Gruia Stoica, reținut de DNA pentru 24 de ore. Patronul GFR ar fi dat 3 MILIOANE DE EURO MITĂ pentru a obține un contract de 100 de milioane

Gruia Stoica, reținut de DNA pentru 24 de ore. Patronul GFR ar fi dat 3 MILIOANE DE EURO MITĂ pentru a obține un contract de 100 de milioane
Publicat: 30/01/2014, 09:16
Actualizat: 29/09/2018, 13:43

Gruia Stoica a fost reținut, miercuri seară, de procurorii anticorupție, iar avocatul Doru Boștină, căruia omul de afaceri i-ar fi dat trei milioane de euro pentru a afla prețul cerut de CFR Marfă la o licitație organizată de Complexul Energetic Oltenia, a primit interdicție de a părăsi țara. Valoarea contractului era de 100 de milioane de euro fără TVA

Stoica va fi prezentat Curții de Apel București, joi, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, mai informează Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Gruia Stoica a fost adus încătușat la DNA. El ar fi mințit procurorii anticorupție atunci când le-a transmis acestora, legat de primirea citației pentru audieri, că nu se află în București, pentru a nu se prezenta la DNA, acest fiind motivul pentru care el a fost ridicat, miercuri, în baza unui mandat de aducere.

„La data de 17 ianuarie 2014, S.C. C.E.O. SA a transmis invitații de participare la procedura de licitație (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorității contractante) mai multor societăți, între care către S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” SA și SC Grup Feroviar Român SA București.

Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este urmărit penal pentru cumpărare de influență, iar avocatul Doru Boștină, din Baroul București, pentru trafic de influență.

Dosarul în care sunt vizați cei doi este legat de o licitație pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu.

Licitația avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 3 ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA.

Din Rezoluția menționată a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA București, i-a oferit avocatului Boștină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenței pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a prețului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitației.

Acest demers avea ca scop, depunerea de către S.C. Grup Feroviar Român S.A., a unei oferte cu un preț cât mai apropiat de cel propus de S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A., astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate”, se arată în comunicatul DNA

Procurori ai Direcției Naționale Anticorupție au descins anterior, tot miercuri, la Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu, de unde au ridicat mai multe documente depuse pentru o licitație chiar cu o jumătate de oră înainte deschiderii ofertelor.

Conform unor surse din cadrul companiei energetice, procurorii anticorupție au ridicat plicurile în care erau depuse ofertele CFR Marfă și ale Grupului Feroviar Român, valoarea estimată a contractului fiind de circa 48 de milioane de euro.

Gruia Stoica a vrut sa cumpere CFR Marfă

Grupul controlat de Gruia Stoica a vrut anul trecut să cumpere pachetul majoritar de acțiuni al CFR Marfă, însă tranzacția nu s-a finalizat. Vânzarea a 51% din CFR Marfă către Grup Feroviar Român nu a putut fi finalizată până la termenul limită, 14 octombrie 2013, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu și-au dat acordul pentru schimbarea acționariatului, iar Consiliul Concurenței nu a avut timpul necesar pentru a se pronunța asupra tranzacției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor