Prima pagină » Știri » Gruparea de traficanți destructurată astăzi a importat din China 11 tone de substanțe pentru droguri sintetice

Gruparea de traficanți destructurată astăzi a importat din China 11 tone de substanțe pentru droguri sintetice

Gruparea de traficanți destructurată joi, în urma unor percheziții în Alba-Iulia și Oradea, este acuzată că, din 2012, a adus din China în România aproximativ 11 tone de substanțe folosite pentru fabricarea drogurilor sintetice, potrivit Poliției Române.

Gruparea de traficanți destructurată joi, în urma unor percheziții în Alba-Iulia și Oradea, este acuzată că, din 2012, a adus din China în România aproximativ 11 tone de substanțe folosite pentru fabricarea drogurilor sintetice, potrivit Poliției Române.

Polițiștii Direcției de Combaterea Criminalității Organizate și procurorii DIICOT au făcut, joi, zece percheziții în municipiul Alba-Iulia și una în Oradea, fiind vizați membrii unei grupări infracționale, coordonată de către cetățeni olandezi, care se ocupa cu traficul internațional de precursori pentru droguri, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

În urma perchezițiilor au fost reținuți cinci membri ai grupării, dintre care un olandez, un belgian și trei români, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism urmând să ceară instanței arestarea lor preventivă.

În urma cooperării cu Europol, SELEC (Southeast European Law Enforcement Center) și polițiile din Ungaria, Slovenia, Austria, Germania și Olanda, în Austria au fost arestate trei persoane, membre ale grupării, iar în Ungaria investigația este în desfășurare.

Procurorii DIICOT vor solicita instanței emiterea unor mandate europene de arestare pentru trei cetățeni olandezi, membri ai grupării, care nu se aflau în România.

Anchetatorii au stabilit că traficanții au importat în România, în perioada 2012-2013, unsprezece tone de precursori. Aceste substanțe erau importate în România din China și expediate ulterior în Olanda, unde erau folosite în laboaratoare clandestine pentru producerea drogurilor sintetice, respectiv amfetamină, metamfetamină și MDMA.

Valoarea de piață a drogurilor obținute din prelucrarea precursorilor a fost evaluată de anchetatori la peste 60 de milioane de euro.

Membrii grupării foloseau substanțe speciale pentru ca produsele folosite la fabricarea drogurilor să nu poată fi depistate de câinii polițiști, iar cutiile în care erau ambalate aveau etichete ale unor produse de larg consum.

Potrivit Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în 10 decembrie a fost începută urmărirea penală pentru cinci membri ai grupării infracționale care transporta mari cantități de precursori ai drogurilor, pe ruta China – România – Europa de Vest, în vederea producerii de droguri sintetice.

„La această grupare infracțională, constituită de învinuitul R. E. M. O. cetățean belgian și coordonată împreună cu învinuitul P.A.J, au aderat, printre alții, și învinuiții P.A.J., H.C.O., B.D.G, fiecare având roluri bine stabilite. Această grupare, având legături infracționale strânse cu alte grupuri infracționale din Olanda, Austria și Belgia, se ocupa în principal de traficul unor cantități de precursori și pre-precursori utilizați în fabricarea drogurilor, folosind în acest sens mai multe firme aparținând învinuiților”, a precizat DIICOT, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, membrii grupării au importat din China, folosind documente vamale nereale, APAAN (alpha-phenylacetoacetonitril), piperonal și glicidat de PMK, fiind destinate producerii de droguri sintetice de mare risc (amfetamină, metamfetamină, MDMA), în laboratoare clandestine din state din Europa de Vest, în special Olanda.

Aceștia declarau în fața autorităților vamale române și a lucrătorilor poliției de frontieră că transportă „întăritor mat”, „creatină” și „2-phenylbutyronitrile”, substanță care ar fi folosită în fabricarea articolelor din cauciuc de înaltă calitate.

„De asemenea, din probele administrate rezultă faptul că membrii acestui grup infracțional s-au implicat și în achiziționarea de acizi (acid clorhidric – HCL și acid sulfuric – H2SO4) și formamidă, acestea fiind celelalte ingrediente de care aceștia aveau nevoie, alături de APAAN (alpha-phenylacetoacetonitril) și de glicidat de PMK, pentru a putea produce droguri sintetice de mare risc, iar în acest timp au procurat cantități foarte mari din următoarele substanțe chimice: APAAN (alpha-phenylacetoacetonitril), glicidat de PMK, acid clorhidric (HCL), acid sulfuric (H2SO4) și formamidă, acestea constituind principalele substanțe folosite la producerea amfetaminei, metamfetaminei și MDMA – droguri de mare risc ce se regăsesc în cuprinsul Legii nr. 143/2000, Tabelul anexă nr. II”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și