Potrivit liderului Sindicatului Grefierilor și Personalului Auxiliar de la Judecătoria Craiova, protestul față de abrogarea pensiilor de serviciu continuă încă o săptămână, iar grefierii vor asigura doar o treime din activitate.
„La noi, organizațiile colegiale spun că trebuie să rămânem în protest, chiar dacă constituționalitatea Legii privind abrogarea pensiilor va fi analizată de Curtea Constituțională în 18 martie, trebuie să continuăm (…) Noi suntem plafonați până în 2022. Din 2022 vom pleca de la același salariu cu lucrătorul de la salubritate care nu are niciun fel de incompatibilități și niciun fel de interdicții”, a declarat, pentru Mediafax, Dan Ișlicaru, lider al Sindicatului Grefierilor și Personalului Auxiliar de la Judecătoria Craiova.
Ișlicaru spune că se asigură participarea doar în cauzele urgente și în cele cu arestați, iar programul de lucru va fi asigurat doar la o treime din programul normal, adică două ore.
Totodată, nu se mai lucrează ore suplimentare, chiar dacă se adună lucrări, prin acest demers grefierii dorind să atragă atenția care este volumul de activitate și să arate că fără ore suplimentare nu se pot îndeplini atribuțiile în programul normal de lucru.
„În care dau termen pentru ședința următoare, adică 17 februarie, eu am deja pe rolul completului înregistrate 80 de dosare. Dacă pe cele de astăzi (luni – n.r.), care mai sunt încă, să zicem, 60, le dau tot pentru ședința din 17 februarie, fac 140 de dosare. Spuneți dacă e omenește și normal să se judece 140 de dosare într-o singură ședință de judecată. Vă spun, au fost ședințe și situații la Judecătoria Craiova când ședințele de judecată s-au terminat inclusiv la 23.55 pentru că dacă treceam în ziua următoare completul nu mai era legal constituit.(…) Ședințele de judecată nu se pot ține fără grefieri. Noi suntem acei avizori de legalitate. Prin acele încheieri de ședință, noi consemnăm ceea ce s-a discutat în sala de judecată”, a mai spus liderul de sindicat al grefierilor doljeni.
Cu toate acestea, avocați din Baroul Dolj și reprezentanți ai sindicatelor care au procese pe rol susțin că protestele magistraților și ale personalului auxiliar sunt „nejustificate și abuzive” și prelungesc foarte mult termenele de judecată, afectându-i, astfel, pe justițiabili.
„Sunt termene nejustificate. Se prelungesc foarte mult timpii de soluționare a conflictelor, respectiv conflicte de muncă și funcționari publici, ceea ce contravine legii deoarece acestea trebuie să se soluționeze cu celeritate. Sunt oameni care sunt concediați, oameni care trebuie reintegrați, iar aceste prelungiri sunt nejustificate. Avem în toată țara procese și nu ne este convenabil să facem aceste deplasări, pe cheltuiala noastră, și apoi să fie inutile pentru că pur și simplu, în sala de judecată ești anunțat că s-a hotărât în Adunarea Generală a Magistraților și nu se judecă. Se dă termen, fără să se judece. Termenele, de obicei, sunt de patru săptămâni. Gândiți-vă că pentru orice lucrător care a rămas fără un loc de muncă, un singur termen înseamnă o lună de zile să stea fără venituri salariale, să-și plătească cheltuielile, să-și întrețină familia. Este complet nejustificat”, a declarat, pentru Mediafax, Ringo Dămureanu, președintele Sindicatului Forța Legii.
Și avocații spun că sunt într-un „blocaj total” din cauza grevei din Justiție.
„Sunt cauze care, practic, nu pot merge mai departe pentru că, datorită unor modificări intervenite pe parcurs, nu pot duce la conturarea corectă a cadrului procesual sau sunt cazuri în care ar trebui să se facă expertize și, dacă vrei să ceri aplicarea unei sancțiuni pentru nesoluționarea în termen, nu poți să o faci, pentru că ei nu mai fac, în momentul de față, nimic. Practic, își țin ședințele, soluționează doar anumite cazuri de urgență pe care le-au calificat ei drept cazuri de urgență, astfel încât suntem, practic, într-un blocaj total. Dau un exemplu, contestațiile la executare în care debitorii nu au posibilitatea să formuleze suspendări ale executării. Suspendarea executării este o cauză de urgență, contestația la executare nu este. Practic, executarea silită merge mai departe, fără ca debitorul să poată să-și ia măsuri în cazul unei executări abuzive împotriva acesteia. Există o stare de tensiune, evident”, a declarat pentru Mediafax, Arabela Ionescu, avocat în Baroul Dolj.
Pensiile speciale au fost eliminate, în 28 ianuarie, în ședința Camerei Deputaților din Parlament, cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri. Proiectul de lege vizează parlamentari, magistrați și funcționari publici cu statut special, excepție făcand militarii și polițiștii. Inițiativa legislativă a fost adoptată de Cameră, în calitate de for decizional.
Foto: caracter ilustrativ