Sparanghelul este mai puțin cunoscut la noi în țară și nu multă lume îl folosește în rețetele de mâncare, deși are un gust foarte bun și aduce beneficii asupra organismului.
Această leguma este cea mai bună în procesul de detoxifiere deoarece conține potasiu care ajută la reducerea grăsimii de pe abdomen.
Cel mai probabil ai auzit de evenimentele neplăcute petrecute românilor plecați la cules de sparanghel în Germania. Cu toate astea, sparanghelul rămâne o legumă delicioasă pe care o poți găti în mai multe feluri.
Iată câteva rețete gustoase care au la bază sparanghelul și care sunt foarte ușor de preparat:
SUPĂ DE SPARANGHEL VERDE
Ingrediente:
-2 borcane sparanghel
-1 roșie
-1 ceapă
-1 ardei verde
-3-4 căței de usturoi
-1 linguriță de boia dulce
-5-6 linguri de ulei de măsline
Preparare:
Se pune o oală pe foc unde se adaugă uleiul, ceapa, ardeiul și usturoiul tăiate mărunt, după care se adaugă un litru de apă caldă și se lasă la foc 20 de minute. Tăiem sparanghelul și îl adăugăm în oală, apoi se pune sarea și se mai lasă la fiert încă 5 minute.
PUI CU SPARANGHEL ȘI CARTOFI
Ingrediente:
-carne de pui
-1 legatura sparanghel
-9 cartofi
-1 cana suc de rosii
-cateva roșii chery
-1 ceapă
-1 lingură ulei
-1 pahar vin alb
-sare
-piper
-pudră de ghimbir
Preparare:
Se pune uleiul la încins într-o oală și se călește ceapa. Se adaugă 500 de mililitri de apă fierbinte și se lasă carnea la fiert. Între timp se curăță sparanghelul, se taie scurt și se curăță cartofii. După ce a fiert bine carnea se adaugă cartofii întregi, vinul alb și roșiile cherry tăiate pe jumătate. Se adaugă sucul de roșii, condimentele și sparanghelul și mai lăsăm la fiert încă 10 minute.
3. SALATĂ DE SPARANGHEL
Ingrediente:
-300 g sparanghel alb din conservă
-50 g bacon
-50 g ruladă din piept de pui
-1 ceapă
-zeama de la 1/2 lamaie
-1/2 linguriță muștar franțuzesc
-1 lingură ulei de masline
-sare
Preparare:
Rulada din piept de pui și bacon-ul se taie felii și se pun la prăjit în uleiul încins. Când sunt bine prăjite se adaugă ceapa tocată. Se adaugă și sparanghelul când ceapa devine sticloasă. Se mai lasă la prăjit circa 8-9 minute, la foc mediu. Apoi se pun muștarul și sarea, iar la urmă se stropește cu zeamă de lămâie.
4. SALATĂ DE SPARANGHEL
Ingrediente:
-1 kg cartofi noi
-1 kg sparangel verde
-8 ridichi mari
– patrunjel
-arpagic
-4 linguri oțet balsamic
-zeam de la 1 lămâie
-ulei de masline
-8 foi salată verde
Preparare:
Se fierb cartofii noi și se lasă să se răcească. Sparanghelul verde se taie în două pe și se fierb atât vârfurile cât și cozile. Se pregătește sosul de salată din oțet, zeamă de lămâie și ulei de măsline. Ridichiile se curăță și se taie rondele.
Se pun câte două frunze de salată pe farfurii și se stropesc cu sosul de salată. Cozile de sparanghel se amestecă cu ridichile, cartofii tăiați felii subțiri și cu verdeața. La final se pun pe frunzele de salată de pe farfurii.
5. PIZZA CU SPARANGHEL
Ingrediente:
Pentru aluat
– 250 g faină
-10 g drojdie
-un varf cuțit sare
-1 lingură ulei de măsline
-1 /2 linguriță/e oregano si busuioc uscat
-100 ml apă calduță
Pentru pizza
-50 g sparanghel verde
-100 g mozzarella
-100 g roșii cherry
-50 g porumb boabe
– 1 ceapă roșie
– sos de roșii
Preparare:
Pentru aluat se amestecă toate ingredientele și se frământă până iese un aluat potrivit de moale. Aluatul se întinde pe masă, apoi se pune în tavă. Se lasă in tava câteva minute să crească, iar între timp se pregatesc legumele care se spală și se taie subțiri. Sparanghelul se pune în apă fierbinte cu puțină sare și oțet și se fierbe 3-4 minute. Peste aluat se întinde sosul de roșii, mozzarella, se așază sparanghelul, roșiile cherry, ceapa roșie, boabele de porumb.
Tava se pune în cuptorul preîncălzit la 220 grade și se coace timp de 15 minute.
Sursă: gustos.ro