pe Viorica Stanciu, grefier la Tribunalul Bacău, la doi ani și opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență și complicitate la trafic de influență, după ce, împreună cu o altă persoană, a solicitat bani de la mai multe persoane, lăsând să se înțeleagă că are influență pe lângă judecătorii Curții de Apel Bacău, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În fapt, magistrații băcăuani au admis apelul procurorilor DNA și au modificat sentința dată inițial de Tribunalul Neamț, prin care grefiera era condamnată la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare.
Magistrații au menținut însă pedeapsa pentru complicele Vioricăi Stanciu, Sorinel Voroneanu, care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în formă continuată și complicitate la trafic de influență.
Sentința instanței este definitivă.
Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, Viorica Stanciu, în complicitate cu Sorinel Voroneanu, care o prezenta pe aceasta ca fiind judecător la Bacău, a pretins de la o femeie, în septembrie 2014, suma de 50.000 de euro, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unor magistrați de la Curtea de Apel Bacău.
În schimbul banilor, grefiera ar fi urmat, potrivit anchetatorilor, să îi determine pe judecători să pronunțe o hotărâre de punere în libertate a unei persoane, aflată în arest preventiv, sau o decizie de înlocuire a detenției provizorii cu o altă măsură preventivă.
În rechizitoriu se mai arăta că, în octombrie 2014, Sorinel Voroneanu, ajutat de Viorica Stanciu, a solicitat de la un denunțător suma de 2.000 de euro și a primit 9.000 de lei, creând aparența că grefiera are influență asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău și că îi poate determina pe aceștia să pronunțe o hotărâre favorabilă denunțătorului, în sensul achitării sau reducerii pedepsei date de Tribunalul Neamț.
„Ajutorul direct și efectiv dat de inculpata Stanciu Viorica a constat în oferirea de date și informații privind stadiul dosarului și membrii completului de judecată învestiți cu soluționarea apelului formulat de către denunțător”, se arăta în rechizitoriul DNA.