Prima pagină » Știri » Groapa de gunoi din Alba Iulia, singura din județ, închisă. Care este motivul

Groapa de gunoi din Alba Iulia, singura din județ, închisă. Care este motivul

Groapa de gunoi din Alba Iulia, singura din județ, închisă. Care este motivul
Groapa de gunoi din Alba Iulia, singura din județul Alba, a fost închisă, vineri, pentru că nu respectă normele europene privind protecția mediului, deșeurile urmând să fie transportate în alte județe până anul viitor, când va fi finalizată construcția unui depozit de deșeuri menajere.

Șeful Gărzii de Mediu Alba, Dănuț Hălălai, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că groapa de gunoi de la Pârâul Iovului, aflată la ieșirea din municipiul Alba Iulia, ultima care mai era funcțională în județul Alba, a fost închisă începând de vineri, iar joi a fost ultima zi în care s-a mai permis depozitarea deșeurilor acolo.

Hălălai a spus că groapa de gunoi trebuia închisă deoarece nu respecta normele europene de mediu, iar operatorii de salubritate din județ vor transporta gunoaiele la depozite conforme din Sibiu și Mureș până anul viitor, când va fi terminat depozitul de deșeuri care se construiește în Alba.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că deșeurile din Alba Iulia vor fi transportate la depozitul din Cristian, județul Sibiu, ceea ce a determinat o scumpire a tarifului de salubritate din municipiu.

Coșer a precizat că prețul final pe care îl vor plăti locuitorii din Alba Iulia pentru gunoi este de 5,65 de lei pe lună, preț mai mare cu peste 40 la sută.

După închiderea haldei de gunoi, municipalitatea din Alba Iulia va lua măsuri ample pentru a monitoriza și securiza zona.

„Poliția Locală Alba Iulia a primit sarcină de a verifica și patrula pentru depistarea și sancționarea tuturor celor care încearcă să depoziteze deșeuri în groapa de gunoi neconformă sau în gropi de gunoi improvizate. Primul transport al deșeurilor municipale Alba Iulia către o groapă de gunoi ecologică a fost făcut în această dimineață (vineri – n.r.). Transportul a fost efectuat către Cristian și zilnic se vor duce acolo 90-100 de tone. Preluarea deșeurilor municipale din Alba Iulia la Cristian se face cu un tarif unic de 10 eur pe o tonă, indiferent de natura deșeurilor cu excepția celor periculoase”, a afirmat Coșer.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, a declarat că administrația are în derulare un proiect european de management integrat al deșeurilor care prevede construirea unui depozit central care să deservească toate localitățile din Alba.

Roman a spus că depozitul este construit la Galda de Jos și va fi terminat în toamna acestui an, însă va fi dat în folosință doar în mai 2016.

Vicepreședintele CJ Alba a afirmat că de vină pentru întârziere nu este Consiliul Județean, ci Ministerul Mediului, care implementează proiectul, și l-a împărțit în două faze, respectiv construirea pe exercițiu financiar 2007 – 2013 și utilajele pe exercițiu financiar 2014 – 2020.

Proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba” derulat de Consiliul Județean Alba cu sprijinul Ministerului Mediului este cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (POS Mediu), având o valoare de aproximativ 47 de milioane de euro.