CFR Călători a semnat contractul de mentenanță cu SCRL Brașov și activitatea a fost reluată
CFR Călători a semnat joi, contractul de mentenanță cu Societatea de Reparații SCRL Brașov, la intervenți ministrului Transporturilor, Lucian Bode, iar protestul celor peste 1.300 de angajați s-a finalizat, iar activitatea trenurilor a fost reluată, potrivit unui comunicat de presă.
La solicitarea ministrului Lucian Bode, astăzi, 16 ianuarie 2020, a avut loc întâlnirea managementului CFR Călători cu reprezentanții salariaților Societății de Reparații „CFR SCRL Brașov” S.A. În contextul protestelor organizate la nivelul Societății de Reparații „CFR SCRL Brașov” S.A., ministrul Lucian Bode le-a cerut celor două părți să poarte discuții astfel încât în cel mai scurt timp să fie reluată activitatea.
„Așa cum am spus și la întâlnirea cu sindicatele din calea ferată din această săptămână, dialogul este singura cale de rezolvare a problemelor pe care le aveți. În lipsa dialogului, problemele nu se rezolvă de la sine iar starea de conflict poate escalada. De aceea vă solicit să discutați până când veți găsi o soluție de compromis. Trebuie să vă gândiți în permanență că prestați un serviciu public și orice întârziere sau anulare de tren îi afectează în primul rând pe români. Nu uitați că sunteți aici să găsiți soluții iar acest lucru trebuie să îl faceți cât mai repede. Normal era să nu ajungeți în această situație, normal era să vă rezolvați rapid orice divergență” a spus ministrul Lucian Bode.
În urma discuțiilor tuturor factorilor implicați, activitatea CFR SCRL a fost reluată.
Știre inițială
Angajații care au intrat în grevă lucrează în depouri pentru lucrările de mentenanță a locomotivelor. Este vorba despre depourile din toată țara, inclusiv cele din București, Cluj, Iași, Ploiești, Brașov și Timișoara.
Ion Tomoiagă, șef secție Cluj a SCRL, a declarat, corespondentului Mediafax, că oamenii stau în ateliere și așteaptă semnarea contractului de mentenanță.
„Este un protest spontan declanșat la SCRL, suntem în a treia zi, din cauza lipsei contractului de mentenanță reparații locomotive cu CFR Călători. Oamenii stau în ateliere, nu lucrează, și așteaptă senmnarea acestui contract. La nivel național sunt peste 1.500 de persoane, din care peste 100 la Cluj-Napoca. Sunt blocate trenuri la nivel național care nu pot circula fără revizie la locomotive. CFR Călători este acționar majoritar la SCRL, cu 97%, aceasta fiind o societate de reparații desprinsă din CFR Călători”, a spus Tomoiagă.
Acesta a reclamat presiunile făcute de conducerea CFR Călători pentru reluarea activității, dar angajații nu vor să cedeze până nu văd semnat contractul de mentenanță.