Grefierii: Protestează din nou. Din 2020, activitatea ar putea fi oprită nedeterminat / Grefierii din Iași, au ieșit în stradă. Cei din Teleorman au fost în prima zi de proteste

Grefierii: Protestează din nou. Din 2020, activitatea ar putea fi oprită nedeterminat / Grefierii din Iași, au ieșit în stradă. Cei din Teleorman au fost în prima zi de proteste
Publicat: 20/12/2019, 14:18

Grefierii din Iași au ieșit la un nou protest. Cei din Teleorman au fost în prima zi de proteste

Grefierii din Iași au ieșit, vineri, la un nou protest față de intenția Guvernului de asumare a bugetului și a OUG 114. Grefierii din Teleorman, pe de altă parte, s-au aflat vineri în prima zi de proteste.

Aproximativ 50 de grefieri de la instanțele ieșene au protestat vineri, pe holul principal al Palatului de Justiției.

Grefierii au întrerupt complet activitatea și au declarat că nu se vor opri cu protestele.

„Nu e nimic schimbat pentru noi dacă s-a amânat. Vin sărbătorile. Ei nu au făcut decât o amânare pentru ei. Nu știm ce consumă de sărbători parlamentarii și nu știm cu ce idei vor veni pe trei ianuarie, prin urmare noi înțelegem să protestăm în continuare. Nu înseamnă nimic, poate înseamnă tot o sfidare la adresa noastră. Noi trebuie să stăm de sărbători cu gândul că urmează să avem parte de tăieri salariale și de drepturi, așa cum de altfel, din 2016, tot suntem supuși acestor tăieri, în permanență tăieri”, a declarat presei Lăcrămioara Rusu Cipiniuc, grefier la Curtea de Apel Iași, lider de sindicat al grefierilor ieșeni.

În Alexandria, câteva zeci de grefieri ai Tribunalului Teleorman au protestat pe scările instituției, fiind pentru prima dată de când au început protestele grefierilor că s-a ieșit și la Alexandria.

Motivul protestului, care a durat câteva zeci de minute, a fost eliminarea pensiilor de serviciu ale grefierilor și plafonarea sporurilor de la data de 1 ianuarie.

Grefierii din Teleorman au declarat că volumul de muncă este foarte ridicat și că obligațiile pe care le au după schimbarea codurilor civile și penale sunt mult mai mari decât în trecut.

Ei spun și că sunt supuși unui nivel de stres foarte ridicat.

Un alt motiv al protestului ține de condițiile de muncă insalubre, magistrații susținând că lucrează în condiții mizere, în locuri pline de microbi și fără aer curat. Protestul a durat circa jumătate de oră.

De altfel, la nivel național, grefierii au anunțat că vor protesta din nou față de intenția Guvernului de asumare a bugetului și a OUG 114 și vor ieși în fața parchetelor și instanțelor din țară, urmând ca, din ianuarie 2020, activitatea să fie întreruptă pe perioadă nedeterminată.

„Văzând declarațiile reprezentanților Guvernului privind intenția de a reduce sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenții în cazul în care va fi aplicabilă și salariaților din sistemul de Justiție, aceasta conducând la reducerea valorii nete a acestui spor și, implicit, diminuări salariale cu sume cuprinse între 250 și 1.000 lei, la salariul net”, se arăta într-un comunicat al grefierilor.

Știre inițială

„Văzând declarațiile reprezentanților Guvernului privind intenția de a reduce sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenții în cazul în care va fi aplicabilă și salariaților din sistemul de Justiție, aceasta conducând la reducerea valorii nete a acestui spor și, implicit, diminuări salariale cu sume cuprinse între 250 și 1.000 lei, la salariul net”, se arată într-un comunicat al grefierilor.

În prezent, deși sporurile de care beneficiază această categorie profesională sunt calculate prin raportare la salariul de bază/indemnizația de încadrare, prin OUG nr. 114 ele au fost deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018.

În această situație, pierderea nu ar fi doar prin plafonarea acestui spor la 25% din salariul minim brut garantat în plată, ci și prin acordarea celorlalte două sporuri ale personalului din justiție în procent de doar 5% – spor suprasolicitare neuropsihică și spor confidențialitate, atrag atenția grefierii.

„Totodată, celelalte măsuri fiscal bugetare mențin starea de discriminare între categoriile profesionale din sistemul bugetar, fiind prevăzută acordarea anumitor drepturi discreționar și nu unitar (cum este cazul plății orelor suplimentare efectuate, de exemplu), față de alte inechități salariale nesoluționate până la momentul de față – acordarea neunitară a cuantumului total al sporurilor și calculul greșit al coeficienților de ierarhizare prevăzuți în grila anexă la Legea nr. 153/2017 pentru personalul auxiliar”, se mai arată în comunicatul de presă menționat

În aceste condiții, grefierii anunță că, în cazul în care Guvernul României își va asuma răspunderea pe proiectul legii bugetului de stat și a proiectului de modificare și completare a OUG nr. 114/2018 fără o dezbatere cu partenerii de dialog social, „sistemul judiciar va fi blocat definitiv”.

„Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă înțelege să declanșeze altă formă de protest vineri, începând cu ora 11:30 – ieșire în fața instanțelor și a parchetelor în timpul întâlnirii cu Ministrul Justiției, închiderea arhivelor și a registraturilor și suspendarea ședințelor de judecată. Aceasta reprezintă a doua formă de protest, urmând ca după reluarea activității instanțelor și parchetelor în ianuarie 2020 să fie întreruptă activitatea pe perioadă nedeterminată”, mai precizează grefierii.

Foto: caracter ilustrativ

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang