Potrivit unui comunicat de presă al Poliției Române, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, au pus în aplicare mandate de percheziție într-un penitenciar din provincie, într-un dosar privind comiterea mai multor infracțiuni de înșelăciune prin telefon.
Potrivit polițiștilor, în perioada octombrie 2016 – februarie 2017, suspecții au apelat telefonic persoane de vârste înaintate și, sub pretextul că o rudă apropiată a acestora a suferit un accident rutier, solicitau diferite sume de bani pentru ca presupusa victimă să retragă plângerea. Astfel, victimele erau determinate să le ofere diferite sume de bani sau bunuri de valoare, prejudiciul total creat prin săvârșirea faptelor fiind estimat la 4.000 de dolari și 400 euro.
„Persoanele implicate, patru bărbați, încarcerați într-un penitenciar, erau sprijiniți de către alți doi în desfășurarea activității infracționale, care locuiau pe raza municipiului București, având rolul de a se deplasa la adresele persoanele vătămate pentru a ridica sumele de bani. În data de 28 aprilie 2017, în jurul orei 02.00, unul dintre bărbații aflați în detenție, ar fi apelat telefonic persoana vătămată, și precizând că este fiul său, i-a indicat faptul că a fost implicat într-un accident rutier, iar pentru rezolvarea situației este necesar să achite o suma de bani victimelor accidentului, pentru ca acestea din urma să-și retragă plângerea. Concomitent, o altă persoană din camera de penitenciar, l-ar fi contactat pe unul dintre cei doi bărbați căruia i-a comunicat adresa de domiciliu a persoanei vătămate”, se arată în comunicatul de presă emis sâmbătă de Poliția Română.
Cei doi bărbați care nu erau încarcerați au fost prinși și identificați, imediat după ce au ridicat suma de bani de la victimă. Asupra unuia dintre ei s-au găsit peste 3.900 de dolari și 400 de euro, mai multe telefoane mobile și cartele SIM folosite, bunuri ce au fost ridicate de polițiști.
În urma efectuării perchezițiilor în camera unde se aflau încarcerați cei patru bărbați din penitenciar au fost găsite mai multe bunuri și telefoane mobile.
Anchetatorii continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, cei doi bărbați din București fiind reținuți și urmând să fie prezentanți magistraților cu propunere de arestare preventivă.