Prepararea alimentelor perisabile, vara, mai ales în perioadele de caniculă, poate reprezenta un risc de toxiinfecție alimentară, dacă nu se acordă atenție anumitor reguli.
Normele elementare de igienă nu sunt îndeajuns pentru a înlătura pericolul contaminării produselor cu anumite bacterii, de aceea gospodinele trebuie să ia aminte și la sfaturile specialiștilor.
Medicul Anca Hâncu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, despre alimentele perisabile asociate cu afecţiunile digestive vara, dar și despre una dintre cele mai mari greșeli din bucătărie, ce poate cauza toxiinfecție alimentară.
„Înainte de a găti sau a mânca ceva trebuie să ne spălăm pe mâini. Foarte important este şi spălatul cu atenție al fructelor, al legumelor. Când spălăm carnea şi legumele, nu le amestecăm pentru că se contaminează unele de la celelalte și noi, după aceea, vom mânca un fruct contaminat de la carnea de pui care nu a fost gătită.
Nu gustați din alimentele care nu sunt încă gătite complet. Deci, dacă facem o tocăniță de pui cu legume, nu gustăm până nu este gata, pentru că așa faci toxiinfecție alimentară chiar la tine acasă”.
Experții mai atrag atenția asupra faptului că frigiderul trebuie igienizat, iar alimentele ținute separat, în funcție de tipul acestora. Este bine să avem un sertar special pentru lactate, sertar pentru ouă, pentru carne, pentru mâncare gătită, pentru legume și fructe.
– reglați corect termostatul în frigider
– nu umpleți excesiv frigiderul
– refrigerați alimentele în timp util
– țineți mâncarea fierbinte la temperatura constantă
– separați carnea crudă și fructele de mare de mâncarea gătită
– păstrați corect resturile de mâncare
– regula de 2 ore: nu consumați niciodată mâncarea ținută în afara frigiderului mai mult de două ore
– acordați o atenție sporită igienei
– gătiți carnea la temperaturi cât mai ridicate
– nu refolosiți aceleași farfurii în timpul gătitului
– păstrați preparatele marinate la frigider
– feriți și condimentele de căldură
– carnea
– mezelurile
– ouăle
– lactatele
-peștele
Un aliment perisabil, lăsat la temperatura camerei, poate fi consumat în maxim două ore
Atunci când mergem la plajă, să încercăm să avem cu noi genți frigorifice. Să ținem aceste alimente separat de apă, tocmai pentru că la apă ne ducem mai des și deschidem mai des recipientele și gențile respective. E important, totuși, să ținem cont de aceste sfaturi dacă vrem să avem o vacanță reușită.”, a spus medicul.
CITEȘTE ȘI: