Reprezentanții Universității București susțin că afișele sunt făcute de studenți și profesori.
Bannerele se regăsesc la intrările din mai multe Facultăți ale Universității.
Universitatea București este de joi în grevă japoneză, principala nemulțumire fiind reprezentată de repartizarea cifrei de școlarizare către universități pentru anul universitare 2018-2019.
Senatul Universității din București atrage atenția că „Ministerul Educației Naționale nu a prezentat niciun fel de criterii obiective de repartizare a cifrei de școlarizare către universități și, mai mult, a înlocuit în mod abuziv membrii CNSPIS, consiliu care, la solicitarea Ministerului, a elaborat o propunere echilibrată de metodologie de alocare a cifrei de școlarizare, propunere care a fost în consultare publică în decembrie 2017 – ianuarie 2018″.
„Afirmația ministrului Educației Naționale potrivit căreia Universitatea din București nu trebuia să primească de la ARACIS grad ridicat de încredere a afectat grav demnitatea comunității universitare vizate. Ne așteptăm ca domnul ministru să facă un gest de onoare, cerându-și public scuze celor pe care i-a jignit”, spuneau reprezentanții instituției când au anunțat demararea acțiunii de protest.
Senatul Universității din București a solcitat Ministerului Educației anularea imediată a repartizării locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 și revenirea la cifra de școlarizare aferentă anului universitar anterior, până la elaborarea și implementarea unor criterii juste și transparente.
Ministrul Educației, Valentin Popa, a explicat, luni, că alocarea locurilor la universități nu s-a făcut pe criterii politice, precizând că repartizarea actuală este una preliminară, cea definitivă urmând să aibă loc în toamnă. Anterior, rectorul Universității din București și-a arătat nemulțumirea față de scăderea locurilor pentru admiterea la facultate.
„Cu ură și cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea și d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi și mai prestigioase universități românesti, universitățile din Consorțiul Universitaria, și le-au împărțit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăți de scaun ale învățământului universitar românesc. Este lipsită de orice justificare rațională scăderea arbitrară a numărului de locuri repartizate Universității din București pentru anul universitar 2018 – 2019, pe toate cele trei cicluri de studii”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă de rectorul Mircea Dumitru.
Potrivit acestuia, la studiile de licență, Universitatea pierde 60 de locuri față de anul precedent, la master sunt alocate cu 334 de locuri mai puțin, iar la doctorat, au fost „tăiate” 59 de locuri, cu 17% mai puțin decât în anul universitar 2017-2018″.
În replică, Ministerul Educației susținea că la Universitatea din București poate fi admis oricine,cu scopul ca instituția să încaseze finanțarea